Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 28/04/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 28/04/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Σχετικά με τον ΔΕΔΔΗΕ, την πώληση του ΑΔΜΗΕ, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και του ΔΕΣΦΑ.

– Η κυβέρνηση επιστρέφει στην κανονικότητα – με νομοσχέδια που καταθέτονται μετά τον καθορισμό της συζήτησης τους στην επιτροπή και με μεγάλο μέρος τους να μην έχει αναρτηθεί στη διαβούλευση.

– Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής επειδή υιοθετεί μία αδικαιολόγητη έως ύποπτη απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Η λογική του είναι η επίσπευση των διαδικασιών παροχής αδειών, παραβιάζοντας όμως τις κοινοτικές οδηγίες για το περιβάλλον.

– Διαπιστώνεται μεταφορά των κρατικών ευθυνών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, για τον έλεγχο περιβαλλοντικών μελετών – αντί των ελεγκτικών αρμοδίων οργάνων.

– Οι διαδικασίες υποβολής και έγκρισης των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι ασφυκτικές προθεσμίες που επιχειρείται να θεσμοθετηθούν σε όλα τα στάδια της περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι απολύτως εξωπραγματικές.

– Η πρόβλεψη εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και χερσαίων αιολικών σταθμών σε περιοχές Natura, πρέπει να απαλειφθεί εντελώς – αφού στις περιοχές αυτές δεν πρέπει να επιτρέπεται καμία τέτοια επέμβαση

– Όσον αφορά τα αιολικά, η χωροθέτηση τους θα πρέπει να συνδεθεί με την απόσταση ασφαλείας ανθρώπων και ζώων από την εκπομπή υποήχων των ανεμογεννητριών.

Έγιναν αναφορές και στα ΑΠΕ, Φυσικό Αέριο και στις επενδύσεις σε δίκτυα ενέργειας.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Η Πολιτεία εγκατέλειψε τους νεφροπαθείς του νοσοκομείου της Μυτιλήνης”
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΠΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ