Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 04/03/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 04/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Η Ελλάδα σε κίνηση: Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα – Μικροκινητικότητα – Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό, την απλούστευση και την ψηφιοποίηση διαδικασιών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών»

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις

– Το παρόν νομοσχέδιο είναι ασφαλώς μια θετική εξέλιξη, για ένα θέμα που απασχολεί αρκετά – τουλάχιστο όσον αφορά τη βιώσιμη κινητικότητα, αφού τα ΜΜΜ αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα.

– Όσον αφορά τη ρύθμιση της κινητικότητας, δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη χώρα – όχι μόνο επειδή βαδίζει από το κακό στο χειρότερο στην οικονομία και στα εθνικά, αλλά λόγω του ότι παραμένει κλειδωμένη αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να έχει επαρκείς ΜΕΘ, ενώ η μετακίνηση περιορίζεται.

– Αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι τα μέσα προσωπικής κίνησης, ιδίως τα νέα με ηλεκτροκίνηση, οι αλλαγές στον ΚΟΚ και άλλες σχετικές ρυθμίσεις.

– Το ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο τη διευκόλυνση της ζωής των Πολιτών – αφού δίνεται επί πλέον η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης, άρα ανάπτυξης, επειδή υπάρχουν στην Ελλάδα πολλοί μικροεπιχειρηματίες και εφευρέτες που ασχολούνται, ενώ οι κλίμακες παραγωγής βοηθούν.

– Εν προκειμένω, αποτελεί μια παράμετρο που υιοθετούμε σε όλες τις πολιτικές μας προτάσεις: δηλαδή, η παραγωγή και η δημιουργία πλούτου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί βιώσιμα η Ελλάδα.

– Επίσης για να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας που δεν παρέχει η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού – έτσι ώστε να επιστρέψουν οι νέοι μας από το εξωτερικό που είναι η πρώτη προτεραιότητα μας.

– Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης, μελετάει τη μείωση η την εξάλειψη του ΦΠΑ στα ποδήλατα. Εάν δεν υπήρχαν αυτοί οι δασμοί, τα εν λόγω ποδήλατα θα ήταν φθηνότερα – κάτι που σίγουρα θα βοηθούσε στη χρήση τους.

– Μία χρήση που δεν διευκολύνεται ως οφείλει, όταν ένα ποδήλατο με τιμή πώλησης 150-200 € κοστίζει όσο το 20-30% του βασικού μισθού – ή όσο έξι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών.

– Έτσι δεν μπορούμε να περιμένουμε πως θα χρησιμοποιείται το ποδήλατο, με όλους τους κινδύνους κλοπής ή κακού καιρού – αφού στις ΗΠΑ που έχουν μεγάλη επιτυχία, το ποδήλατο κοστίζει μεν όσο δύο κάρτες απεριορίστων διαδρομών, (120$ μηνιαίως) αλλά στο 10-15% του βασικού μισθού.

– Η άποψη μας είναι πως θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται από τα πακέτα ΕΣΠΑ και NGenEU – έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν καλύτερα τα χρήματα και να μην επιστρέφουν στη Γερμανία για εισαγωγές φωτοβολταϊκών ή ανεμογεννητριών που είναι επιβαρυντικά για το περιβάλλον, ενώ αυξάνουν επί πλέον την ενεργειακή μας εξάρτηση.

– Όλες αυτές οι επενδύσεις και η καινοτομία, θα μπορούσαν να καλυφθούν από τα ΕΣΠΑ, ως ψηφιακές εφαρμογές – δημιουργώντας θέσεις εργασίας, όπως συντηρητές ηλεκτρικών ποδηλάτων, επιστήμονες ρομποτικής και δικτύων.

– Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα δεν θα χάσει και την 4η βιομηχανική επανάσταση – κάτι που δεν πρέπει να συμβεί, ειδικά αφού δεν έχουμε προ πολλού σημαντική βιομηχανική παραγωγή.

– Βαίνουμε διεθνώς σε μια νέα, ενδιαφέρουσα εποχή – χωρίς τις περιβαλλοντικές εξάρσεις που συχνά είναι προσχηματικές ή αντιπαραγωγικές. Πλέον, το αυτοκίνητο δεν θα είναι ο βασιλιάς της μετακίνησης και της καταναλωτικής κοινωνίας – ούτε της οικονομίας και της βιομηχανίας.

– Αλλάζει δε η παραγωγή, η οποία μπορεί να είναι και μικρής κλίμακας, αυξάνει η τηλεργασία, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η ταχυδιανομή. Επομένως, μειώνονται τόσο οι μετακινήσεις, όσο και η ακτίνα μετακίνησης – θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν πολύ σοβαρά στην Ελλάδα.

– Υπάρχουν δικαιολογημένα σχόλια στη διαβούλευση που μάλλον δεν μπορούν να απαντηθούν εύκολα – αλλά μόνο με την παραδοχή ότι, το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί μια μεταβατική λύση, έως ότου υπάρξουν κατάλληλοι δρόμοι για όλα αυτά τα οχήματα και εξοικείωση του κοινού.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ “ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ”
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: “ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ, ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΤΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ”