Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 19/05/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 19/05/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Με το παρόν νομοσχέδιο γίνεται ατυχής προσπάθεια διαφοροποίησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του και να σωθεί η τουριστική σεζόν.

– Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα είναι πάρα πολύ χαμηλή στην Ελλάδα, στα 564 ευρώ. Στην Τουρκία ήταν 666 δολάρια.

– Ως Ελληνική Λύση είμαστε υπέρ της διαφοροποίησης του τουριστικού μοντέλου, μέσω της δημιουργίας νέων προϊόντων καθώς και της αύξησης της μέσης δαπάνης.

– Το νομοσχέδιο όμως ασχολείται αποσπασματικά με τον θαλάσσιο τουρισμό, με τον καταδυτικό τουρισμό, καθώς επίσης με τον οικολογικό και τον ιαματικό, τον χειμερινό και ορεινό, αλλά και τον αθλητικό τουρισμό (golf).

– Ενώ υπάρχουν και άλλα ειδή τουρισμού που έχουν καλύτερες προοπτικές για μεγαλύτερα έσοδα (πολιτιστικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, αγροτουρισμός, ιατρικός τουρισμός).

– Ο φετινός τουρισμός πρέπει να διασωθεί. Λόγω του μικρού αριθμού θυμάτων από την πανδημία, έχουμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις γύρω χώρες.

– Δίνεται τεράστια ευκαιρία για αλλαγή του αποτυχημένου μοντέλου τουρισμού που βασίζεται στον οικονομικό τουρισμό.

– Θα πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα έσοδα και όχι οι τουριστικές αφίξεις. Θα πρέπει να μειώσουμε την προσφορά εις βάρος των αφίξεων και να αυξήσουμε τις τιμές προς όφελος των εσόδων.

– Η Ελλάδα δεν είναι κατάληξη για μαζικό τουρισμό, αλλά για επιλεγμένο, με ακριβότερες τιμές και με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

– Υπάρχει τεράστια διαφορά στις προβλέψεις πού δίνουν για την ύφεση οι υπουργοί τουρισμού και οικονομικών.

– Στοιχεία δείχνουν ότι ο καταδυτικός τουρισμός είναι αμερικάνικό προϊόν και στοχεύει τους Αμερικάνους.

– Πάντοτε εμείς αργούμε να υιοθετήσουμε αυτά που έχουν κάνει οι άλλοι και το κάνουμε όταν οι άλλοι ήδη έχουν αποτύχει.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 19/05/2020