Βασίλης Βιλιάρδος – Επερώτηση 25/09/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/09/2020 επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ», έθεσε τα εξής ερωτήματα:

Απάντηση Υπουργού: 04:27

– Θα γίνει εξεταστική επιτροπή για τη ΔΕΗ, όπως είχατε υποσχεθεί; Εκτός αυτών, εκκρεμεί το θέμα της εξαγοράς της εταιρείας στα Σκόπια.

– Η βελτίωση που σημειώθηκε είναι στην ουσία απολύτως πλασματική, αφού τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα με το 2019 λόγω των τιμών πώλησης που αυξήθηκαν και της πτώσης των τιμών των καυσίμων. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι αυτοί που συνετέλεσαν στα καλύτερα αποτελέσματα της ΔΕΗ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

– Η εταιρεία εξελίσσεται σε μεσάζοντα από παραγωγό με μεγάλη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενέργειας, με κίνδυνο να εκβιάζεται τόσο από καρτέλ εισαγωγέων όσο και από παραγωγούς φυσικού αερίου.

– Πρόκειται για ένα εφιαλτικό σενάριο, για μια χώρα με αδύναμη οικονομική θέση και εξωτερικούς εχθρούς, ενώ ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει τίποτα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σταματώντας επιπλέον αυτά νοτίως της Κρήτης.

– Παράλληλα, προωθεί τις πωλήσεις των στρατηγικών μας δικτύων, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ λογικά σε εξευτελιστικές τιμές υπό τις παρούσες συνθήκες, αυξάνοντας τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

– Όσον αφορά τη δίκαιη μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια, θα αναδειχθεί σε ένα ακόμη φιάσκο και προτείνουμε μια εκτενή συζήτηση στη Βουλή για όλα αυτά και όχι μερικά λεπτά ομιλίας.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 25/09/2020