Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 16/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 16/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Με το τέχνασμα Hive Down, η τράπεζα (Eurobank) θα διασπασθεί σε μία «καλή» τράπεζα, στην οποία θα μεταφερθεί το σύνολο των καθαρών περιουσιακών στοιχείων της αρχικής, οπότε θα συνεχίσει να κερδοσκοπεί και θα μπορεί να πουληθεί.

– Η ερώτηση ήταν εάν θεωρούσε τη συγκεκριμένη διαδικασία έννομη και ηθική

– Ενώ η απάντηση του υφυπουργού ήταν πως είναι νόμιμη, σύμφωνα με πρόσφατο νομοσχέδιο.

– Αυτού του είδους οι εταιρείες παροχής μικροπιστώσεων δεν είναι καινούργιες – αφού υπήρχαν πριν από 150 χρόνια στη Γερμανία ως ένα συνεταιριστικό μοντέλο, βασιζόμενο στο αξίωμα της αλληλεγγύης.

– Εν τω μεταξύ έχουν δημιουργηθεί ηλεκτρονικές πλατφόρμες P2P για τέτοια δάνεια σε όλο τον κόσμο που δεν βλέπουμε στο νομοσχέδιο.

– Το σημερινό νομοσχέδιο παρουσιάσθηκε ως ευεργετικό για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

– Πρόκειται πάντως για ένα ανεπαρκές σχέδιο νόμου που δεν λύνει σε καμία περίπτωση τα προβλήματα της οικονομίας μας, ούτε την έλλειψη ρευστότητας που προκάλεσε η κρίση.

– Να σημειωθεί πως τα μικροδάνεια είναι αντικείμενο αρνητικών κριτικών διεθνώς.

– Δημιουργείται η εντύπωση πως το νομοσχέδιο θα χρησιμοποιηθεί ενδεχομένως για το δανεισμό των ΜΚΟ που ασχολούνται με την παράνομη μετανάστευση.

– Θα πρέπει να επεκταθεί πολύ το πεδίο εφαρμογής του νόμου – όσον αφορά και τα νομικά πρόσωπα που θα μπορούν να πάρουν δάνεια.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 16/06/2020
Επόμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Ολομέλεια 16/06/2020