Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 01/04/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :
– Ξεκινώντας τώρα με τις χθεσινές αναφορές του Υπουργού, λυπόμαστε ειλικρινά για τον λαϊκισμό ακόμη χειρότερα για τον «τραμπουκισμό» που χρησιμοποιεί ευτελίζοντας τον κοινοβουλευτισμό, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως θα υποβαθμίσουμε ανάλογα το επίπεδο μας εδώ μπορούμε να συζητάμε πολιτισμένα και χωρίς κραυγές, αγένεια και προσβολές. Δεν είναι δύσκολο, άλλωστε ο Υπουργός μας είναι συμπαθής, ενώ αναγνωρίζουμε φυσικά την εργατικότητά του.
– Ειδικά όσον αφορά την οικονομία είπαμε αρκετά χθες, σημειώνοντας μόνο πως η ημιμάθεια είναι κατά πολύ χειρότερη της αμάθειας. Κατανοούμε βέβαια πως όλοι όσοι έχουν υπογράψει τα μνημόνια που κατέστρεψαν την Ελλάδα, πόσο μάλλον το PSI που υποθήκευσε την πατρίδα μας για 99 χρόνια, έχουν τύψεις προσπαθώντας να τις απαλύνουν με δικαιολογίες που δεν πείθουν καν τον εαυτό τους. Εύλογα αφού ακόμη και ο πιο ανόητος έχει διαπιστώσει πλέον την εξαθλίωση των πολιτών που προκάλεσαν. Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής, τη συνεχιζόμενη αύξηση των χρεών ιδιαίτερα των κόκκινων ιδιωτικών, την αποψίλωση του παραγωγικού μας ιστού και ούτω καθεξής.
– Ας θυμηθούμε εδώ μόνο την υπόσχεση του κυρίου Βενιζέλου, για χρέος ως προς το ΑΕΠ στο 120% το 2020 είναι αρκετό. Σε σχέση με τα επιτόκια που είπε για το 2012 ελπίζουμε πως γνωρίζει, ότι μειώθηκαν για όλα τα κράτη του ευρώ έξι μήνες μετά το PSI με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
– Οπότε στην ουσία σκλαβωθήκαμε οικονομικά μόλις για 51,3 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με διεθνείς μελέτες εκ των οποίων τα 40 δισεκατομμύρια χάθηκαν από τις τράπεζες. Εκτός αυτού η Ελλάδα θα χρεοκοπούσε το 2018, όπου έληγαν τα 95 δισεκατομμύρια του ESM, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα επιμήκυνε για μετά το 2032 με αντάλλαγμα την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας -με πιθανότερο αντάλλαγμα την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας- στα Σκόπια, κάτι που δεν αναίρεσε η Νέα Δημοκρατία παρά τις συνεχείς παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ποιος πρέπει να ντρέπεται λοιπόν;
– Όσον αφορά τη στάση μας απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας είμαστε οι πρώτοι που καταδίκασαν την εισβολή του Πούτιν. Έχοντας όμως την άποψη πως ο πόλεμος δεν σταματάει ποτέ με πόλεμο, οπότε πως ήταν λάθος να στείλει η Ελλάδα όπλα. Πόσο μάλλον όταν αφενός μεν δεν θα βοηθήσει την Ουκρανία, αφετέρου θα υποστούν οι Έλληνες τις συνέπειες σε μια εποχή που η οικονομία μας βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, η φτώχεια κλιμακώνεται και η ενεργειακή μας εξάρτηση έχει γίνει τεράστια από τις κυβερνήσεις μας των προηγούμενων ετών για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές στο παρελθόν.
– Σε σχέση με τη στάση μας απέναντι στην ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας, οφείλεται καθαρά στο ότι δεν την αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής και πρέπει να το σεβόμαστε, αλλά μόνο ο πρωθυπουργός παραβαίνοντας τον Κανονισμό και χωρίς να ρωτήσει κανέναν, όπως δεν ρώτησε άλλωστε για την αποστολή όπλων.
– Συνεχίζοντας με το καθεστώς εξαίρεσης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ήταν καθαρά το αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής επιμονής τους αν και δεν υπάρχει πουθενά επίσημη ανακοίνωση, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά, αλλά μόνο μία αναφορά της κ. Φον Ντε Λάιεν σε συνέντευξη τύπου.
– Ασφαλώς η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει το ίδιο καθεστώς ενώ δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν επέμεινε πρωθυπουργός, αφού είχε καταγραφεί στο ενημερωτικό έγγραφο πριν τη σύσκεψη, η πρότασή του για την αποτροπή της κερδοσκοπίας. Εκτός αυτού συμμετείχε στη σύσκεψη των τεσσάρων χωρών της Μεσογείου για κοινή στάση στην αναμόρφωση της ενεργειακής πολιτικής, οπότε έπρεπε σίγουρα να ακολουθήσει τις δύο αυτές χώρες. Το πιο λογικό θα ήταν όμως να διεκδικήσει μια αναστολή των δεσμεύσεων για την απολιγνητοποίηση καθώς επίσης δωρεάν δικαιώματα ρύπων για να ανταπεξέλθει η Ελλάδα έως ότου αλλάξει το ενεργειακό μίγμα το οποίο σήμερα βασίζεται στο φυσικό αέριο με μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία.
– Γενικότερα τώρα θα ήταν πιο λογικό και άμεσο να τοποθετηθεί όριο στο κόστος, όπως θέλει η Ισπανία στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα να δεν κάνουμε λάθος, από το να περιμένει κανείς από τη ΡΑΕ να βρει τα υπερκέρδη του καρτέλ της ενέργειας στα οποία είναι συνεργός βέβαια αφού τα πρόλαβε για να φορολογηθούν, όπως προτείνει άλλωστε και η Ε.Ε.. Έχουμε επιφυλάξεις επιπλέον ως προς το πώς θα γίνει υπολογισμός, καθώς επίσης, ως προς το πότε θα εισπραχθούν οι φόροι ύψους 90% που ανακοίνωσε ο Υπουργός.