ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ “ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ”

Ελληνική Λύση

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ “ΠΛΗΓΜΑ ΣΕ ΣΕ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρέμβασή του προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητά ενημέρωση για το πρόσφατο πλήγμα σε σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, επισημαίνει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι μπαίνοντας στη προεκλογική της περίοδο, η Τουρκία κορυφώνει τις προκλήσεις με ορατό τον κίνδυνο σύγκρουσης με την Ελλάδα. Η πλήρης προσοχή της ηγεσίας της ΕΕ είναι επιβεβλημένη, αν θέλει να είναι υπεύθυνη ως προς τις καταστατικές της υποχρεώσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο ΣΕΕ 42(7) “σε περίπτωση κατά την οποία κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη μέλη έχουν ρητή υποχρέωση να παρέχουν βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους.”

Στις 13-06-2021, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά νήσου Λέσβου, περιπολικό σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, με αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, όπως αναφέρει το Λιμενικό Λέσβου.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ τονίζει ότι πρόκειται για μια νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας που δείχνει να συνεχίζει ακάθεκτη την ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εν όψει της συνάντησης κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σε συνέχεια των ανωτέρω ρωτά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:
1. Πώς κρίνει τη νέα τουρκική προκλητική ενέργεια;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί καθώς θίγονται κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
3. Σκοπεύει να εξετάσει την εφαρμογή ενός μηχανισμού παρεμπόδισης των τουρκικών προκλήσεων κατά Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα παραμείνουν ες αεί όμηροι της πολυεπίπεδης τουρκικής επιθετικότητας και της ευρωπαϊκής αδράνειας;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΩΚΕΑΝΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΑΟΖ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ