Βασίλης Βιλιάρδος – Σ/Ν “Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων”

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12/12/2019, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, “Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων”.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» που βοηθάει μόνο τις τράπεζες, δεν λύνει ούτε το δικό τους πρόβλημα, ούτε το πρόβλημα των δανειοληπτών ούτε φυσικά της οικονομίας μας. Πρόκειται για ένα ακόμη «μπάλωμα» που απλά θα καθυστερήσει το μοιραίο, επιδεινώνοντας το.

– Το νομοσχέδιο ήρθε προς συζήτηση σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, παρ’ολο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 10 Οκτωβρίου 2019. Προς τι αυτή η καθυστέρηση;

– Το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ» μοιάζει με το ιταλικό σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, το GACS, το οποίο όμως, σε αντίθεση με το ελληνικό περιελάμβανε εγγυήσεις για τα δάνεια με χαμηλότερο δείκτη φερεγγυότητας.

– Τα περιθώρια εξόφλησης των απαιτήσεων από εγγυήσεις είναι εξαιρετικά στενά για τα ελληνικά δεδομένα.

– Το κράτος δεν θα έχει την κυριότητα των παγίων των εξασφαλίσεων.

– Ο διαχειριστής δεν ελέγχεται από την τράπεζα ή από το δημόσιο, όπως και ο ανεξάρτητος επόπτης. Ποια είναι η εξασφάλιση για ηθικό κίνδυνο, σε περίπτωση που βάσει των πρακτικών τους δεν ανακτηθεί η εκτιμώμενη αξία αγοράς;

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Προβλήματα Δικαστικών υπαλλήλων Λάρισας”
Επόμενο άρθροΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΖΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS