Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 04/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών»
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις
– Το παρόν νομοσχέδιο είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, για ένα θέμα που απασχολεί αρκετά – τουλάχιστο όσον αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, αφού τα ΜΜΜ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.
– Όσον αφορά τη ρύθμιση της κινητικότητας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα – όχι μόνο επειδή βαδίζει από το κακό στο χειρότερο στην οικονομία και στα εθνικά, αλλά λόγω του ότι παραμένει κλειδωμένη αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει επαρκείς ΜΕΘ, ενώ η μετακίνηση περιορίζεται.
– Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι τα μέσα προσωπικής κίνησης, ιδίως τα νέα με ηλεκτροκίνηση, οι αλλαγές στον ΚΟΚ και άλλες σχετικές ρυθμίσεις.
– Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση της ζωής των Πολιτών – αφού δίνεται επί πλέον η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης, άρα ανάπτυξης, επειδή υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί μικροεπιχειρηματίες και εφευρέτες που ασχολούνται, ενώ οι κλίμακες παραγωγής βοηθούν.
– Εν προκειμένω, αποτελεί μια παράμετρο που υιοθετούμε σε όλες τις πολιτικές μας προτάσεις: δηλαδή, η παραγωγή και η δημιουργία πλούτου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί βιώσιμα η Ελλάδα.
– Επίσης για να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας που δεν παρέχει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού – έτσι ώστε να επιστρέψουν οι νέοι μας από το εξωτερικό που είναι η πρώτη προτεραιότητα μας.
– Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, μελετάει τη μείωση η την εξάλειψη του ΦΠΑ στα ποδήλατα. Εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι δασμοί, τα εν λόγω ποδήλατα θα ήταν φθηνότερα – κάτι που σίγουρα θα βοηθούσε στη χρήση τους.
– Μία χρήση που δεν διευκολύνεται ως οφείλει, όταν ένα ποδήλατο με τιμή πώλησης 150-200 € κοστίζει όσο το 20-30% του βασικού μισθού – ή όσο έξι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.
– Έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε πως θα χρησιμοποιείται το ποδήλατο, με όλους τους κινδύνους κλοπής ή κακού καιρού – αφού στις ΗΠΑ που έχουν μεγάλη επιτυχία, το ποδήλατο κοστίζει μεν όσο δύο κάρτες απεριορίστων διαδρομών, (120$ μηνιαίως) αλλά στο 10-15% του βασικού μισθού.
– Η άποψη μας είναι πως θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τα πακέτα ΕΣΠΑ και NGenEU – έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα χρήματα και να μην επιστρέφουν στη Γερμανία για εισαγωγές φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών που είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ενώ αυξάνουν επί πλέον την ενεργειακή μας εξάρτηση.
– Όλες αυτές οι επενδύσεις και η καινοτομία, θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα ΕΣΠΑ, ως ψηφιακές εφαρμογές – δημιουργώντας θέσεις εργασίας, όπως συντηρητές ηλεκτρικών ποδηλάτων, επιστήμονες ρομποτικής και δικτύων.
– Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα δεν θα χάσει και την 4η βιομηχανική επανάσταση – κάτι που δεν πρέπει να συμβεί, ειδικά αφού δεν έχουμε προ πολλού σημαντική βιομηχανική παραγωγή.
– Βαίνουμε διεθνώς σε μια νέα, ενδιαφέρουσα εποχή – χωρίς τις περιβαλλοντικές εξάρσεις που συχνά είναι προσχηματικές ή αντιπαραγωγικές. Πλέον, το αυτοκίνητο δεν θα είναι ο βασιλιάς της μετακίνησης και της καταναλωτικής κοινωνίας – ούτε της οικονομίας και της βιομηχανίας.
– Αλλάζει δε η παραγωγή, η οποία μπορεί να είναι και μικρής κλίμακας, αυξάνει η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ταχυδιανομή. Επομένως, μειώνονται τόσο οι μετακινήσεις, όσο και η ακτίνα μετακίνησης – θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν πολύ σοβαρά στην Ελλάδα.
– Υπάρχουν δικαιολογημένα σχόλια στη διαβούλευση που μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα – αλλά μόνο με την παραδοχή ότι, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια μεταβατική λύση, έως ότου υπάρξουν κατάλληλοι δρόμοι για όλα αυτά τα οχήματα και εξοικείωση του κοινού.