Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 07/06/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 07/06/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών«Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών, εκσυγχρονισμός Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και άλλες επείγουσες διατάξεις»..

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Φαίνεται πως η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει κάποιες εκκρεμότητες της ενισχυμένης εποπτείας, όπως αποκαλείται η τέταρτη μνημονιακή εποχή, πριν τις εκλογές, που μάλλον δεν θα αργήσουν, κρίνοντας από τις συνεχείς αποτυχίες της οικονομικής της πολιτικής, σύμφωνα με τα νούμερα, βέβαια, που διαβάζουμε. Μπορεί δε να έχει ανακοινωθεί η άρση της συγκεκριμένης εποπτείας για τον Αύγουστο, αλλά τα προβλήματα της οικονομίας μας παραμένουν.

– Ενώ γενικότερα η οικονομία μας και η χώρα, ευρίσκεται σε αδιέξοδο. Μεταξύ άλλων, λόγω της ανόδου του ενεργειακού κόστους σε μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης, όπως είναι η πρόωρη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, οι συναλλαγές κατά 100% μέσω του ενεργειακού χρηματιστηρίου, προς όφελος προφανώς του καρτέλ, η ενεργειακή μας εξάρτηση, ακόμη και από εχθρικές χώρες.

– Επιπλέον, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων και ειδικά των τροφίμων, λόγω της χρόνιας αδιαφορίας για την εγχώρια παραγωγή, καθώς επίσης, του εκτροχιασμού της δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ συνεχίζεται η ληστεία των Ελλήνων, μέσω του ΦΠΑ στις υψηλότερες τιμές. Προφανώς, η κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει το αυτονόητο. Το ότι η αυξημένη φορολογία μέσω του σταθερού ΦΠΑ στις ανοδικές τιμές, δεν επιβαρύνει μόνο τους καταναλωτές, αλλά πολύ χειρότερα, πυροδοτεί τον πληθωρισμό.

– Στην ουσία, βέβαια, σε μεγάλο βαθμό δεν πρόκειται για έναν πληθωρισμό με τη συνήθη του έννοια, μέσω της αύξησης, δηλαδή, της ποσότητας χρήματος, σε συνδυασμό με την ταχύτητα κυκλοφορίας του και την λειτουργία του σπιράλ μισθών – τιμών. Αντίθετα, πρόκειται για μία άνοδο των τιμών που οφείλεται, κυρίως, στην προσφορά, όπως είναι τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, λόγω της πανδημίας και σήμερα του πολέμου, οι ενεργειακές τιμές, εξαιτίας του λανθασμένου τρόπου μετάβασης του πολέμου και των κυρώσεων, καθώς επίσης σε κάποιο βαθμό η υποτίμηση του ευρώ.

– Ακριβώς για το λόγο αυτό, θεωρούμε πως θα είναι λάθος, η προβλεπόμενη αύξηση των επιτοκίων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα στα προβλήματα της προσφοράς, αλλά αντίθετα θα τα επιτείνει, θα βυθίσει την Ευρώπη σε στάσιμο πληθωρισμό, ενώ θα οδηγήσει στα όρια της υπερχρεωμένης οικονομίας, όπως είναι η πολύ μεγαλύτερη Ιταλία και η Ελλάδα.

– Θα είναι σίγουρα προσχηματική η ενδεχόμενη έξοδος από την εποπτεία, όπως άλλωστε τα θετικά σχόλια των οίκων αξιολόγησης, αφού η Ελλάδα δεν παράγει πλούτο, αλλά δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη, με το δημόσιο χρέος του κεντρικού κράτους να έχει εκτοξευθεί στα 394,5 δις, στα τέλη Μαρτίου. Όλα προς τα πάνω. Φαίνεται δε, πως η Νέα Δημοκρατία έχει μία γονιδιακή ροπή, μία τάση προς τα ελλείμματα και τα χρέη. Κρίνοντας από τη διακυβέρνησή της πριν το 2009, καθώς επίσης από τον πρόσφατο ισολογισμό της, με τα χρέη των 391,5 εκατομμυρίων και τη ζημία των 34 εκατομμυρίων, που αναγράφει αυτή τη φορά ως έλλειμμα.

– Στην ουσία, οι τράπεζες επιβαρύνουν την οικονομία μας, όπως και την κοινωνία, με τις υψηλές προμήθειες που χρεώνουν, ενώ μετέφεραν τα βουνά των κόκκινων χρεών στις εταιρείες διαχείρισης, με τεράστιες ζημιές, που τελικά θα πληρώσουν ξανά οι Έλληνες, μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίων που θα χρειαστούν και βέβαια, νέων φόρων.

– Στο σχέδιο νόμου διαπιστώσαμε μια αλλαγή στρατηγικής η οποία είναι αξιοσημείωτη όσον αφορά το τι ακριβώς υποδηλώνει.

– Στην πρόσφατη 14η Αξιολόγηση, όμως, αναφέρεται στις σελίδες 49-50 ότι θα πουληθούν πλέον τα πάγια του ΤΧΣ έως το 2025, ενώ περιγράφονται σε γενικές γραμμές οι διοικητικές και λειτουργικές παράμετροι που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο, περιγράφονται σε μεγάλο βαθμό στην Αξιολόγηση. Τι συνέβη αλήθεια και άλλαξαν γνώμη οι αξιολογητές; Μήπως προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση έτσι ή αλλιώς, καθώς επίσης, νέα μνημόνια μετά τις εκλογές; Πόσο μάλλον όταν σύντομα θα ξεσπάσει διεθνώς μία οικονομική καταιγίδα σύμφωνα ακόμη και με την J&P Morgan;

– ‘Οταν το ΑΕΠ της χώρας μας ήταν το 2021 στα 194 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου από 354 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, ενώ έχει ήδη διπλασιαστεί έκτοτε σε χώρες όπως για παράδειγμα το Ισραήλ. Με αυτόν τον ρυθμό δεν πρόκειται ποτέ να ανακτήσουμε το ΑΕΠ μας του 2008, ούτε να επιστρέψουν οι νέοι μας του brain drain χωρίς τους οποίους η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει μέλλον .

– Τεκμηριώνεται απόλυτα, ότι το ΤΧΣ είναι ένας αποτυχημένος οργανισμός, τόσο με βάση τα οικονομικά στοιχεία του, όσο και με αυτά της πραγματικής οικονομίας. Εύλογα αφού δεν έχουν εξυγιανθεί οι τράπεζες, ούτε οι συστημικές ούτε, οι υπό εκκαθάριση.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ομιλία στη βουλή για τα εγκλήματα της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό 07/06/2022
Επόμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Ολομέλεια 07/06/2022