Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 06/10/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 06/10/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Μια ακόμη Ευρωπαϊκή Οδηγία που έρχεται για κύρωση στη Βουλή από μια κυβέρνηση που απλά μεταφέρει μεταφρασμένες εντολές χωρίς στην ουσία να νομοθετεί η ιδία.

– Το γεγονός ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που αυτή η Οδηγία έρχεται προς κύρωση μας δίνει την εντύπωση ότι χρησιμοποιούμαστε ξανά ως πειραματόζωα.

– Στο αυθεντικό κείμενο της Οδηγίας αναφέρει πως για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εκδοθούν κάποιες οδηγίες εφαρμογής της.

– Δεν είναι ευνόητο πως για να δεσμευτεί κανείς με στόχους, θα πρέπει πρώτα να γνωρίζει πως ορίζονται;

– Αναρωτήθηκε κανείς για τις πιθανές συνέπειες στον πολύ σημαντικό κλάδο της εγχώριας βιομηχανίας πλαστικών αλλά και της εστίασης;

– Υπάρχουν εναλλακτικά προϊόντα ή θα δημιουργήσουμε περισσότερούς ανέργους;

– Δεν είναι ανώριμο να θέτουμε περιορισμούς από τώρα στη χρήση των πλαστικών, χωρίς να γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία;

– Το Υπουργείο έχει δώσει ήδη αρκετά δείγματα προχειρότητας αφού δεν έκανε απολύτως τίποτα για τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων για τα οποία είχε εκδοθεί οδηγία της Ε.Ε. από το 2014.

– Ενώ νομοθέτησε πρόσφατα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση χωρίς να υπάρχει δίκτυο φόρτισης, ούτε θα υπάρχει πανελλαδική κάλυψη για ένα μεγάλο διάστημα ακόμη.

– Γιατί το Υπουργείο δεν καταρτίζει ένα πρόγραμμα μετάβασης για την βιομηχανία πλαστικών, η οποία θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αυτούς τους κανονισμούς;

– Εταιρίες που ισχυρίζονται πως ανακυκλώνουν πλαστικά τα στέλνουν ουσιαστικά στη Κίνα.

– Επειδή είμαστε υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος, θα προτείναμε τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.

– Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η Ελλάδα έχει σημαντική βιομηχανία πλαστικών, με συνολική συνεισφορά να εκτιμάτε στα 3 δις ευρώ ή στο 1.6% του ΑΕΠ της χώρας.

– Έχουμε επιφυλάξεις ως προς την κυκλικότητα και ως προς την υγεία.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 06/10/2020
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΑΣ