Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 08/11/2023

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 08/11/2023, με θέμα ημερήσιας διάταξης, «Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
α) «Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2021».
β) «Κύρωση του Ισολογισμού και των λοιπών Χρηματοοικονομικών Καταστάσεων της Κεντρικής Διοίκησης, περιόδου αναφοράς 1/1/2021 έως 31/12/2021»..

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Ξεκινώντας από τον απολογισμό, αφορά τη δεύτερη ολόκληρη χρήση της Νέας Δημοκρατίας και την περίοδο της πανδημίας. Ουσιαστικά αφορά την κορύφωση της τραγικής διαχείρισής της, με την απαράδεκτη κοινωνική καταστολή και με μια απίστευτη δημοσιονομική σπατάλη, και όλα αυτά με δανεικά.

– Αυτή ακριβώς η δημοσιονομική σπατάλη, την οποία προσπαθεί σήμερα να καλύψει η Κυβέρνηση με νέους φόρους, όπως με τη διατήρηση των ίδιων συντελεστών στις αυξημένες τιμές και με τα απαράδεκτα τεκμήρια για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που δεν ήταν στο προεκλογικό της πρόγραμμα – το τονίζω- οδήγησε σε κάποιο βαθμό στην πληθωριστική μείωση του δημοσίου χρέους, κάτι που συνεχίζεται αφού ο πληθωρισμός αυξάνεται ξανά.

– Ο απολογισμός κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά έγκαιρα, δηλαδή έναν χρόνο μετά το τέλος της χρήσης, πέρυσι, στις 15-12-2022. Εντούτοις υποβάλλεται προς συζήτηση σήμερα, ενδεχομένως επειδή η Κυβέρνηση θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν εγκρίνει πολιτικά τα πεπραγμένα της με το 41% που πήρε στις εκλογές.

– Για εμάς όμως η πολιτική ευθύνη προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο των εφαρμοσμένων οικονομικών και πολιτικών, όπως της σπατάλης, της πανδημίας, του εγκλήματος των Τεμπών, των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των υποκλοπών με εξεταστικές επιτροπές.

– Η πρώτη μας παρατήρηση τώρα, όσον αφορά τον ισολογισμό, είναι όπως κάθε χρόνο η αρνητική θέση των πολιτών, στα πλην 3,52 δισεκατομμύρια το 2021, από πλην 340 δις το 2020, πλην 318 δις το 2019 και πλην 217 δισεκατομμύρια το 2018, όπου ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή αυξάνεται συνεχώς η αρνητική καθαρή θέση των πολιτών. Τι σημαίνει; Σημαίνει πως αν ξεπουλήσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, θα μείνουμε χρεωμένοι με 352 δισεκατομμύρια, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει.

– Έχουμε λοιπόν μια κατακόρυφη αύξηση της αρνητικής καθαρής θέσης κατά 135 δις σε τέσσερα χρόνια, κάτι που είναι αρκετό για να μην εγκρίνουμε ούτε τον απολογισμό ούτε τον ισολογισμό. Δεν θα υπογραφούν πράγματα που δεν ισχύουν. Αυτό είναι εύλογο φυσικά, αφού έχουμε άλλες επιδιώξεις για την Ελλάδα και άλλες εκτιμήσεις όσον αφορά την αξία της και την καθαρή θέση των πολιτών, ενώ εκτός αυτού υπάρχουν θέματα και σημαντικές ασάφειες σε κάποιες εγγραφές, όπως στις απαιτήσεις, στα πάγια περιουσιακά στοιχεία και στις συμμετοχές.

– Η καταληκτική ημερομηνία δε για την ολοκλήρωση της λογιστικής μεταρρύθμισης ήταν η 1η Ιανουαρίου του 2023, ενώ δόθηκε παράταση έως την 1η Ιανουαρίου του 2025 όπου υποθέτουμε πως δεν θα τηρηθεί ξανά, όπως όλες οι προηγούμενες.

– Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι παραμένει η μη καταγραφή των παγίων, όπως σημειώνει και το Ελεγκτικό Συνέδριο στο συμπέρασμά του. Ο Υπουργός, βέβαια, μας είπε ότι θα κατατεθεί τώρα κάποια εγκύκλιος για να αρχίσει η καταγραφή κάποτε το έχουμε ακούσει από το 2019 συνεχώς δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί.

– Δεν έχουν, λοιπόν, αποτιμηθεί ούτε τα πάγια ούτε οι συμμετοχές, που όμως συνεχίζουν να ξεπουλιούνται, κάτι που είναι απαράδεκτο και ανεπίτρεπτο.

– Προφανώς, λοιπόν, τα ποσά για τον ΙΑΝΟ με 82 εκατομμύρια συγκρίσιμα με τις εκταμιεύσεις για τον DANIEL έως τις 17 Οκτωβρίου του 2023 ήταν πάρα πολύ λίγα, όταν σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά στην πανδημία με απευθείας αναθέσεις κάποια από αυτά ενώ τα αντιπλημμυρικά δεν έγιναν.

– Ακόμη χειρότερα δόθηκαν πολύ λίγα για παραγωγικούς σκοπούς στην πανδημία, όπως στον πρωτογενή τομέα. Από τα 50 δισεκατομμύρια της πανδημίας μόλις 183 εκατομμύρια, σε σύγκριση με τα 50 δισεκατομμύρια που δόθηκαν για την πανδημία και που χρηματοδοτήθηκαν φυσικά με δανεικά.

– Οι ελλείψεις πάντως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν σχετίζονται με την πανδημία, αλλά με συσσωρευμένες αδυναμίες υπό τη διοίκηση του ζημιογόνου και αναποτελεσματικού Υπερταμείου το Υπερταμείο είναι ζημιογόνο και αναποτελεσματικό το Υπερταμείο των ξένων που όλοι γνωρίζουμε ότι μας επιβλήθηκε με τα μνημόνια τα οποία υπέγραψαν και τα τρία κόμματα που σήμερα ονομάζονται Τρόικα εσωτερικού.

– Τέλος, μάς έκανε εντύπωση το μέγεθος εισπράξεις από δάνεια και εξοφλήσεις δανείων στην κατάσταση ταμειακών ροών τα οποία ανέρχονται σε 1,13 τρισεκατομμύρια και 1,12 τρισεκατομμύρια αντίστοιχα. Τρισεκατομμύρια όχι δισεκατομμύρια.

– Πρόκειται για repos μέσω των καταθέσεων των οργανισμών του δημοσίου, ύψους περίπου 48 δισεκατομμυρίων, όπως μας είπε το Ελεγκτικό Συμβούλιο, τα οποία όμως σχεδόν διπλασιάστηκαν και γι’ αυτόν το διπλασιασμό δεν μας δόθηκε καμία απάντηση.

– Περαιτέρω, στα πάγια είχαμε μια μικρή αύξησή τους που δεν γνωρίζουμε πού οφείλεται, ενώ συνεχίζουν να μην καταγράφονται, όπως σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Εκπομπή “ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ” ANT1 08/11/2023
Επόμενο άρθροΘέμα: Ανάγκη για την έκδοση της προβλεπόμενης υπουργικής Απόφασης που θα θέτει περιορισμούς στην εκμετάλλευση καταλυμάτων στα πλαίσια του AIR-BNB