Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 15/09/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Εταιρική διακυβέρνηση των Ανωνύμων Εταιρειών του Δημοσίου και των λοιπών θυγατρικών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, διαχείριση συμμετοχών του Δημοσίου σε ανώνυμες εταιρείες και ρυθμίσεις για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, αξιολόγηση της έναντι του Δημοσίου φερεγγυότητας και πιστοληπτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων και σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, ίδρυση και λειτουργία Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων, Συμπληρωματικός Κρατικός Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2022 και λοιπές διατάξεις οικονομικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Απορούμε για το τεράστιο έλλειμμα οργάνωσης της κυβέρνησης, με κριτήριο την ελλιπή κατάθεση των νομοσχεδίων σε διαβούλευση.
– Μας δημιουργείται εύλογα η εντύπωση πως η όλη διαδικασία είναι εντελώς προσχηματική.
– Στην ουσία, προστέθηκε το τέταρτο μέρος των πρόσθετων δαπανών του προϋπολογισμού, οι οποίες, μάλλον δεν θα είναι αρκετές για να καλύψουν την καταστροφική ενεργειακή και επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.
– Επίσης, το πέμπτο μέρος με διάφορες τροπολογίες, με φορολογικές και με άλλες εξυπηρετήσεις, για τις οποίες, η κυβέρνηση δεν ήθελε προφανώς τη γνώμη των πολιτών, εάν δεν τις απέκρυπτε σκόπιμα, αφού δεν τη συμπεριέλαβε στη διαβούλευση.
– Σε γενικές γραμμές πάντως, το νομοσχέδιο αποτελεί μία ακόμη μνημονιακή υποχρέωση. Τα μνημόνια δεν έχουν τελειώσει, προφανώς, η οποία, έχει αναφερθεί στη 13η και στη 14η αξιολόγηση, όσον αφορά ουσιαστικά τη χρηματοδότηση του Υπερταμείου, δηλαδή, μέσω των υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας.
– Πρόκειται για μία απαράδεκτη προσέγγιση, με αντισυνταγματική διάσταση, με κριτήριο την απόφαση του Σ.τ.Ε για τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, θυμίζοντας πως το Σ.τ.Ε. τόνισε καθαρά, ότι το Υπερταμείο δεν ελέγχεται από το δημόσιο, επομένως, δεν πρέπει να έχει στην ιδιοκτησία του κοινωφελείς εταιρείες, ούτε να χρηματοδοτείται από το κράτος, οπότε από τους Έλληνες φορολογούμενους.
– Οι ρυθμίσεις τώρα για το Υπερταμείο, αποτελούν, επιπλέον, προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των ποσών του Ταμείου Ανάκαμψης. Με απλά λόγια, η Κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να επιδοτήσει το Υπερταμείο με τις ΥΔΥ, για να εισπράξει την επόμενη δόση. Να έχουμε ζημίες, δηλαδή, για να εισπράττουμε χρήματα. Παρεμπιπτόντως, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν η πληθωριστική μείωση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ οι ανατιμήσεις όσον αφορά το κόστος των υλικών και των μισθών, θα μπορούσαν να υπερβούν σημαντικά τα ποσοστά του πληθωρισμού.
– Γνωρίζουμε όλοι, πάντως, πως το Υπερταμείο είναι έμπνευσης Σόϊμπλε, ο οποίος προσπάθησε να δρομολογήσει στην Ελλάδα μία Treuhand, ένα καταπίστευμα, δηλαδή, στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, κατά τα πρότυπα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Στην οποία Treuhand, αντί να πετύχει τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 900 δισεκατομμυρίων μάρκων – τόσα έλεγε τότε – είχε τελικά ζημίες ύψους 270 δισεκατομμυρίων μάρκων εκείνης της εποχής. Στην Ελλάδα υπολογίζονταν 50 δισεκατομμύρια από το ξεπούλημα, ενώ δεν θα υπερβούν τα 11 δισεκατομμύρια έως τα τέλη του 2024, χωρίς, φυσικά, να μειωθεί ούτε στο ελάχιστο το δημόσιο χρέος μας, το οποίο πλησιάζει, πλέον, στα 400 δισεκατομμύρια ευρώ.
– Οι ρυθμίσεις, πάντως, για τον καθορισμό της διοίκησης αυτών των εταιρειών, μέσα από απόφαση του Υπουργού Οικονομικών στο άρθρο 7, του κανονισμού λειτουργίας στο άρθρο 14 και του επιχειρησιακού σχεδίου στο άρθρο 18, είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά προσχηματικές, με την έννοια, πως εξαρτώνται από την ικανότητα και από τη διάθεση της εκάστοτε κυβέρνησης, να ανταπεξέλθει στις πιέσεις της τρόικα. Πώς θα το κάνει όμως, όταν η οικονομία μας, λόγω της κακοδιαχείρισης, παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη, οπότε, έχει ανάγκη συνεχώς από νέα δανεικά; Από χρήματα που σήμερα με το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων, σταθερά πάνω από το 4%, είναι πανάκριβα;
– Πιθανότατα, βέβαια, δρομολογούνται όλα αυτά, επειδή το Υπερταμείο ευρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας νομικών προβλημάτων, καθώς, επίσης, επειδή είναι ζημιογόνο, όπως έχουμε αναδείξει, καταθέτοντας επιπλέον επίκαιρες ερωτήσεις για την αποτίμηση και για τις επιδοτήσεις του.
– Θεωρούμε πάντως θετικό το ότι γίνεται πια καταγραφή στην ΕΤΑΔ («Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Ανώνυμη Εταιρεία»)όπως επίσης εδώ «Ψηφιακό Μητρώο Συμμετοχών του Δημοσίου» με το άρθρο 29.
– Εντούτοις, δεν αναφέρεται ρητά πως το Μητρώο των Παγίων πρέπει να ολοκληρωθεί και να υπάρξει αποτίμησή τους πριν ξεκινήσει η εκποίηση, τόσο αυτών όσο και των Δημοσίων εταιρειών όπως αναφέρεται στη 13η αξιολόγηση. Όλα αναφέρονται στις αξιολογήσεις.
– Από την άλλη πλευρά, πώς να πείσει η Κυβέρνηση να δανείζουν την πραγματική οικονομία όταν η ίδια τις έχει – έχει δηλαδή τις τράπεζες, τις ιδιωτικές τράπεζες που δεν είναι πλέον ελληνικές, τόσο μεγάλη ανάγκη; Δεν είναι λάθος να απορροφά η Κυβέρνηση όλα τα χρήματα αντί οι επιχειρήσεις;