Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 27/07/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 27/07/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Θα ξεκινήσουμε από τη χθεσινή δήλωση του Υπουργού σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο θα στηρίζει τους καταναλωτές οριζόντια με το 90% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος παρά το ότι οι πάροχοι θα χρεώνουν πανάκριβα μεταξύ 0.48 ευρώ και 0.53 ευρώ (ανά kwh;). Όταν τον ρωτήσαμε πού θα βρει τα χρήματα η απάντησή του μας θύμισε το «Λεφτά υπάρχουν» όταν όλοι μας γνωρίζουμε πως το Κράτος μας δεν παράγει τίποτα άλλο παρά μόνο ελλείμματα, ζημίες δηλαδή και χρέη. Επομένως όλα αυτά τα χρήματα που βρίσκει η Κυβέρνηση, όπως τα 43 δις για τα αχρείαστα Lockdowns είναι με δανεικά ενώ τα δανεικά, μάλλον, δεν χαρίζονται.

– Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα επιδόματα που πληρώνει το Δημόσιο δεν θα είναι οι αυριανοί φόροι, εκτός από εκείνα που θα προέλθουν από την αισχροκέρδεια του Κράτους με τον ίδιο ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές; Στην ουσία δεν στηρίζετε έμμεσα το ενεργειακό καρτέλ από τα χρήματα των φορολογουμένων; Πιστεύουμε βέβαια πως σε τελική ανάλυση η Κυβέρνηση θα κοροϊδέψει ξανά τους Έλληνες και θα πληρώσει πολύ λιγότερα, όπως με τα 600 ευρώ που ανακοίνωσε και τελικά ήταν 18 ευρώ για τους περισσότερους.

– Βρίσκει όμως και τα κάνει δυστυχώς. Εκτός αυτού, μάλλον θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα του ΕΛΑΠΕ, ενώ θα αδειάσει όποια άλλα ταμεία τελικά μπορέσει.

– Όσον αφορά τον ισχυρισμό του, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει καρτέλ, αφού οι τιμές που προσφέρονται δεν είναι ίδιες, σε ανόητους απευθύνεται; Πάντοτε με αυτό τον τρόπο δεν λειτουργούν τα καρτέλ, με τέτοιου είδους προπετάσματα καπνού, με τεχνάσματα; Από την άλλη πλευρά, ποιος παραγωγός αγοράζει με τιμές, spot, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, οπότε είναι υποχρεωμένος να τις αυξάνει άμεσα; Όλοι έχουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και απλά κερδοσκοπούν, ενώ δεν είναι δυνατόν να μην το γνωρίζει η Κυβέρνηση. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τον ισολογισμό για παράδειγμα τον ισολογισμό της Motor Oil το πρώτο τρίμηνο, με τον υπερτριπλασιασμό των κερδών της για να το διαπιστώσει, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με όλες τις άλλες μεγάλες εταιρείες.

– Συνεχίζοντας τώρα επί των άρθρων, επί ορισμένων βέβαια, αφού δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν όλα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθείται, ενώ αφορούν πολλούς διαφορετικούς τομείς, στο άρθρο 3 η εξαίρεση των έργων πολιτικής προστασίας και εθνικής άμυνας είναι εύλογη. Γιατί όμως χρειάζεται τώρα; Πόσο μάλλον όταν παραπέμπει σε μια κοινοτική οδηγία άνω των 10 ετών παλιά; Υπάρχουν κάποια έργα εθνικής άμυνας ή πολιτικής προστασίας που υπαγορεύουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση; Εάν ναι, ποια είναι αυτά τα έργα;

– Το άρθρο 11 με το άνοιγμα των Natura σε πολλές χρήσεις είναι το πιο προβληματικό και πρέπει να αποσυρθεί αμέσως. Συμφωνούμε φυσικά σχετικά με το ότι η περιοχές Natura είναι μεγάλης έκτασης της τάξης του 25%, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητάει, εάν δεν κάνουμε λάθος, από τα κράτη μέλη της να εντάξουν τουλάχιστον το 10% της επικράτειάς τους. Μπορεί βέβαια να είναι δυνατόν να επανακαθοριστούν, αλλά το θεωρούμε απαράδεκτο εάν δρομολογείται για να εξυπηρετήσει την καταστροφή από τα ορυχεία στις Σκουριές ή από τις ανεμογεννήτριες στην Πίνδο.

– Με τέτοια άρθρα καθιστούμε νόμιμο κάτι που δεν είναι ηθικό και που αντίκειται στο κοινό περί δικαίου αίσθημα. Είναι άλλωστε γνωστές οι αντιδράσεις όλων των πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στα παρθένα δάση.

– Σωστά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, κάτι που όμως προϋποθέτει πως οι νόμοι είναι σωστοί και όχι αντίθετοι με τα συμφέροντα των πολιτών, όπως ο παραπάνω που στην ουσία θα ψηφιστεί μόνο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

– Έτσι δεν χάνουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως φαίνεται καθαρά από τις δημοσκοπήσεις;

– Από την άλλη πλευρά συμφωνούμε σχετικά ότι μπορούν να επιτρέπονται για κάποιες ήπιες χρήσεις, όπως είναι η κτηνοτροφία με τις συνοδές εγκαταστάσεις, κάτι που γινόταν πάντοτε, μεταξύ άλλων για λόγους διαχείρισης του περιβάλλοντος.

– Με το άρθρο 14, αλλά στην ουσία με ολόκληρο το νομοσχέδιο, στην πραγματικότητα καταλύεται το θεσμικό πλαίσιο των περιοχών Natura 2000, οι οποίες καθορίζονται ως ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης.

– Όπως ακούσαμε από τους φορείς, δεν είμαστε μόνο εμείς εναντίον του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αλλά σχεδόν όλοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι, λοιπόν, καλύτερα να αποσυρθεί ολόκληρο, αφού είναι απαράδεκτο να νομοθετεί η κυβέρνηση μόνη της, με την πλειοψηφία που διαθέτει, εναντίον του συνόλου της κοινωνίας.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Λήψη μέτρων για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των ατόμων με οπτική αναπηρία
Επόμενο άρθροΘέμα: Σχετικά με τη μετατροπή του 26ου Γυμνασίου Αθηνών σε Πειραματικό Σχολείο