Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 23/07/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 23/07/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/1852, (ΕΕ) 2018/822, (ΕΕ) 2020/876, (ΕΕ) 2016/1164, (ΕΕ) 2018/1910 και (ΕΕ) 2019/475, συνεισφορά Δημοσίου για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων δανειοληπτών λόγω των δυσμενών συνεπειών της νόσου COVID-19 και άλλες διατάξεις»

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Πρόκειται για ένα άχρωμο λογιστικό νομοσχέδιο από τα πολλά που κατατίθενται εκ μέρους ενός υπουργείου που δεν ασχολείται σχεδόν καθόλου με τα μακροοικονομικά προβλήματα της χώρας.

– Είναι απαράδεκτο να παραπλανιούνται οι Έλληνες με την δήθεν επιτυχία της Κυβέρνησης των 72 δις ευρώ όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα.

– Γίνεται προσπάθεια μετατροπής της Ελλάδος σε γηροκομείο της Ευρώπης.

– Θα συμφωνήσουν τα άλλα κράτη για την μεταφορά της φορολογικής έδρας των πολιτών τους;

– Θεωρητικά είναι θετική πρακτική η παροχή μετοχών έναντι αμοιβής, αλλά στην πράξη έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί.

– Γιατί συνεχίζει η Κυβέρνηση να στηρίζει την χρηματαγορά και όχι την επιχειρηματικότητα;

– Δεν πιστεύουμε πως η εφαρμογή του προγράμματος BEPS του ΟΑΣΑ και της ομάδας G20 μπορεί να λύσει το πρόβλημα που έχει σχέση με του φορολογικούς παραδείσους και με τα ειδικά καθεστώτα που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (π.χ. Ολλανδία).

– Η εισαγωγή μηχανισμού ενδοομιλικών διαφορών δημιουργεί παραπάνω ζητήματα για επίλυση.

– Πώς σχεδιάζεται η επιβολή εφάπαξ καταβολή φόρου σε κάποιον που θα μεταναστεύσει;

– Δεν μπορεί να υπάρχει ελεύθερο εμπόριο και μεταφορά κεφαλαίων και ανθρώπων χωρίς την φορολογική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Το πρόβλημα είναι τα μνημόνια, το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία την καθιστούν αυτόματα μη ανταγωνιστική τη χώρα.

– Είναι ανόητο να θεωρείται βιώσιμη η κατάσταση της Ελλάδος

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 23/07/2020
Επόμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 23/07/2020