Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 29/09/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 29/09/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α΄139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Υπάρχουν πολύ ποιο σημαντικότερες προτεραιότητες από το να καταναλώνουμε χρόνο και προσπάθεια για τέτοιους νόμους.

– Το νομοσχέδιο πρόκειται για μία ακόμη εφαρμογή της Κοινοτικής Νομοθεσίας, από τις πολλές πού έχουν υιοθετηθεί χωρίς να έχουν καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα.

– Στην ουσία επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής του νομού 4557/2018 που αφορά το ξέπλυμα χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

– Ίσως η εφαρμογή του νόμου να αποτελεί απάντηση στην αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών που προϋπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια.

– Δεν καταλαβαίνομε εάν το σχέδιο νόμου αφορά τα νομισματικά θέματα ή την τρομοκρατία, δηλαδή εάν πρέπει να το σχολιάσουμε ως εγκληματολόγοι ή οικονομολόγοι.

– Δεν καταλαβαίνομε πως η ΤτΕ ή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή ΑΑΔΕ, θα καταπολεμήσουν ταυτόχρονα την τρομοκρατία και θα εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όταν δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την χρεωκοπία της χώρας και των τραπεζών, τη φούσκα του χρηματιστηρίου και τα χρηματιστηριακά σκάνδαλα

– Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεύρυνε την έκδοση ενός ψηφιακού ευρώ που θα είναι διαφορετικό από το νόμισμά.

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία μελέτη της αντιμετωπίζει τα κρυπτονομίσματα ως κερδοσκοπικά επενδυτικά προϊόντα και λιγότερο ως μέσα συναλλαγής. Παραδέχεται όμως πως δεν αποτελεί οικονομική μονάδα σημαντικής αξίας συγκριτικά με άλλες.

– Τα κρυπτονομίσματα δεν είναι απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα του μεγέθους άλλων προϊόντων, όπως του χάρτινου πύργου των στεγαστικών δανείων, των ομολόγων ή των μετοχών.

– Η εκτίμηση της αξίας του οργανωμένου εγκλήματος διεθνώς κατά τον Ο.Η.Ε. ήταν της τάξης του 3,6~4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ή στο 7% του παγκοσμίου ΑΕΠ.

– Στην Ελλάδα ο τζίρος του οργανωμένου εγκλήματος υπολογιζόταν το 2010 στα 3,5 δις ευρώ.

– Όλα μαζί τα κρυπτονομίσματα σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν της αξία του οργανωμένου εγκλήματος.

– Το bitcoin έχει πολύ περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα.

– Το ότι η ψηφιοποίηση πάντως μειώνει την φοροδιαφυγή και την απάτη είναι ένας μεγάλος μύθος.

– Η ανάπτυξη των εναλλακτικών νομισμάτων θα βοηθούσε την οικονομία και την απασχόληση

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Εμπόδια της Κομισιόν για την προέκταση του προαστιακού προς Ραφήνα και Λαύριο”
Επόμενο άρθροΘέμα: “Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού στην Ελλάδα”