Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 06/10/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις
– Δόθηκαν πάνω από 43 δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία με δανεικά και το μόνο που καταφέραμε είναι να μην επιστρέψει το ΑΕΠ μας το 2021 σε αυτό το 2019. Και ξέρετε ότι είμαστε η μοναδική χώρα το 2021 στα ύψη του 2019. Δεν μιλάμε για το 2022. Μιλάμε για το 2021. Είχαμε 8,3% ύφεση το 2020 και περίπου τα ίδια… Είμαστε από τις λίγες χώρες που δεν καταφέραμε να επιστρέψουμε στο ΑΕΠ.
– Το βασικό μας, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι οι υπόλοιποι δείκτες. Δεν καταλαβαίνετε, αλήθεια, ότι το δημόσιο χρέος στα 400 δισεκατομμύρια δεν είναι βιώσιμο, είναι εξαιρετικά υπερβολικό, ότι δανειζόμαστε συνεχώς; Δεν βλέπετε το εξωτερικό μας χρέος, που λόγω των ελλειμμάτων έχει περάσει τα 565 δισεκατομμύρια; Δεν βλέπετε το εμπορικό μας έλλειμμα που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι; Όλα αυτά είναι ευχάριστα; Όλα αυτά είναι ωραίοι δείκτες;
– Όσον αφορά αυτή την ιστορία με το μαξιλάρι, δεν μπορώ να καταλάβω πώς το βλέπετε και εσείς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έλλειμμα από το 2015 μέχρι το 2019 περίπου 5 δισεκατομμύρια. Η Νέα Δημοκρατία είχε έλλειμμα το 2020 και το 2021 πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Για ποιο μαξιλάρι μιλάμε; Γίνεται να κάνει κανείς ρεζέρβα έχοντας ταυτόχρονα ζημίες; Ποια επιχείρηση το κάνει;
– Το σημερινό σχέδιο νόμου αποτελεί μια φαινομενικά τυπική κύρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ενώ στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα συμβολικό και αρνητικό επί της αρχής. Η βασική αιτία είναι το ότι η αρμοδιότητα για την είσπραξη των φορολογικών εσόδων, η βασικότερη ίσως δραστηριότητα ενός κράτους, έχει αναληφθεί από την ανεξάρτητη ΑΑΔΕ, από έναν οργανισμό που είναι στην ουσία εκτός ελέγχου του δημοσίου, από έναν οργανισμό υπό τον έλεγχο των δανειστών, ο οποίος έχει άμεση πρόσβαση στη συνολική φορολογική ύλη της χώρας μας, κάτι που ασφαλώς καθιστά αδύνατη την ψήφιση του νομοσχεδίου εκ μέρους μας.
– Υπενθυμίζουμε εδώ ότι η ΑΑΔΕ συστήθηκε το 2016 μαζί με το Υπερταμείο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήταν προϋπόθεση του τρίτου μνημονίου που ψηφίστηκε και από τα τρία κόμματα της τρόικας εσωτερικού, από τη Νέα Δημοκρατία, από το ΠΑΣΟΚ και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού παρέδωσαν την οικονομική κυριαρχία της χώρας μας στους ξένους, χωρίς την οποία όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία.
– Ειδικά όσον αφορά το καθεστώς της ΑΑΔΕ, θυμίζει αυτό του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, του ΔΟΕ, ο οποίος επιβλήθηκε στην Ελλάδα μετά τη χρεοκοπία του 1893 και τον δανεισμό του 1897 από τους τότε πιστωτές μας, Αγγλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία και Ιταλία. Ήταν λίγο περισσότεροι τότε. Ο ΔΟΕ, όπως η ΑΑΔΕ σήμερα, είχε την επίβλεψη του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και εισέπραττε έσοδα από τα κρατικά μονοπώλια, ενώ το καθεστώς αυτό στην ουσία έληξε το 1946, πενήντα χρόνια δηλαδή αργότερα, μετά την υπαγωγή μας στην αμερικανική σφαίρα επιρροής και την αποχώρηση των Άγγλων, αν και τυπικά, βέβαια, τερματίστηκε το 1976.
– Η ΑΑΔΕ πάντως, παρά τη στοχοποίηση της πατρίδας μας από τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις εξαγγελίες της τρόικα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν έκανε απολύτως τίποτα για το λαθρεμπόριο και ελάχιστα για τις διάφορες λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς ή Panama Papers, ενώ πλέον το δημόσιο δεν έχει πια την πρόσβαση να τις ελέγξει.
– Πρόσφατα δε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο στα Υπουργεία όπου υπηρέτησε, διώκει τους ανέργους με την «αστυνομία της ανεργίας», όπως την ονόμασαν οι ίδιοι, και με μια σειρά προστίμων που θα τους αναγκάσουν να εξαφανιστούν από τις λίστες του πρώην ΟΑΕΔ, –γιατί;- για να μην υπάρχει πια η διαφορά των τετρακοσίων χιλιάδων ανέργων μεταξύ του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ.
– Όσον αφορά τους μικροεπιχειρηματίες, έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από την κατάρρευση της οικονομίας μας με τα μνημόνια, για τα οποία ασφαλώς δεν είχαν την ευθύνη ιδίως από τον οικονομικό τους στραγγαλισμό λόγω χρεών.
– Ακόμη χειρότερα με τον σημερινό κώδικα εντατικοποιούνται οι προσπάθειες είσπραξης των χρεών τους από την ΑΑΔΕ με κατασχέσεις σε κινητά, ακίνητα και καταθέσεις χρησιμοποιώντας εξοργιστικά ηλεκτρονικές μεθόδους. Εμείς έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δεν αναφέρει ποτέ ο Υπουργός Οικονομικών.
– Το αναφέρουμε, επειδή το θέμα της διαγραφής επαναλαμβάνεται και στο σημερινό Κώδικα στα άρθρα 73 και 74. Όπως αναγράφεται εκεί, για να γίνει η διαγραφή πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έλεγχοι στην αλλοδαπή, να έχουν ασκηθεί οι ποινικές διώξεις κ.λπ. Έχουν διενεργηθεί όλα αυτά στις περιπτώσεις των διαφόρων μεγάλων οφειλετών που διέγραψε η ΑΑΔΕ, κύριε Υπουργέ; Πόσα είναι τελικά τα χρέη των Ελλήνων απέναντι στο Δημόσιο μετά από τη συγκεκριμένη διαγραφή;