Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 13/09/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 13/09/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Το παρόν νομοσχέδιο θα αφορά την αναμόρφωση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του ν. 3086 του 2002, δηλαδή, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας του. Σε γενικές γραμμές το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ιδρύθηκε το 1882, είναι πρώτον, ο δικηγόρος του δημοσίου ο οποίος το εκπροσωπεί σε όλα τα δικαστήρια τα εθνικά ενωσιακά και διεθνή. Δεύτερον, ο νομικός του σύμβουλος που γνωμοδοτεί και καθοδηγεί τη διοίκηση και τρίτον το δικαστικό σώμα που αναγνωρίζει εξωδικαστικά απαιτήσεις και συμβιβάζεται σχετικά με διαφορές που αναφύονται μεταξύ του δημοσίου και των ιδιωτών. Ο συγκεκριμένος τριπλός ρόλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναγνωρίστηκε και αποτυπώθηκε στο Σύνταγμα, όπου θωρακίστηκε η λειτουργία του και κατοχυρώθηκαν για τα μέλη του εγγυήσεις που ισχύουν για τους δικαστικούς λειτουργούς.

– Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, πρέπει να μεταφέρει το κέντρο βάρους στη συνταγματικότητα ενός νόμου, ενώ οι γνωμοδοτήσεις του να είναι αμερόληπτες. Συνδυαστικά βέβαια, θα έπρεπε να υπάρχει και συνταγματικό δικαστήριο, όπως στις περισσότερες χώρες ακόμα και στα Σκόπια ή στην Τουρκία, έτσι ώστε, να εξετάζεται η συνταγματικότητα ενός νόμου και να έχει καθολική ισχύ.

– Η Βουλή δεν ενημερώνεται καν για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όπως πρόσφατα της Εγνατίας, της ΔΕΠΑ και του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που αναφέραμε προηγουμένως, πως η Κυβέρνηση έχοντας την απόλυτη πλειοψηφία των 158 βουλευτών εκ των οποίων οι 50 δόθηκαν δωρεάν από τον εκλογικό νόμο, κυριολεκτικά αποφασίζει και διατάζει για τόσο σοβαρά θέματα, αδιαφορώντας εντελώς για τις απόψεις της Αντιπολίτευσης. Δεν είναι απαράδεκτο μία Κυβέρνηση που εκλέχθηκε από την πλειοψηφία μόλις του 58% των Ελλήνων και που στην ουσία εξέλεξε 108 βουλευτές, να αποφασίζει μόνη της για τόσο σοβαρά θέματα;

– Όσον αφορά την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η καθυστέρηση στα δικαστήρια είναι τεράστια, αφού το 2016 απαιτούνταν 1086 μέρες στην Ελλάδα, όταν στη Ρουμανία μόλις 170. Σε σχέση με τον αριθμό των εκκρεμών επίδικων υποθέσεων ανά κάτοικο, στην Ελλάδα ήταν 2,2 το 2016 αν και μειωμένες από 3,7 το 2010, ενώ στη Ρουμανία μόλις 0,3.

– Ας μην απορούμε, λοιπόν, γιατί το ΑΕΠ της Ρουμανίας σε όρους δολαρίου ήταν 210 δις. το 2008 και της Ελλάδας 357 δις., ενώ, το 2020 της Ρουμανίας 250 δις. και της Ελλάδας περί τα 185 δις Μας πέρασε δηλαδή ακόμη και η Ρουμανία, για να μην αναφερθούμε καθόλου στο Ισραήλ που μας πέρασε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.

– Τα μνημόνια τώρα, εκτός του ότι κατέστρεψαν την οικονομία, αύξησαν ακόμη περισσότερο την πολυνομία και την κακονομία που έτσι κι αλλιώς χαρακτηρίζει το ελληνικό κοινοβουλευτικό σύστημα, με τα προαπαιτούμενα της τρόικα και με τις ΠΝΠ σύμφωνα με μελέτη της Διανέοσης

– Μια άλλη λειτουργία του Νομικού Συμβουλίου και μάλιστα αναπτυξιακής μορφής αναφέρεται στη σελίδα 139 της έκθεσης. Η συμβολή του δηλαδή στο σύστημα προστασίας των προϊόντων, ονομασίας προέλευσης και γεωγραφικής ένδειξης σε ενωσιακό επίπεδο. Για παράδειγμα, το 2020 έγινε προσφυγή κατά της Δανίας για την προστασία της φέτας, όπως και κατά της Σιγκαπούρης. Εδώ πρόκειται για μια πολύ σημαντική πραγματικά λειτουργία που θα πρέπει να διευρυνθεί, αφού πολλά προϊόντα παρουσιάζονται ως ελληνικά στο εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το παρθένο ελαιόλαδο.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ
Επόμενο άρθροΘέμα: Επιφανειακές αρχαιολογικές έρευνες στα Χαβάνια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης