Αρχική Βουλή Ομιλίες Βουλευτών Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 06/07/2022

Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 06/07/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 06/07/2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης είναι η ανάγνωση και συζήτηση επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβερνήσεως.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Η νέα κοινοβουλευτική περίοδος θα είναι πολύ κρίσιμη, οπότε δεν πρέπει να χαθεί καθόλου χρόνος, ενώ αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που καταθέσαμε αμέσως μετά την ορκωμοσία πέντε προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Από αυτές οι δύο είχαν κατατεθεί ήδη στην προηγούμενη Βουλή για το Μάτι και για την ενδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Τη μία την είχαμε αναφέρει πολλές φορές για το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ οι υπόλοιπες είναι καινούργιες, όπως για το έγκλημα των Τεμπών, καθώς επίσης για όλα όσα ακούγονται σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που οδηγήθηκε στο ΔΝΤ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από το ΠΑΣΟΚ το 2010 με γεμάτα τα δημόσια ταμεία. Πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ υπήρχαν σύμφωνα με το ΔΝΤ στα ταμεία τότε των οργανισμών του δημοσίου, που σήμερα είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αποτελούν μέρος του «μαξιλαριού» και χρησιμοποιούνται στα repos.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που υποθήκευσε ολόκληρη τη δημόσια περιουσία της, αφού χρεοκόπησε εκούσια με το PSI από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία το 2012, για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με μείωση του χρέους μας μόλις κατά 51,3 δισεκατομμύρια. Πενήντα δισεκατομμύρια μας κόστισε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία τρία χρόνια.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που υπέγραψε τρία διαδοχικά μνημόνια. Πολλές χώρες έχουν υπογράψει ένα. Δύο μόνο χώρες έχουν υπογράψει δύο μνημόνια και μόνο η Ελλάδα έχει υπογράψει τρία μνημόνια με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που μεταβίβασε τη δημόσια περιουσία της στο Υπερταμείο των ξένων για έναν αιώνα και μάλιστα χωρίς καμία εκτίμηση της αξίας της. Δεν ξέρουμε δηλαδή καν τι έχουμε μεταβιβάσει. Αυτό συνέβη με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2016.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που το Υπουργείο Οικονομικών της δεν ελέγχει την εφορία, κάτι που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με την ίδρυση της ανεξάρτητης ΑΑΔΕ.

– Είμαστε η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία που οι φορολογούμενοι στήριξαν τις τράπεζες πέντε φορές, με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τον αναβαλλόμενο φόρο των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το πρόγραμμα «Ηρακλής» των 23 δισεκατομμυρίων ευρώ και με επιπλέον δώρο το “hive down” συν το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών. Όπως γράφεται δε τώρα, το δημόσιο θέλει να ξεπουλήσει τις υπόλοιπες μετοχές που κατέχει στις τράπεζες, κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο, ειδικά όσον αφορά την Εθνική Τράπεζα, και θα προσπαθήσουμε να το εμποδίσουμε με κάθε τρόπο.

– Είμαστε η μοναδική χώρα που οι πολίτες της ψηφίζουν μετά από τόσες τραγωδίες τα τρία ίδια πολιτικά κόμματα που τους χρεοκόπησαν, όταν ακόμη και στην Τουρκία εξαφανίστηκαν τα κόμματα, εξαϋλώθηκαν, έφυγαν τα κόμματα που την οδήγησαν στο ΔΝΤ.

– Συνεχίζοντας τώρα με την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα η Νέα Δημοκρατία τα τέσσερα τελευταία χρόνια, επειδή μια κυβέρνηση πρέπει να κρίνεται από το παρελθόν της, το κρατικό μας χρέος αυξήθηκε κατά 44 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία μόλις χρόνια, στα 400,3 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2022 ή στο 192% του πληθωριστικού ΑΕΠ.

– Όσον αφορά την ανάπτυξη, ήταν της τάξης των 9 δισεκατομμυρίων ή 4,5% σε σχέση με το 2019 τα τρία τελευταία χρόνια, με τη διαφορά όμως ότι δόθηκαν πάνω από 50 δισεκατομμύρια με δανεικά στη στήριξη της κατανάλωσης, όχι λόγω της πανδημίας όπως συνηθίζει να λέει η Νέα Δημοκρατία, αλλά εξαιτίας της λανθασμένης πολιτικής των lockdowns.

– Όσον αφορά το εμπορικό μας έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα 38,3 δις, ενώ χωρίς τα καύσιμα στα 25,8 δις, στο χειρότερο επίπεδό του δηλαδή από το 2008, όπου όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη αργότερα.

– Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 20,1 δισεκατομμύρια, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ ήταν το χειρότερο ως προς το ΑΕΠ, τόσο στην ανεπτυγμένη όσο και στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη, το χειρότερο. Τεκμηριώνει δε πως όλα τα τουριστικά μας έσοδα φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ είναι μεταξύ άλλων το αποτέλεσμα του εγκλήματος της μη σύνδεσης του τουρισμού μας με την εγχώρια παραγωγή.

– Εντούτοις, επειδή η Ελλάδα είναι μια πολύ πλούσια χώρα, υπάρχουν λύσεις με τις οποίες μπορεί πραγματικά να καταφέρει θαύματα

– Το όραμά μας είναι μια Ελλάδα που θα παράγει ανταγωνιστικά, παρέχοντας όχι επιδόματα ελεημοσύνης και «καλάθια», αλλά αξιοπρεπείς και σωστά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στους πολίτες της. Το όραμα αυτό θα πρέπει να στηριχθεί από όλους μας, από τους πολίτες επίσης, χωρίς τις συνήθεις κομματικές παρωπίδες, αφού αυτό που οφείλει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το κομματικό συμφέρον, αλλά η Ελλάδα και οι Έλληνες.