Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 26/07/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 26/07/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

-Το βασικό θέμα βέβαια δεν είναι αν, θα δρομολογηθούν τα φωτοβολταϊκά και αιολικά στις θάλασσές μας, αλλά το ότι η Κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα στο θέμα της ενέργειας. Πως δεν έχει πρόγραμμα και βιάζεται, να κάνει ορισμένα πράγματα πιθανότατα, για να ικανοποιήσει κάποια ιδιωτικά συμφέροντα χωρίς κανέναν απολύτως σχεδιασμό. Η εξυπηρέτηση εγχώριων και ξένων συμφερόντων. Πάντως φαίνεται καθαρά από το κλείσιμο των λιγνιτικών μας εργοστασίων, για να απορροφηθούν, τα εισαγόμενα φυσικό αέριο και LNG. Ενώ αυτός είναι ο πραγματικό λόγος και όχι η περιβαλλοντική ευαισθησία της Κυβέρνησης. Έχουμε μάθει άλλωστε καλά όλες οι νεοφιλελεύθερες Κυβερνήσεις, να εκμεταλλεύονται τις αριστερίστικες ιδεοληψίες προς όφελος της εκάστοτε ολιγαρχίας.

– Από το περιβάλλον έως το μεταναστευτικό. Η Προσχηματήκοτητά πάντως των ενεργειών της Κυβέρνησης φάνηκε από το, ότι αντιστάθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση που σταθερά βέβαια δέχεται, ότι αποφασίσει μόνο στην κατά 15% μείωση του φυσικό αέριου. Γιατί αντιτάχτηκε στο 15%; Είναι ξεκάθαρο, για να εξυπηρετήσει το καρτέλ της ενέργειας που λυμαίνεται τους Έλληνες, μέσω του χρηματιστηρίου του κ. Χατζιδάκη.

– Η Προσχηματήκοτητά της Κυβέρνησης πάντως φαίνεται πλέον από τις εξοργιστικές ρυθμίσεις του σημερινού νομοσχεδίου, για την κατασκευή ΑΠΕ σε περιοχές Natura. Σε όσες δηλαδή δεν έχουν καεί ακόμη και δεν, θα καούν αφού στις καμένες επιτρέπεται με απόφαση του ΣΤΕ.

– Το παρόν νομοσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση αμέσως μετά το προηγούμενο της αδειοδότησης λαμβάνοντας 865 σχόλια, γεγονός που αποδεικνύει πόσο προβληματικό είναι.

– Στη διαβούλευσή όμως υπήρχαν μόλις 97 άρθρα από τα 178 του παρόντος, ενώ ποιος ξέρει πόσα ακόμη θα προστεθούν με τροπολογίες. Κάτι για το οποίο, θα έπρεπε να ντρέπεται κανείς. Τα άρθρα που προστέθηκαν μετά τη διαβούλευση αφορούν επιμέρους ρυθμίσεις σε αδειοδότησης ΑΠΕ όπως, με τα άρθρα 108 έως 117. Επίσης διάφορες ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών στο δεύτερο μέρος.

– Επίσης, διάφορες ρυθμίσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στο Δεύτερο Μέρος. Εν προκειμένω, για θέματα του υπερταμείου, των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ και για λιμάνια που προορίζονται για ξεπούλημα. Επιπλέον, για τη ναυπήγηση της τορπιλακάτου και των υποβρυχίων, για το Ταμείο Ανάκαμψης, για θέματα ναυτικών και για θέματα του Λιμενικού.

– Αμέσως μετά, προστέθηκε ένα ολόκληρο Τρίτο Μέρος, που είναι εντελώς άσχετο με την Επιτροπή μας –για τη Μουφτεία, με τα άρθρα 142 έως 167. Δεν μπορούσε, αλήθεια, να προστεθεί σε τόσα νομοσχέδια δημόσιας διοίκησης που κατατέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα; Είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ανικανότητα ή πρόκειται για κάποια σκοπιμότητα;

– Τέλος, στο Τέταρτο Μέρος και με τα άρθρα 168 έως 177, υπάρχουν ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών για ΟΤΑ κλπ., του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας. Ένα συνονθύλευμα, δηλαδή, χωρίς αρχή και τέλος.

– Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες υπερηφανεύτηκε πρόσφατα ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, αναφερόμενος σε 330 νομοσχέδια, για 3 χρόνια; Υπάρχει έστω ένας λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι με νομοσχέδια λύνονται τα τεράστια προβλήματα της χώρας; Προφανώς κανένας.

– Ξεκινώντας από τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που δεν πρόκειται να βοηθήσουν τη χώρα μας στο άμεσο μέλλον και ενδεχομένως ούτε μακροπρόθεσμα. Δεν ορίζονται οι περιοχές που θα τοποθετηθούν, αλλά θα οριστούν με Υπουργικές Αποφάσεις.

– Συνεχίζοντας με το δεύτερο βασικό θέμα του Πρώτου Μέρους του νομοσχεδίου, με τις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ σε περιοχές NATURA και με θέματα χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου, στα άρθρα 3 έως 24, υπάρχει θύελλα αντιδράσεων ειδικά για τα άρθρα 11 και 13, με τα οποία η Κυβέρνηση επιτρέπει μια σειρά από δραστηριότητες στις περιοχές αυτές, μεταξύ των οποίων και ΑΠΕ.

– Εν προκειμένω, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από τον Υπουργό να αποσυρθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος που να μην είναι εναντίον αυτού του εγκλήματος που θέλει να δρομολογήσει η Κυβέρνηση. Αυτός είναι ο λόγος, κύριε Υπουργέ, που δρομολογήσατε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, γι’ αυτό το νομοσχέδιο, χωρίς στην ουσία καμία διαβούλευση με την κοινωνία; Έχετε αναλάβει τη θέση του κυρίου Χατζηδάκη, όσον αφορά στις ειδικές αποστολές καταστροφής της Ελλάδας, για να προωθείται τα εγχώρια συμφέροντα των καρτέλ και τα διεθνή των κερδοσκόπων εις βάρος των Ελλήνων; Προφανώς, πρέπει να αποσύρετε αμέσως το νομοσχέδιο, που ασφαλώς θα καταψηφίσουμε όλοι. Είναι ντροπή αυτού του είδους οι μεθοδεύσεις.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Άμεση ενίσχυση των πυρόπληκτων και έκτακτη αναδάσωση
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Ολομέλεια 26/07/2022