Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 14/04/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 14/04/2022, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Το αντικείμενο του νομοσχεδίου αφορά μεν το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά στην ουσία έχει σχέση με τον τουρισμό, αφού επικεντρώνεται στο θαλάσσιο τουρισμό. Δεν κατατίθεται δε ξανά, όπως συνηθίζει αυτή η Κυβέρνηση, μόνο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, είτε επειδή αδιαφορεί για τις απόψεις της Αντιπολίτευσης είτε επειδή είναι ανοργάνωτη, αλλά επιπλέον πολύ αργά, σε σχέση βέβαια με την τουριστική περίοδο.

– Τα τουλάχιστον απελπιστικά οικονομικά αποτελέσματα της Κυβέρνησης συνηγορούν υπέρ του δεύτερου, της καταστροφικής οργάνωσης των Υπουργείων, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ή αντιπολιτευτικής κριτικής. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι έτσι δεν μπορούν να είναι εποικοδομητικές οι συζητήσεις των νομοσχεδίων στις επιτροπές, αλλά προσχηματικές και για τα «μάτια του κόσμου».

– Το σχέδιο νόμου φαίνεται πως στηρίζεται σε μελέτη της διαΝΕΟσις, σχετικά με την ανάπτυξη των τουριστικών λιμένων, δίνει επίσης την εντύπωση πως οφείλεται σε πιέσεις του κλάδου για την πλήρη ελαστικοποίηση του πλαισίου, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς άλλους κλάδους στην Ελλάδα. Δύσκολα πάντως θα προλάβει να εφαρμοστεί σωστά στη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία φαίνεται πως θα είναι εξαιρετικά θετική από την πλευρά των αφίξεων και του τζίρου.

– Εντούτοις, με κριτήριο την αύξηση του κόστους των τουριστικών υπηρεσιών, λόγω του ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ειδικά του ηλεκτρικού ρεύματος που είναι σημαντικό για τον κλιματισμό, σε συνδυασμό με τις προπωλήσεις τουριστικών πακέτων σε χαμηλές τιμές, το 2022 αναμένεται να είναι ζημιογόνο, δυστυχώς για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ελπίζοντας να το λάβει σοβαρά υπόψιν η Κυβέρνηση. Ενδεχομένως, επίσης, για τη ναυτιλία και ειδικά για τα σκάφη αναψυχής.

– Ένας άλλος κίνδυνος για την κοινωνία εν προκειμένω είναι η κατάργηση των μέτρων για την πανδημία, προφανώς λόγω του τουρισμού, αφού η χώρα μας έχει καταντήσει, κατάντημα είναι, να εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το συγκεκριμένο κλάδο. Φαίνεται άλλωστε από την άνοδο των κρουσμάτων και των θανάτων, μετά τη σχετικά πρόσφατη κατάργηση των τεστ για τους τουρίστες, ενώ κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2021 με το γνωστό λογισμικό που δήθεν θα μας προστάτευε από τον ιό, καθώς επίσης με τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμών εισόδου, πριν, πολύ πριν από τις άλλες χώρες.

– . Στο πρώτο μέρος δημιουργείται μητρώο για τα πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια με τον τίτλο «e- Μητρώο Πολιτών», όπως e- ΕΦΚΑ κ.λπ., το οποίο συνηθίζει η Κυβέρνηση για να δίνει την εντύπωση μόνο της ψηφιακής προόδου. Το Μητρώο αυτό θα διατηρείται από την Α.Α.Δ.Ε. αν και υπάρχει ήδη στην Α.Α.Δ.Ε. με τις διατάξεις του άρθρου 2 του νόμου 4256/2014, ηλεκτρονικό μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών. Ποια θα είναι αλήθεια η διαφορά;

– Διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά την πάγια τακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί με ευρύτατες, γενικές και αόριστες εξοντωτικές διατάξεις, παρέχοντας απεριόριστη και ανέλεγκτη ελευθερία στους Υπουργούς να καθορίζουν μία σειρά από ουσιώδη ζητήματα. Να δούμε τι θα συμβεί όταν αλλάξει η Κυβέρνηση και όταν δεν θα είναι οι συγκεκριμένοι Υπουργοί στην Κυβέρνηση.

– Εν προκειμένω για την αδειοδότηση και τη λειτουργία των Τουριστικών Λιμένων και των Χιονοδρομικών Κέντρων, όπως όροι, προϋποθέσεις, δικαιολογητικά, οικονομικά ανταλλάγματα, διοικητικές κυρώσεις και ούτω καθεξής, για ζητήματα δηλαδή που προφανώς θα έπρεπε να καθορίζονται από διατάξεις τυπικού νόμου για λόγους διαφάνειας και δημοκρατικότητας, αν μη τι άλλο.

– Ενώ βρήκαμε επιπλέον περίεργες, εξαιρετικά περίεργες, διατάξεις για σιωπηρή αποδοχή και έγκριση των αιτήσεων λήψης άδειας λειτουργίας των Τουριστικών Λιμένων και των Χιονοδρομικών Κέντρων, εάν τα αρμόδια όργανα δεν απαντήσουν εντός 60 ημερών από την υποβολή των αιτήσεων. Εάν, λοιπόν, η διοίκηση καθυστερεί να απαντήσει σκόπιμα ή μη, αποκτούν αυτόματα άδεια λειτουργίας οι αιτούντες, κάτι που είναι πολύ πιθανόν να χρησιμοποιηθεί ως όχημα συγκάλυψης παρατυπιών.

– Υπάρχουν απαράδεκτες φωτογραφικές ρυθμίσεις, με τις οποίες επιτρέπεται η νομιμοποίηση των καθ’ υπέρβαση της χωροθέτησης ή χωρίς άδεια έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης Τουριστικών Λιμένων, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

– Αντίστοιχα, φωτογραφικές είναι οι διατάξεις που επιτρέπουν τη νομιμοποίηση των υφιστάμενων καθ’ υπέρβαση ή χωρίς άδεια κατασκευασθέντων έργων και εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης, σε χωροθετημένους Τουριστικούς Λιμένες αρμοδιότητας του ΤΑΙΠΕΔ.

– Υπάρχουν δε επιπλέον φωτογραφικές διατάξεις για το ΤΑΙΠΕΔ.

Προηγούμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Ολομέλεια 14/04/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ