Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 10/03/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 10/03/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας “Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.” και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Είναι αδιανόητος ο τρόπος που νομοθετεί η Κυβέρνηση, αφού είναι εντελώς απαράδεκτο να καταθέτει συνεχώς σχέδια νόμου την Τρίτη το βράδυ, όπως για παράδειγμα, το σημερινό, για να συζητηθούν την Πέμπτη. Το γεγονός αυτό, τεκμηριώνει πως το εκάστοτε Υπουργείο είναι ανοργάνωτο, αφού ασφαλώς δεν πιστεύουμε πως το κάνει εσκεμμένα για να μη δώσει τον χρόνο στην Αντιπολίτευση να προετοιμαστεί σωστά.

– Με ανοργάνωτα, όμως, υπουργεία, πώς είναι δυνατόν να δρομολογηθούν ορθολογικά νομοσχέδια;

– Πόσο μάλλον να κυβερνηθεί σωστά η Ελλάδα, που βαδίζει από το κακό στο χειρότερο, τουλάχιστον, όσον αφορά την οικονομία της;

– Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα και το οποίο, φαίνεται πως αδυνατεί να δρομολογήσει η Κυβέρνηση, είναι ο συνδυασμός μιας εθνικής πολιτικής ανάπτυξης με πραγματικά μακροπρόθεσμο ορίζοντα, 10ετή και παραπάνω.

– Εμείς δεν είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, με εξαίρεση βέβαια τις κοινωφελείς και τις στρατηγικές μας επιχειρήσεις, αρκεί να παραμένει η παραγωγή στην Ελλάδα και να εισπράττονται οι σωστές τιμές, αφού προηγηθεί η εκτίμηση της αξίας τους και η εξυγίανσή τους και ο σωστός προγραμματισμός.

– Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως όλα τα προβλήματα της χώρας θα επιλυθούν μέσω των επενδύσεων. Όπου, όμως, συνεχίζεται η μείωση του παγίου κεφαλαίου της χώρας με στοιχεία από τα τέλη του 2020, αφού οι καθαρές επενδύσεις, αυτές δηλαδή, που απομένουν, εάν από τις ακαθάριστες επενδύσεις αφαιρεθούν οι αποσβέσεις, παραμένουν αρνητικές.

– Παρά την άνοδο των εξαγωγών αγαθών, οι αντίστοιχες επενδύσεις δεν παρουσίασαν ανάλογη αύξηση, επειδή η πτώση των εγχώριων εισοδημάτων, ανάγκασε μεν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, για να αντισταθμίσουν το χαμένο τζίρο τους στο εσωτερικό, χωρίς όμως να αυξήσουν την παραγωγή οπότε τις επενδύσεις τους. Με απλά λόγια, δεν αυξήθηκε ο τζίρο τους, οπότε δεν είχαν κανένα λόγο να επενδύσουν για να παράγουν περισσότερα, και οι επενδύσεις είναι αυτό ακριβώς που μας ενδιαφέρει που πρέπει να μας ενδιαφέρει.

– Με δεδομένο δε την άνοδο των τιμών της ενέργειας, η κατάσταση θα επιδεινωθεί επίσης στον πρωτογενή μας τομέα, που υποφέρει επιπλέον από την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και ούτω καθεξής, ενώ, χωρίς φθηνή ενέργεια κυρίως ως αποτέλεσμα του εγκλήματος-πραγματικά εγκλήματος-της πρόωρης απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο, καθώς επίσης του χρηματιστηρίου ενέργειας όπου υπάρχει απίστευτη αισχροκέρδεια, είναι αδύνατη η ανάπτυξη.

– Το ύψος των εξαγωγών έχει μικρή συμμετοχή στο ΑΕΠ, ενώ όπως είπαμε μειώνεται από τις εισαγωγές ως ο τελευταίος συντελεστής του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, δεν αποτελεί τη λύση που χρειάζεται επειγόντως η ελληνική οικονομία. Οπότε παραμένει ως μοναδική ελπίδα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα όμως του οποίου έχουν μειωθεί ήδη πληθωριστικά.

– Το χειρότερο όλων είναι η κατάρρευση της παραγωγικότητας των εργαζομένων μας, μακράν στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Το νομοσχέδιο, τώρα, περιέχει στην ουσία διαδικαστικές, εφαρμοστικές ρυθμίσεις για τα νέα κοινοτικά πακέτα, τα ΕΣΠΑ 2021 -2027 και την ΚΑΠ.

– Το νομοσχέδιο καλύπτει μεταναστευτικές δαπάνες, που πλέον υπάγονται στην ανάπτυξη.

– Πρώτον, το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, δεύτερον, το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τρίτον, το μέσον για την χρηματοδοτική στήριξη της διαχείρισης των συνόρων και την πολιτική των θεωρήσεων.

– Επιπλέον, στα ΕΣΠΑ συμπεριλαμβάνονται και άλλες κοινωνικές δαπάνες, γεγονός που σημαίνει πως έχει ξεχαστεί πια ο χρυσός κανόνας των επενδύσεων, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκεί και κοινωνική πολιτική. Δυστυχώς, σε τέτοιου είδους δαπάνες αντί για επενδύσεις, σπαταλάτε και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σε μεγάλο βαθμό.

– Αυτό που προξενεί, βέβαια, πολύ μεγάλη εντύπωση είναι η μη αναφορά των ποσών που θα δοθούν για όλα αυτά τα προγράμματα, καθώς, επίσης, το πως θα επιμεριστούν. Ούτε καν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

– Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους πάντως δεν εμφανίζει κάποιο κόστος για τη λειτουργία όλου αυτού του κυκεώνα των επιτροπών για την παρακολούθηση των ΕΣΠΑ. Ούτε καν για τα πληροφοριακά συστήματα και την απίστευτη γραφειοκρατία που απλά μετατρέπεται σήμερα σε ψηφιακή. Παραμένει όμως γραφειοκρατία. Εύλογα, λοιπόν, δεν λένε οι Έλληνες πολίτες πώς αυτά τα έργα δρομολογούνται για το κομματικό πελατειακό κράτος;

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 10/03/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Πρόβλημα με την ύλη της Χημείας στην Γ΄ Λυκείου