Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Συλλούρη είχε ο Ζ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και εκπρόσωπος του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Κυριάκου Βελόπουλου Απόστολος Αβδελάς λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης 4 Μαρτίου.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το θέμα των Ελληνοτουρκικών σχέσεων , η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα.
Ο κ. Αβδελάς έθεσε στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων τις θέσεις της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και εξήγησε γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαστήριο της Χάγης, αλλά και αν αυτό τελικά επιλεχθεί ως λύση από την Ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να τεθούν ζητήματα που η Τουρκία αποφεύγει κατά τρόπο προκλητικό να αναφέρει.
Ειδικότερα ο κ. Αβδελάς επισήμανε την ανάγκη να τεθούν και θέματα που αφορούν την Κύπρο (οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ακολουθώντας το πρότυπο οριοθέτησης ΑΟΖΑ που ακολούθησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου), αλλά και να τεθεί το ζήτημα του αυτοδιοίκητου των νήσων Ίμβρου και Τενέδου, όπως αυτό διατυπώνεται ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης.
Αναφορικά με το λαθρομεταναστευτικό ο κ. Αβδελάς επισήμανε πως πάγια θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ στο ζήτημα αυτό, είναι το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο όλων των παράνομων ΜΚΟ και αυστηροποίηση των ελέγχων σε όσες έχουν καταγραφεί από την Ελληνική κυβέρνηση, δομές για παράνομους μετανάστες σε ακατοίκητα νησιά, καθώς και έλεγχος των θαλάσσιων συνόρων από μικρά ευέλικτα σκάφη του πολεμικού ναυτικού.
Ο κ. Συλλούρης απαντώντας στον κ. Αβδελά, συμφώνησε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης και πρότεινε ισομερή κατανομή όσων παρανόμως εισέρχονται στην Ελληνική επικράτεια που αποτελεί και Ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο Κύπριος Πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων κλείνοντας την τοποθέτηση του, επεσήμανε την έλλειψη κοινού κώδικα αντιμετώπισης από την Ευρώπη στα ζητήματα αυτά, δηλώνοντας την προσήλωση της Κύπρου στην πιστή εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής και της Ελληνικής Δημοκρατίας.