Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 24/02/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 24/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η αναλογιστική μελέτη αποτελεί συνταγματική υποχρέωση για τη ψήφιση του νόμου.

– Δεν γνωρίζουμε αν η αναλογιστική μελέτη συντάχτηκε για να ικανοποιήσει την νομοθετική υποχρέωση προσχηματικά ή να προσφέρει ωφέλιμο έργο.

– Απαιτούνται διευκρινίσεις σχετικά με τα σημεία αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου κατά τις παρατηρήσεις του Επιτρόπου Επικρατείας.

– Τέθηκε το ερώτημα σχετικά με το πως πρέπει να κριθεί η αναλογιστική μελέτη: Ως μία αριθμητική άσκηση που φαινομενικά καταλήγει σε επιθυμητά αποτελέσματα αν και με αρκετές αναξιόπιστες υποθέσεις ή ως αντανάκλαση της οικονομικής πολιτικής και του μέλλοντος των πολιτών της χώρας μας για τα επόμενα 50 χρόνια.

– Είναι ένα κείμενο που προδιαγράφει ένα ζοφερό μέλλον για τους Έλληνες.

– Το πιθανότερο είναι να επανέλθουν μετά από κάποια χρόνια οι ειδικοί με επανυπολογισμούς, όπως έχει κάνει στο παρελθόν το ΔΝΤ.

– Μία υπόθεση της μελέτης είναι η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας χωρίς να γίνεται κατανοητό πως μπορεί να επιτευχθεί με τόσα αρνητικά οικονομικά στοιχεία.

– Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν την δημογραφική κατάρρευση της Ευρώπης και της Ελλάδος, παράλληλα με την αύξηση της μετανάστευσης.

– Προβλέπεται σημαντική γήρανση του πληθυσμού και αντικατάσταση μέρους του από ξένους.

– Έγιναν αναφορές σχετικά με τις αποφάσεις του ΣτΕ και τη 13η σύνταξη.