Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 13/07/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 13/07/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προώθηση της ηλεκτροκίνησης».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η Ηλεκτροκίνηση δεν είναι κάτι καινούργιο ή μία τεχνολογία αιχμής, αφού τα πρώτα αυτοκίνητα που κατασκευαστήκαν ήταν ηλεκτροκίνητα. Στην πορεία επικράτησαν τα ντιζελοκίνητα.

– Λείπει από το νομοσχέδιο η δυνατότητα μετατροπής οχημάτων από βενζινοκίνητα σε ηλεκτροκίνητα.

– Η επιβολή δασμών στα μεταχειρισμένα οχήματα δεν είναι συμβατή ως προς την κοινοτική νομοθεσία και πιθανών να υπάρξουν αντιδράσεις.

– Στο παρελθόν δημιουργηθήκαν διάφορες επιτροπές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης που πότε δεν μάθαμε τι απέγιναν.

– Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κοστίζουν πολύ περισσότερο από τα συμβατικά. Στην Ελλάδα πάνω από τις μισές πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων αφορούν εταιρικά αυτοκίνητα.

– Πρόβλημα θα είναι ενδεχομένως η μαζική εισαγωγή πανάκριβων αφορολόγητων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αφού θα επιδεινωθεί το ήδη επιβαρυμένο εμπορικό ισοζύγιο.

– Στις 25 προτάσεις του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπήρχε πρόβλεψη για την επιδότηση αγοράς ιδιωτικών αυτοκινήτων αλλά μόνο η μείωση φόρου.

– Θυμίζουμε ότι συζητούνταν στα τέλη του 2019 προτάσεις περί εισαγωγής μεταχειρισμένων Euro 5 & Euro 7 που αποσύρουν οι Γερμανοί.

– Η Νέα Δημοκρατία απαγόρευσε στο ΔΕΔΔΗΕ τη δημιουργία σταθμών φόρτισης, όταν ο ΔΕΔΔΗΕ έχει έτοιμο ολόκληρο πρόγραμμα.

– Ενώ στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η απολιγνιτοποίηση με αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτηση της σε εισαγόμενες πηγές ενέργειας, η Γερμανία εγκαινίασε ένα νέο εργοστάσιο λιγνίτη με πρόθεση να το αποσύρει το 2038.

– Εκεί που το νομοσχέδιο απογοητεύει εντελώς είναι η πλήρης απουσία σχεδίων παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 13/07/2020
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/07/2020