Βασίλης Βιλιάρδος – Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 28/11/2019, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, “Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο”.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Συνεχίζονται οι κατεπείγουσες και πρόχειρες διαδικασίες με την αιτιολογία του κατεπείγοντος.

– Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ήταν εντελώς προσχηματική, με τους εισηγητές να τοποθετούνται μονάχα μια φορά και σε ένα τμήμα του σχεδίου νόμου μόνο.

– Το περιεχόμενο των σ/ν πού έρχονται προς συζήτηση είναι πολύ περισσότερο από αυτό που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Και με τη χρήση της διαδικασίας του κατεπείγοντος, ο χρόνος για προετοιμασία και συζήτηση είναι ασφυκτικά μικρός.

– Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι η επιβολή ειδικού συντελεστή φορολόγησης (Flat Tax ~10%) όχι μόνο σε συνταξιούχους αλλοδαπής και επενδύτες, με επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ, αλλά και σε επιστήμονες και στελέχη που επαναπατρίζονται στην Ελλάδα για μία πενταετία. Έτσι θα σταματούσε το Brain Drain.

– Η πρόταση της Ελληνικής Λύσης είναι τα Έσοδα – Έξοδα να αποτελούν το φορολογητέο εισόδημα για φυσικά πρόσωπα.

– Η προκαταβολή φόρου πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 50% και πρέπει να καταργηθεί το Τέλος Επιτηδεύματος.

– Η Ελληνική Λύση έχει αντιρρήσεις στην αύξηση του ορίου για ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 30%. Πρέπει να μειωθεί στο υπάρχων 20% ή να προσμετρούνται και τα δάνεια (στεγαστικά, καταναλωτικά) όπως και τα ενοίκια.

– Η Ελληνική Λύση είχε παρουσίασει πρώτη τις προτάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που υπάρχουν στο νομοσχέδιο προς συζήτηση.

– Η Ελληνική Λύση προτείνει τα εξής σχετικά με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: (α) Το επιτόκιο να είναι το ίδιο με αυτό που δανείζεται το Δημόσιο και (β) η δυνατότητα για ένταξη να ισχύει δύο φορές.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΞ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ