Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων 13/04/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης την παρουσίαση των ετήσιων Εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για το οικονομικό έτος 2020, από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, κ. Νικόλαο Μηλιώνη.

Έγιναν οι εξής ερωτήσεις :

– Σημειώσαμε από την Έκθεση σας μερικά θέματα που μας απασχολούν σε σχέση με τη σπατάλη και με τις απάτες με κοινοτικούς πόρους. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε σχετικά, όπως επίσης και για κάποια άλλα θέματα που δεν ήταν στην Έκθεση σας, αλλά ενδεχομένως να ερευνάτε.

– Για το μεταναστευτικό, σημειώσαμε από την Έκθεση σας το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές δαπάνες. Όπως αναφέρετε από τις 27 πράξεις που εξετάσατε οι 8 ή το 30% περιείχαν σφάλμα. Παραθέτετε, επίσης, ένα παράδειγμα για στέγαση ανηλίκων προσφύγων.

– Έχει γίνει στο παρελθόν μελέτη της OLAF σε σχέση με τις παρατυπίες για το μεταναστευτικό. Οι ερωτήσεις μας εδώ είναι οι εξής: Σε ποιο ύψος εκτιμάτε τη σπατάλη στις μεταναστευτικές δαπάνες; Δεύτερον, ποια είναι η συνεργασία ή η διαφορά σας από ό,τι κάνει η OLAF και ενδεχομένως η INTERPOL, αφού τα κυκλώματα αυτά μπορούν να επικοινωνούν με άλλους τομείς όπως με το λαθρεμπόριο.

– Στην Ελλάδα πάντως από το δανεισμό του ΠΕΠ έχουν δοθεί έως και 7 δισ. € απευθείας αναθέσεις προμηθειών, πολλές με κατά παρέκκλιση διαδικασίες.

– Το επόμενο θέμα είναι ποιοι έχουν λάβει τις ενισχύσεις με το πρόγραμμα «Συνεργασία» και με τις επιστρεπτέες της πανδημίας. Έχουν δοθεί τουλάχιστον 15 δισ. € ως εξής: 6,7 δις για αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και στήριξη της εργασίας, 8,3 δις για επιστρεπτέα προκαταβολή προς τις επιχειρήσεις. Εδώ δεν γνωρίζουμε πραγματικά εάν ασχολείστε με το θέμα. Θα θέλαμε όμως να ρωτήσουμε, εάν έχετε ελέγξει τα ποσά που δόθηκαν και αν ήταν, ενδεχομένως, οι δικαιούχοι και οι διαδικασίες στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία. Αν και κάποιες δαπάνες είναι κρατικές, του ελληνικού δημοσίου, θα υπάρχουν και κάποιες ευρωπαϊκές, όπως από το Ταμείο Αλληλεγγύης, το Solidarity Fund EU.
Διαπιστώσαμε πως διενεργείτε και άλλες μελέτες, όπως για τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ. Μας ενδιαφέρει και αυτό, αλλά ειδικά για τα ΕΣΠΑ, όπως, επίσης, οι δράσεις για το περιβάλλον, ειδικά τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης που θα αυξηθούν τα κονδύλια. Ελπίζουμε, λοιπόν, να μας ενημερώνετε την για αυτά.

– Θέλουμε να σημειώσουμε ότι η μεγάλη απορρόφηση που εμφανίστηκε την περίοδο 2014-2020 οφείλεται σε κάποια μεγάλα έργα, όπως είναι ο ΤΑΠ, αν δεν απατώμαι 4,5, δις κόστος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με σημαντικό μέρος, λέγεται, 1,5 δις στην Ελλάδα και της FRAPORT για τα 14 αεροδρόμια, 280 εκατομμύρια. Μπορείτε να ερευνήσετε αν έχουν δωθεί σωστά οι επιχορηγήσεις και οι άδειες για ΑΠΕ; Επίσης, εάν λειτουργεί σωστά το χρηματιστήριο ενέργειας στην Ελλάδα και αν υπάρχει καρτέλ;

– Θα θέλαμε να αναφερθούμε, επιπλέον, στο σκάνδαλο της dieselgate. στην Ελλάδα δεν υπάρχει, από όσα γνωρίζουμε, διεκδίκηση αποζημιώσεων σε κρατικό επίπεδο, ενώ σε επίπεδο καταναλωτών καθυστερεί. Σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου επικρίνεται η Ελλάδα για την μη επιβολή προστίμου, ενώ αναφέρεται πως έχουν ξεκινήσει πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον της. Κάτι ανάλογο αναφέρεται, επίσης, για την Τσεχία που παράγει μέρος, όμως, αυτών των αυτοκινήτων και για την Λιθουανία. Σε δικαστικό επίπεδο ενημερωθήκαμε, μετά από ερώτησή μας στον Υπουργό, ότι έχει μπει στο αρχείο, με την από 1-6-2018 απόφαση του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. Εμείς ρωτήσαμε ξανά τον Υπουργό και μας είπε ότι: «δεν είναι δυνατόν να διεκδικηθεί αποζημίωση για το dieselgate επειδή δεν υπάρχει ελληνικός νόμος που να καλύπτει τους καταναλωτές από το δημόσιο». Είναι δυνατόν; Δεν είναι σωστό να αποζημιωθούμε και δεν τάσσεται στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ισχύουν αυτά που είπε ο Υπουργός;

– Μπορείτε να ερευνήσετε, αν ανήκει στις αρμοδιότητές σας εννοώ, αν λειτουργούν σωστά οι ανεξάρτητες αρχές στην Ελλάδα; Για παράδειγμα, όσον αφορά τον σιδηρόδρομο και τις ΥΔΙ που δίνονται, αφού παρά την ιδιωτικοποίηση δεν έχει βελτιωθεί τίποτα στις υπηρεσίες τους και συνεχίζουν να παίρνουν μεγάλες επιχορηγήσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα είχε ξεκινήσει έρευνα η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν ήταν κρατική, ακόμη, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και επέβαλε πρόστιμα. Εμπεριέχεται στις δικές σας αρμοδιότητες;

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/04/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Τεράστιες οι απειλές στον φετινό τουρισμό λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους