Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλή στις 03/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τον «Εκσυγχρονισμό, την απλοποίηση και την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
-Το παρόν νομοσχέδιο έχει 229 άρθρα σε 342 σελίδες. Αφορά θέματα διαχείρισης δισεκατομμυρίων και υποβάλλεται για επικύρωση από την κομματική πλειοψηφία, τη Νέα Δημοκρατία, αποτελώντας μέρος της ανύπαρκτης ανάπτυξης της χώρας μας, που σύμφωνα με στοιχεία της «Eurostat», το 2020 ήταν δυστυχώς η τελευταία της Ευρωζώνης μεταξύ αυτών που κατέθεσαν στοιχεία, με μακράν το υψηλότερο έλλειμμα όλων.
– Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία εφιαλτική επόμενη ημέρα, κάτι που σίγουρα γνωρίζει η Κυβέρνηση, έχοντας πιθανότατα την πρόθεση να προβεί έγκαιρα σε εκλογές, έγκαιρα για τα ιδιοτελή κομματικά της συμφέροντα, όχι βέβαια για την Ελλάδα.
– Εάν η Κυβέρνηση, αντί να σπαταλάει τόσα χρήματα, κατασκεύαζε έγκαιρα τις ΜΕΘ που έχει ανάγκη το σύστημα υγείας μας, με πολύ λιγότερα, δεν θα είχαμε οδηγηθεί σε τόσο καταστροφικά αλλεπάλληλα «κλειδώματα».
– To νομοσχέδιο είχε προαναγγελθεί από την Τρόικα, που στην ουσία κυβερνάει την Ελλάδα, ήδη στην όγδοη αξιολόγηση.
– Κατά την άποψή μας πάντως, το νομοσχέδιο προετοιμάζεται πιθανότατα για το νέο πακέτο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «Next Generation EU», το οποίο είναι μεν ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τα δάνεια, αλλά απαιτεί το 37% να δαπανηθεί για «πράσινα» έργα και το 20% για την ψηφιοποίηση κυρίως του Δημοσίου, προφανώς με την αγορά ευρωπαϊκής τεχνολογίας, για να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω σε αυτούς που μας τα δίνουν, όπως συνέβαινε ανέκαθεν με τα ΕΣΠΑ, στα οποία συμμετείχε σε κάποιον βαθμό και η εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ.
– Στο Μέρος Α΄ του νομοσχεδίου αναμορφώνεται το νομοθετικό Πλαίσιο για τη σύναψη συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και έργων φορέων του δημοσίου τομέα, όπου φαίνεται η πρόθεση για την επιτάχυνση των διαδικασιών, με απευθείας όμως αναθέσεις και με συγκέντρωση εξουσιών στον Υπουργό.
– Όσον αφορά δε στη θεσμοθέτηση της ιδιωτικής επίβλεψης έργων και μελετών, που υποθέτουμε πως έχει σκοπό να θεραπεύσει τις αδυναμίες που υπάρχουν στον κρατικό μηχανισμό, δεν είμαστε σίγουροι πως θα λειτουργήσουν, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν ήδη πολλές διαμαρτυρίες στη διαβούλευση από τους μηχανικούς του Δημοσίου
– Στο Μέρος Β΄ τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις προμηθειών, υπηρεσιών και έργων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς επίσης στις προμήθειες αμυντικού υλικού των Ενόπλων Δυνάμεων
– Όλα αυτά υπαγορεύονται από την ανάγκη αλλαγής της μακρόχρονης χειμερίας νάρκης της εξωτερικής μας πολιτικής, η οποία ήταν πιστή στο δόγμα της δήθεν ευρωπαϊκής προστασίας και του διεθνούς δικαίου, κάτι που κατάλαβε επιτέλους η Κυβέρνηση πως δεν ισχύει.
– Ο σημερινός νόμος, αντί να προάγει τη διαφάνεια, την επιδεινώνει με πλήθος εξουσιοδοτήσεων στην Κυβέρνηση για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων ερήμην του Κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό διαιωνίζει το σοβαρότατο μειονέκτημα της χώρας μας, την ύπαρξη μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ, που μέσω των δημοσίων συμβάσεων απομυζά διαρκώς τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
– Θεωρούμε πως το ποσοστό της εγχώριας συμμετοχής στα εξοπλιστικά προγράμματα θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 35%, όπως ήταν στο παρελθόν. Εκτός των εξοπλισμών όλες οι λοιπές προμήθειες σε αναλώσιμα οφείλουν να προέρχονται από την εγχώρια αγορά.
– Το άρθρο 219 αναφέρθηκε ευρέως από τους φορείς, ενώ είναι εντελώς απαράδεκτη η επιλεκτική οικολογία της Κυβέρνησης. Αν είναι δυνατόν να μιλάμε για καθορισμό υποπεριοχής προστασίας στις περιπτώσεις ήπιων αναπτυξιακών έργων! Από εδώ φαίνεται καθαρά πως η Κυβέρνηση δεν έχει απολύτως καμία περιβαλλοντική ευαισθησία, ενώ πρόκειται πιθανότατα για μια εξυπηρέτηση της «Eldorado Gold» και της επένδυσης των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, που έχει ήδη προαναγγείλει.
– Δυστυχώς, η σπατάλη συνεχίζεται σαν να μην υπάρχει αύριο, υπό τη στρεβλή αντίληψη της Κυβέρνησης πως όσο μας δανείζουν θα τα παίρνουμε, αδιαφορώντας για τα ελλείμματα και για τα χρέη.
– Έχει σημασία το ύψος του δανεισμού, σημειώνοντας πως η εξυπηρέτηση του χρέους από 10% που ήταν το 2019, θα εκτοξευθεί στο 15% από σήμερα έως το 2040. Από 10% το 2019 θα εκτοξευτεί στο 15% τα επόμενα είκοσι χρόνια
– Ελπίζουμε να συνετιστεί τόσο ο Υπουργός όσο και η Κυβέρνησή του, παύοντας τη σπατάλη με δανεικά και τη στήριξη της κατανάλωσης αντί της παραγωγής, πριν μας επιβληθεί ένα ακόμη πιο αυστηρό μνημόνιο, όπως δυστυχώς φαίνεται όχι μόνο πολύ πιθανό αλλά εντελώς πιθανό.