Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12/04/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενσωμάτωση και τροποποίηση, Οδηγιών και Κανονισμών (ΕΕ) Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την εφαρμογή τους στις εταιρείες επενδύσεων, με σκοπό τη διευκόλυνση της ανάκαμψης από την κρίση της COVID-19, και συναφείς διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Όπως αναφέραμε στην επιτροπή, η διεξαγωγή μιας συζήτησης στη Βουλή για τόσα διαφορετικά θέματα με την κατάθεση ενός μόνο σχεδίου νόμου είναι επιεικώς απαράδεκτη. Όπως φαίνεται, η Κυβέρνηση ούτε σχεδιάζει σοβαρά ούτε ενδιαφέρεται για τις συνέπειες, ειδικά όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν έντεκα φορές υψηλότερο κόστος ρίσκου από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με την EBA.
– Είπαμε πως επτά μεγάλες ευρωπαϊκές οδηγίες που δεν έχουν μεταφερθεί σωστά στην ελληνική νομοθεσία και διακόσια δεκαπέντε τεχνικά άρθρα ασφαλώς και δεν μπορούν να συζητηθούν με την κατάθεση ενός μόνο σχεδίου νόμου σε τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής σε ομιλίες των 12 λεπτών και σε μία Ολομέλεια, πόσω μάλλον όταν διαπιστώνουμε συνεχώς πως δρομολογείται η κατάργηση του κράτους, χωρίς καμία υπερβολή, και του κοινοβουλευτισμού, καθώς επίσης και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του με τη σύσταση, μεταξύ άλλων, πλήθους ανεξάρτητων αρχών με τεράστιο κόστος για τους Έλληνες. Παράδειγμα εδώ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος που ανήκει κατά 92% σε ιδιώτες και που με το σημερινό σχέδιο νόμου αναλαμβάνει αρμοδιότητες για το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας μας, χωρίς κάτι τέτοιο να απαιτείται από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.
– Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει αποφάσεις, λειτουργίες και θέσπιση κανόνων, για τα οποία αρμόδιο είναι το Υπουργείο Οικονομικών, το κράτος δηλαδή, προφανώς επειδή δεν έχει χρηματοπιστωτικό Υφυπουργείο μετά την απομάκρυνση και τη μη αντικατάσταση του κ. Ζαββού.
– Ενώ φαίνεται πως επειδή η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τι θα εφαρμόσει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε πολλά άρθρα του σχεδίου νόμου τοποθετείται μία υποσημείωση , σύμφωνα με την οποία η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να εξειδικεύει τους κανόνες, να κάνει δηλαδή ό,τι θέλει. Αν είναι δυνατόν!
– Ρωτήσαμε εδώ εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο για να εξυπηρετηθεί το Υπερταμείο των ξένων και οι αφελληνισμένες τράπεζες όσον αφορά τη διαχείριση του βουνού των «κόκκινων» δανείων, αυτών που συνεχίζουν δηλαδή να απομυζούν την οικονομία και την κοινωνία μας, ενώ κρύβετε το πρόβλημα κάτω από το χαλί με παραχωρήσεις στα γνωστά κερδοσκοπικά κεφάλαια, στα «κοράκια», χωρίς να πάρουμε καμία απάντηση.
– Δεν θα μας ενοχλούσε, βέβαια, εάν δεν είχε την ευθύνη προς τους επενδυτές το κράτος και την αναλάμβανε η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ή ίσως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι όμως που δεν φαίνεται πουθενά στο νομοσχέδιο.
– Λογικά, υποθέσαμε πως στην περίπτωση αδυναμίας πληρωμών των καλυμμένων ομολόγων από τις τράπεζες θα ζητήσουν εκβιαστικά οι επενδυτές να αποζημιωθούν από το Δημόσιο, δηλαδή από όλους εμάς -εμείς είμαστε το Δημόσιο- δήθεν για το καλό της χώρας, ως συνήθως, με την έννοια της μη αποκοπής της από τη διεθνή χρηματοδότηση, κάτι που πρέπει ασφαλώς να αποφευχθεί αφού η ευθύνη πρέπει να επιβαρύνει αυτούς που αποφασίζουν. Εάν αποφασίζει η Τράπεζα της Ελλάδος, πρέπει να έχει και αυτή την ευθύνη. Εκτός αυτού, αποδομείται η Ευρωπαϊκή Ένωση με αυτήν την κακογραμμένη και αυθαίρετη μεταφορά.
– Είναι εύλογη μεν η ανάθεση της εποπτείας στην Τράπεζα της Ελλάδος αφού το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο, αλλά υπάρχει αοριστία ως προς την εφαρμογή της, αφού έχει την απόλυτη ελευθερία να θεσπίζει ειδικότερες απαιτήσεις και κανόνες, όπως φαίνεται στην παράγραφο 2 και ακόμα χειρότερα, όταν δεν αναγράφεται στην Οδηγία στην οποία τα κράτη-μέλη δεν παραχωρούν εξουσία στις Αρχές, όπως η Ελλάδα. Δεν παραχωρούν καμία εξουσία στις Αρχές, πόσω μάλλον σε μία κεντρική τράπεζα που δεν ανήκει στο Δημόσιο, καθώς επίσης για άλλα θέματα στις εμπορικές τράπεζες. Εδώ βάζει κανείς κυριολεκτικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Εκτός αυτού δεν αναφέρεται ποιος είναι υπεύθυνος για την προστασία των επενδυτών.
– Ο κύριος Υφυπουργός πάντως δήλωσε χθες πως στα ταμειακά διαθέσιμα έχουν συμπεριληφθεί τα 7,4 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αν είναι δυνατόν! Εκτός αυτού είπε πως για την άνοδο των τιμών το 2021 φταίνε τα τεχνάσματα της Ρωσίας με το φυσικό αέριο, ενώ για το 2022 ο πόλεμος. Δηλαδή, δεν φταίει το χρηματιστήριο ενέργειας, όπως έχουμε τεκμηριώσει πάρα πολλές φορές, ούτε το καρτέλ ούτε η Κυβέρνηση, αλλά ο Πούτιν, ενώ πιο πριν η πανδημία. Για όλα φταίνε οι άλλοι, ποτέ η Κυβέρνηση.
– Με τέτοιο επιτελείο πάντως και με Υπουργούς που προβληματίζονται με την αριθμητική δεν αναρωτιόμαστε γιατί χρεοκόπησε η Ελλάδα ούτε αμφιβάλλουμε πως, δυστυχώς, θα χρεοκοπήσει ξανά, αφού δεν μπορούν καν να δικαιολογήσουν τις αποτυχίες τους.