Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 02/12/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/12/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Περιστολή του λαθρεμπορίου – Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, το θέμα είχε επισημανθεί από την τρόικα από την αρχή των μνημονίων.

– Επτά χρόνια δε μετά την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος δήθεν διάσωσης της Ελλάδας, αλλά στην ουσία των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, στις 2 Μαΐου 2017 γράφει τα εξής: «Οι αρχές θα εφαρμόσουν τη στρατηγική κατά των λαθρεμπόρων για προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά τους. Θα αναφέρουν την πρόοδο σε τριμηνιαία βάση». Είναι περιττό να πω ότι έκτοτε δεν έχει επιτευχθεί απολύτως τίποτα.

– Τι έγιναν οι έρευνες και οι καταγγελίες του κ. Σούρλα, πρώην Αντιπροέδρου της Βουλής; Πρώτον, 30 δισεκατομμύρια ευρώ χαμένα από το λαθρεμπόριο καυσίμων την τελευταία εικοσαετία. Δεύτερον, ένα δισεκατομμύριο φοροδιαφυγή από το λαθρεμπόριο καυσίμων ετησίως. Τρίτον, 12 δισεκατομμύρια τον χρόνο από το λαθρεμπόριο καυσίμων και offshore. Τέταρτον, για το λαθρεμπόριο καυσίμων στον στρατό είχε πει τα εξής: «Οι πρωταγωνιστές του κυκλώματος είναι ευεργέτες, χορηγοί φιλανθρωπικών σωματείων και κατασκευαστές ιδρυμάτων που έχουν και κοινωνική αποδοχή». Πέμπτον, όσον αφορά τα τσιγάρα εκτιμούσε το λαθρεμπόριό τους στα 800.000.000 ευρώ το 2013 και στο 20% της νόμιμης εμπορίας.

– Όταν ξεπουλάει τώρα η Κυβέρνηση αεροδρόμια και λιμάνια ή ανεξαρτητοποιεί υπηρεσίες όπως η ΑΠΑ, έχει καταλάβει πόσα λαθραία θα διακινούνται; Δεν γνωρίζει τι γίνεται με την COSCO στην Ιταλία;

– Η τρόικα με το νέο όνομά της, αυτό της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην έβδομη αξιολόγηση αναφέρει πως θα ψηφιζόταν νόμος για το λαθρεμπόριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, ενώ στην όγδοη το άλλαξε, ανακοινώνοντας τον νόμο για τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος που κατακλύζει η Κυβέρνηση τη Βουλή με νομοσχέδια, που στην πραγματικότητα πρόκειται για εντολές των ξένων. Εάν νομίζει πάντως πως θα επιλύσει τα προβλήματα της χώρας με νομοσχέδια, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

– Σχετικά για το λαθρεμπόριο τσιγάρων, οφείλουμε να σημειώσουμε πως κάποτε είχαμε μία ανθηρή βιομηχανία καπνού και σήμερα παράνομα εργαστήρια.

– Αλήθεια, σε τι ποσό εκτιμάει ετήσια το λαθρεμπόριο η Κυβέρνηση; Μπορεί να μας απαντήσει, αναφέροντας επιπλέον τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου και τον στόχο που θέτει για το 2021 με το νομοσχέδιο;

– Η μελέτη Πισσαρίδη, δεν είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, όπως είναι ο τίτλος της, αλλά ένα ευχολόγιο για την ελληνική οικονομία, αφού δεν έχει ούτε έναν πίνακα με προβλέψεις μεγεθών, αλλά προτείνει ό,τι προβλέπουν οι διεθνείς οργανισμοί για τα μακροοικονομικά μεγέθη.

– Δεν είναι πάντως ούτε νέες προτάσεις, ούτε ρεαλιστικές, ούτε εύλογες, ενώ παρέχουν μόνο μία καλή δικαιολογία για την οικονομική αποτυχία των μνημονίων, επιρρίπτοντας βέβαια τις ευθύνες στα θύματα, στους Έλληνες και όχι στους θύτες τους.

– Η έκθεση που στήριξε πρόσφατα ο κ. Σημίτης, έχοντας ξεχάσει προφανώς τον ρόλο του στην καταστροφική πορεία της χώρας μας, δεν έχει καμία σοβαρή αναφορά στα χρηματοοικονομικά προβλήματα της Ελλάδας, τα οποία καθιστούν αδύνατη την επανεκκίνηση της οικονομίας της.

– Ο κ. Πισσαρίδης πάντως το 2010 είχε δηλώσει πως οι περικοπές και η μείωση του κόστους, τα μνημόνια δηλαδή, δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την αύξηση των εξαγωγών ή του τουρισμού και την ανάπτυξη γενικότερα.

– Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε αν ο κ. Πισσαρίδης και οι «σοφοί» του εκπορεύονται από την οικονομική θεωρία ή από πολιτικές σκοπιμότητες. Ειδικά όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ακόμη και σήμερα έξι μεγάλες επιχειρήσεις πήραν τα περισσότερα από τα δάνεια των τραπεζών

– Εμείς πάντως ως Ελληνική Λύση πιστεύουμε στην αλλαγή του οικονομικού και τουριστικού μας μοντέλου, ενώ επειδή το δημόσιο χρέος μας έχει πάψει πλέον να είναι βιώσιμο, όπως επίσης το «κόκκινο» ιδιωτικό, θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση το άμεσο «πάγωμα», την αναβολή δηλαδή των πληρωμών, έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη, όσον αφορά βέβαια τα τοκοχρεολύσια που πληρώνει κάθε χρόνο.

– Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει μείωση, «κούρεμα» του «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους τουλάχιστον απέναντι στις εφορίες, στο κράτος δηλαδή, όπου δεν καταγράφεται έτσι κι αλλιώς στο ενεργητικό του.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 02/12/2020
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ “ΓΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ”