Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 06/07/2021, των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών:
1. «Κύρωση της Συμφωνίας για την τροποποίηση της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας».
2. «Κύρωση της Συμφωνίας για την τροποποίηση της Συμφωνίας για τη μεταφορά και την αμοιβαιοποίηση των εισφορών στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μεταξύ του Βασιλείου του Βελγίου, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Δανίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, της Δημοκρατίας της Εσθονίας, της Ιρλανδίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του Βασιλείου της Ισπανίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Κροατίας, της Ιταλικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Δημοκρατίας της Λετονίας, της Δημοκρατίας της Λιθουανίας, του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, της Ουγγαρίας, της Δημοκρατίας της Μάλτας, του Βασιλείου των Κάτω Χωρών, της Δημοκρατίας της Αυστρίας, της Δημοκρατίας της Πολωνίας, της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, της Ρουμανίας, της Δημοκρατίας της Σλοβενίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Φινλανδίας».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Στη μία και μοναδική επιτροπή που διενεργήθηκε για κάθε μια σύμβαση, εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την απαράδεκτη διαδικασία που ακολουθείται με το άρθρο 108 και για τις δυο συμφωνίες, οι οποίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για το δικό μας εντός της, οπότε οι συζητήσεις θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερείς, καθώς επίσης να δίνονται απαντήσεις.
– Η Ελληνική Λύση δεν είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση για να φέρει όλο το βάρος της τεκμηριωμένης κυβερνητικής κριτικής που είναι απαραίτητη σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία, αλλά ένα κόμμα του 5%. Πάνω από 8% βέβαια στην πιο ευαίσθητη Βόρεια Ελλάδα που έχει πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό οικονομικά και εθνικά. Εκτός αυτού, είναι αποκλεισμένη από όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, βάλλεται από παντού, ενώ ο Πρόεδρός της διασύρεται ως προς το επάγγελμά του.
– Σε σχέση με το μεταναστευτικό που μας κατηγορεί το ΚΚΕ, ποια είναι ακριβώς η δική του θέση; Λείπει δυστυχώς. Δεν βλέπει πως ακόμη και η Ελβετία σταμάτησε τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή δεν θέλει να αυξηθεί η μετανάστευση από ευρωπαϊκές χώρες, για να μην πιεστούν οι μισθοί των εργαζομένων της; Δεν είναι υπέρ των εργαζομένων ή μήπως δεν καταλαβαίνει τις πιέσεις που δέχονται οι μισθοί τους στην Ελλάδα απ’ την ακόμη χειρότερη παράνομη μετανάστευση, ταυτόχρονα με τη μείωση των θέσεων εργασίας σε μια χώρα που βυθισμένη στην ύφεση και στην ανεργία;
– Όσον αφορά τη συμφωνία για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας, για το μελλοντικό γερμανικό ΔΝΤ, δηλαδή –καλύτερα να το αποκαλούμε με το σωστό του όνομα- δεν θα ήθελα να αναφερθούμε στις τεχνικές λεπτομέρειες, αφού δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνουμε αυτά που είπαμε στην επιτροπή.
– Εμείς είμαστε υπέρ της διάσωσης των κοινωνιών και όχι των τραπεζών, σημειώσαμε πως στην Ελλάδα έχουν δοθεί δεκάδες δισεκατομμύρια στις τράπεζες, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος μας, χωρίς όμως να έχει διασωθεί ακόμη καμία.
– Στην ουσία υιοθετούνται οι μέθοδοι της ενισχυμένης εποπτείας, του τέταρτου μνημονίου δηλαδή, που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα, στο γνωστό ανόητο πειραματόζωο.
– Στο σημείο 13 επισημοποιείται η ανεξαρτησία του Διευθύνοντος Συμβούλου και του προσωπικού του ESM. Πρόκειται για το γνωστό μας ακαταδίωκτο, όπως το έχουμε δει στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στις τράπεζες, στο ΤΑΙΠΕΔ, με τον εκβιασμό της δόσης από τον Ισπανό Υπουργό κλπ. Δεν είναι ντροπή, αλήθεια;
– Όσον αφορά τους όρους που τίθενται για δανειοδοτήσεις, όπως βιώσιμο χρέος συνολικά κάτω του 60% και έλλειμμα 3%, είναι ασφαλώς ανόητο, αφού κανένα κράτος που χρειάζεται δάνεια δεν μπορεί να πληροί αυτούς τους όρους.
– Είπαμε πως καταψηφίζουμε τη σύμβαση πριν απ’ όλα επειδή επισημοποιεί το καθεστώς των μνημονίων που η Ελλάδα δεν θέλει να ξαναζήσει, ενώ θα έπρεπε να ερευνηθεί η συνταγματικότητά της.
– Τη σχετική σύμβαση υπέγραψαν τα είκοσι έξι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτός από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Γιατί, αλήθεια, δεν υπέγραψε η Σουηδία; Δεν πήραμε καμία απάντηση.