Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 02/11/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/11/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου, ρυθμίσεις για την άσκηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και την απλούστευση πλαισίου δραστηριοτήτων στην εκπαίδευση, βελτιώσεις στην επιμελητηριακή νομοθεσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το σημερινό σχέδιο νόμου αφορά τις λαϊκές αγορές, έναν σθεναρό κλάδο της οικονομίας μας ο οποίος έχει στηρίξει σημαντικά την κοινωνία, την περιφέρεια και τον πρωτογενή μας τομέα. Εντούτοις φαίνεται δυστυχώς πως και αυτός ο τομέας τοποθετείται στην κλίνη του Προκρούστη των μεγάλων συμφερόντων, όπως η ενέργεια προηγουμένως με τα καταστροφικά αποτελέσματα που βιώνουμε σήμερα.

– Όμως η μεταρρύθμιση δεν αφορά την απορρύθμιση κατά τη συνήθη πρακτική των νομοσχεδίων της τρόικας, της ενισχυμένης εποπτείας -όπως αποκαλείται σήμερα και στο μέλλον θα είναι ακόμη πιο ενισχυμένη- αλλά την αύξηση της γραφειοκρατίας με στόχο τον στραγγαλισμό των μικρών επαγγελματιών και τη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγους.

– Όσον αφορά το αφήγημα σύμφωνα με το οποίο μπαίνει τάξη, ενώ γίνεται προσπάθεια να στηριχθούν οι μικροπαραγωγοί που δεν έχουν πρόσβαση στις λαϊκές, είναι ασφαλώς έωλο, αφού όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις των φορέων δεν υπάρχει πρόβλημα σε λαϊκές και δεν χρειαζόταν κανένα απολύτως νομοσχέδιο. Οι φορείς πάντως έχουν αναφέρει τα αιτήματά τους που εμείς θεωρούμε απόλυτα λογικά.

– Οι λαϊκές αγορές οφείλουν να εξεταστούν σε σχέση με το γενικότερο θέμα του πρωτογενούς μας τομέα , έτσι ώστε να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας και η τροφική της επάρκεια προτείνοντας μεταξύ άλλων την ίδρυση δημοπρατηρίων και κεντρικών αγορών γάλακτος όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη.

– Πώς είναι δυνατόν μία φιλελεύθερη Κυβέρνηση -κατ’ επίφαση φιλελεύθερη Κυβέρνηση- να αναφέρεται σε κρατικούς ελέγχους τιμών και σε διατίμηση; Δεν είναι δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε μία ελεύθερη οικονομία η εξασφάλιση των χαμηλών τιμών και σωστής λειτουργίας της αγοράς, δηλαδή μέσω της καταπολέμησης των δεκάδων καρτέλ που απομυζούν τους Έλληνες πολίτες;

– Είναι εξαιρετικά σημαντική η ύπαρξη των λαϊκών αγορών ως ένα εναλλακτικό δίκτυο διανομής, σημειώνοντας όμως πως το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε την περίοδο της πανδημίας, ειδικά όσον αφορά τα οπωροκηπευτικά στο 40% από 60% προηγουμένως. Επομένως ήταν ο μεγάλος χαμένος χωρίς να στηριχθεί ανάλογα όταν ο τζίρος των σουπερμάρκετ αυξήθηκε κατά 9,7% το 2020 στα 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι τρεις δε μεγαλύτερες αλυσίδες, που ανήκουν επιπλέον στις ισχυρότερες εταιρείες της Ελλάδας, έχουν τα δύο τρίτα αυτού του τζίρου, κάτι πολύ επικίνδυνο αφού έτσι ελέγχουν τους μικρούς παραγωγούς και επιβάλλουν τους όρους τους στο καταναλωτικό κοινό, στους προμηθευτές, καθώς επίσης στους εργαζομένους τους.

– Είναι λαϊκισμός δε να προβάλλει ο Υπουργός την πλατφόρμα e-Καταναλωτής και για τις λαϊκές, για τον έλεγχο των τιμών, όταν γνωρίζει πως στις λαϊκές οι τιμές αλλάζουν ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση σε διάστημα λίγων ωρών, αποτελώντας το καλύτερο παράδειγμα μιας ελεύθερης οικονομίας.

– Μία οικονομία τώρα που δεν παράγει, αλλά εισάγει δεν είναι έρμαιο των διεθνών συνθηκών; Πόσο μάλλον μιας χώρας ζόμπι, όπως αποκαλούνται τα υπερχρεωμένα κράτη που επιβιώνουν μόνο με τεχνητά χαμηλά επιτόκια και με τους χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων τους.

– Ενδιαφέρον είναι επίσης το ότι με το άρθρο 40 το νομοσχέδιο ασχολείται με τις εμποροπανηγύρεις. Χρειάζεται τάξη και εδώ; Μήπως η Κυβέρνηση έχει κάποιο πρόβλημα με τις ελληνικές παραδόσεις;

– Εάν τώρα η όλη νομοθεσία έχει στόχο την είσπραξη περισσότερων φόρων, θα αναφέρουμε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες ασφαλώς το IRS δεν ενδιαφέρεται για τέτοιες περιπτώσεις υπαίθριων και βραχυπρόθεσμων αγορών, δεν τις υποχρεώνει να έχουν ταμειακές μηχανές και ηλεκτρονικές συναλλαγές ενώ δεν τις επιβαρύνει με υπέρογκα γραφειοκρατικά βάρη. Κάνει δηλαδή το αυτονόητο, το οποίο εμείς στην Ελλάδα φαίνεται δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.

– Εμείς γιατί θέλουμε να λειτουργήσουμε διαφορετικά σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες; Τις λαϊκές αγορές βρήκε η Κυβέρνηση για να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή;

– Αυτό που θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον η Κυβέρνηση είναι να στηρίξει τους Έλληνες όσον αφορά την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, παύοντας να τους κοροϊδεύει, όπου και όπως μπορεί, σαν να απευθύνεται σε εντελώς ανόητους και όχι σε Έλληνες πολίτες.

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια – Δευτερολογία (Λαϊκές αγορές) 02/11/2021
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ειδική Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 02/11/2021