Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 09/02/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 09/02/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε την πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ.

– Ειδικότερα, όταν ανέρχεται στην εξουσία ένα συντηρητικό, φιλελεύθερο κόμμα, νοικοκυρεύει το κράτος, εξυγιαίνει την οικονομία, μειώνει τα χρέη και παράγει πλούτο – ενώ το σοσιαλιστικό που συνήθως το διαδέχεται, σπαταλάει τα χρήματα που βρίσκει, προβαίνει σε προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, επιδοτεί τους πάντες, διογκώνει τον κρατισμό, ενώ δημιουργεί ελλείμματα και χρέη.

– Εν προκειμένω όμως, η κυβέρνηση σήμερα σπαταλάει τεράστια ποσά, 43,3 δις € με δανεικά, παράγει δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη, επιδοτεί την ανεργία και προβαίνει σε μαζικές προσλήψεις, στο δήθεν επιτελικό κράτος της – ενώ αντί να μειώνει το κράτος αυξάνοντας την ισχύ του, έτσι ώστε να ελέγχει τον ιδιωτικό τομέα αυστηρά, κάνει ακριβώς το αντίθετο.

– Παρά το ότι τώρα εφαρμόζει μία ακραία σοσιαλιστική πολιτική σχεδόν σοβιετικού τύπου, ξεπουλάει τα πάντα – όπως ακριβώς ένα νεοφιλελεύθερο καθεστώς, τύπου Πινοσέτ.

– Ευτυχώς δε που το ΣΤΕ έκρινε αντισυνταγματικό το ξεπούλημα των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ – πόσο μάλλον όταν το νερό δεν πρέπει να ιδιωτικοποιείται ποτέ, ως κοινωνικό αγαθό, ενώ θεωρείται πως θα είναι το πετρέλαιο του μέλλοντος.

– Την ίδια στιγμή άγεται και φέρεται από την εγχώρια και διεθνή Ολιγαρχία – όπως φάνηκε από τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις των αυτοκινητοδρόμων, των αεροδρομίων κλπ., με την επίκληση της πανδημίας.

– Παράλληλα, δρομολογεί μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με το φιλελευθερισμό. Για παράδειγμα, αυτά που συμβαίνουν με τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

– Όπως είπαμε στην επιτροπή, αφού θα χαριστούν τόσα χρήματα, γιατί δεν το είχε ανακοινώσει από την αρχή η κυβέρνηση; Γιατί να μην έχει δοθεί σε όλους; Γιατί να έχουν αποκλεισθεί οι όποιοι συνετοί Πολίτες δεν τη ζήτησαν, φοβούμενοι πως δεν θα μπορούσαν να την πληρώσουν πίσω;

– Ακόμη περισσότερο, γιατί να πληρώσουν φόρους, όλοι αυτοί που δεν τους χαρίσθηκε τίποτα; Μόνο οι ανόητοι πληρώνουν στην Ελλάδα;

– Στην ΠΝΠ τώρα, η σημερινή συζήτηση είναι προσχηματική, με την έννοια πως ήδη ισχύει – αφού έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης από τις 29.01.22, οπότε είναι εκ των πραγμάτων περιττές οι απόψεις μας.

– Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί αλήθεια ντροπή, για τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας; Ούτε τη δημοκρατία δεν μπορεί να σεβαστεί η κυβέρνηση;

– Σχετικά με το έκτο άρθρο για τη ΛΑΡΚΟ, προφανώς οι όποιοι επενδυτές ζήτησαν να απολυθούν οι εργαζόμενοι και να γίνουν αποδεκτές περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες – καθώς επίσης μία χαμηλή τιμή ρεύματος που θα επιβαρύνει όλους εμάς.

– Όσον αφορά τα πρόστιμα της ΕΕ, πρόκειται για την ίδια γνωστή τακτική που εφαρμόσθηκε με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με την Ολυμπιακή κλπ. – με στόχο τον εκβιασμό μας, έτσι ώστε να ιδιωτικοποιηθούν, αφού προηγουμένως τεμαχιστούν.

– Ανάλογα εκρηκτική είναι επίσης η άνοδος της τιμής του κοβαλτίου που μπορεί να παραχθεί από τη ΛΑΡΚΟ, με μία συγκεκριμένη διαδικασία – στις 71.000 $, από 60.000 $ όταν καταθέσαμε την ερώτηση, με άνοδο 15% έκτοτε.

– Από την άλλη πλευρά, γιατί να παραταθεί μόνο για 3 μήνες η ειδική εκκαθάριση; Της ΕΛΒΟ διήρκεσε έξι χρόνια και δεν απασχόλησε κανέναν – όπως άλλωστε και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συμφωνούμε.

– Επειδή ορισμένοι βιάζονται να την εξαγοράσουν πάμφθηνα και καθαρή, χωρίς βάρη δηλαδή, σε μία εποχή που τα προϊόντα της είναι πανάκριβα και περιζήτητα; Πρόκειται για κάποιον εκ των προνομιούχων της κυβέρνησης, όπως η ΤΕΡΝΑ ή η Μυτιληναίος;

– Σχεδιάζεται μήπως η εκποίηση των μεταλλείων και η εξαγωγή του νικελίου ακατέργαστου, όπως συμβαίνει με το χρυσό της Eldorado Gold, για φορολογικούς και για εργασιακούς λόγους;

Η ΤΕΡΝΑ πάντως έχει υποβάλει πρόταση για τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, όχι για το εργοστάσιο, σε συνεργασία με την AD Industries που φαίνεται πως συμμετέχει στο εργοστάσιο κατεργασίας νικελίου στα Σκόπια.

– Γιατί δεν έχει προσκομιστεί κόστος για αυτή την παράταση από το ΓΛΚ, αφού τα έξοδα ειδικής εκκαθάρισης ασφαλώς είναι γνωστά;

– Μήπως θα οδηγηθεί και η ΛΑΡΚΟ στο ξεπούλημα χωρίς να δημοσιευθούν οικονομικά στοιχεία; Όπως συνέβη δηλαδή με το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των 14 αεροδρομίων στη Fraport έναντι μόλις 1,2 δις €, όταν για την παρόμοια σε επιβατική κίνηση Αττάλεια, έδωσε τα 6πλάσια;

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι Έλληνες παραγωγοί μέσω των τιμολογίων ΔΕΗ
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Επιτροπή περιφερειών 09/02/2022