Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 10/05/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 10/05/2022, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Η σημερινή Κυβέρνηση είναι μεταξύ άλλων επικίνδυνη και αποτυχημένη, ειδικά όσον αφορά στον τομέα της υγείας, ενώ κρύβεται πίσω από τα ελεγχόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να μη φανεί η ανεπάρκεια της χώρας σε ΜΕΘ και σε υποδομές, που διαπιστώθηκε πολύ καθαρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

– Επέβαλε δε τα καταστροφικά lockdowns, που δεν βοήθησαν σχεδόν καθόλου την υγεία, όπως έχει πλέον τεκμηριωθεί από δεκάδες επιστημονικές μελέτες, μία εκ των οποίων, του Ινστιτούτου Johns Hopkins.

– Τα lockdowns και δεν βοήθησαν καθόλου την υγεία και κατέστρεψαν την οικονομία, έχοντας κοστίσει στην Ελλάδα πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ, με κριτήριο τα τεράστια ελλείμματα του 2020 και του 2021, τις ζημίες δηλαδή του κράτους που χρηματοδοτήθηκαν με 43 δισεκατομμύρια ευρώ δανεικά. Αυτά τα 43 δισεκατομμύρια, με δεδομένο το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει ζημίες και χρέη, είναι μελλοντικοί φόροι, τους οποίους θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι εμείς οι Έλληνες.

– Άλλωστε, όλα τα επιδόματα που υπόσχεται η Κυβέρνηση είναι φόροι, όπως οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες, αφού η οικονομία μας λειτουργεί με συνεχείς ζημίες και χρηματοδοτείται με όλο και περισσότερα δανεικά, που αυξάνουν το χρέος μας. Με το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου σήμερα στο 3,61%, καταλαβαίνει κανείς τι πρόκειται να ακολουθήσει στην Ελλάδα.

– Σήμερα δε η Κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον πόλεμο της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού, που έφτασε στο 10,2% όσον αφορά στον εγχώριο δείκτη τιμών καταναλωτή τον Απρίλιο -ενώ είναι βέβαια και ο πληθωρισμός συνώνυμος με νέους φόρους- επίσης, τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, παρά το ότι είναι στην ουσία το αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας του ενεργειακού καρτέλ με τη βοήθεια του ληστρικού χρηματιστηρίου ενέργειας που η ίδια δρομολόγησε.

– Χωρίς καμία υπερβολή όλες αυτές οι λέξεις που χρησιμοποιούμε, πόσω μάλλον όταν η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που όλες οι συναλλαγές ενέργειας περνούν κατά 100% από το ενεργειακό χρηματιστήριο, όταν στις άλλες χώρες -σε όλες- κάτω από το 40%, ενώ στην Πολωνία, που έχει σταθερά τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, είναι μόλις το 1%.

– Αντί η Κυβέρνηση να καταργήσει ή έστω να περιορίσει το χρηματιστήριο της ενέργειας, δήλωσε μετά από πιέσεις και τη μείωση, βέβαια, των εκλογικών ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις, πως θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών, ενώ ανακοίνωσε μέτρα τα οποία, αφού η χώρα συνεχίζει να μην παράγει πλούτο, δεν θα είναι επίσης τίποτα άλλο από μελλοντικοί φόροι.

– Το νομοσχέδιο πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό πυροτέχνημα, όπως άλλωστε φαίνεται από τα πολλά και αρνητικά σχόλια που έλαβε στη διαβούλευση -πάνω από χίλια. Ξεκινώντας από τον τίτλο «Γιατρός για όλους» είναι ξεκάθαρα διαφημιστικός, όπως το «Δουλειές ξανά» που θυμόμαστε του κ. Χατζηδάκη, του Υπουργού ειδικών αποστολών της Κυβέρνησης που, μεταξύ πολλών άλλων, υποσχέθηκε φθηνό ρεύμα όταν ίδρυσε το χρηματιστήριο ενέργειας. Δεν μπορεί να το ξεχάσει κανείς.

– Με το παρόν σχέδιο νόμου, βέβαια, μετονομάζεται ο οικογενειακός γιατρός σε προσωπικό γιατρό, γεγονός που αποτελεί τη συνήθη τακτική των νομοθετημάτων της Κυβέρνησης. Όπως και να αποκαλεστεί όμως ο θεσμός, το σίγουρο είναι πως απέτυχε, μεταξύ άλλων με κριτήριο αυτά που αναγράφονται στη 13η αξιολόγηση της ενισχυμένης εποπτείας ή θεσμών ή Τρόικας -όπως θέλει το λέει κανείς.

– Στην ουσία, λοιπόν, το νομοσχέδιο κατατέθηκε επειδή το απαίτησε η Τρόικα, η οποία αναγράφει πως «Οι οικογενειακοί γιατροί θα λειτουργήσουν ως Gate Keeper» -μεταφράζοντας τη λέξη ελεύθερα ως «θυρωροί» κατά κάποιον τρόπο- οι οποίοι θα αποτρέπουν τους πολίτες από το να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, ενώ εάν πηγαίνουν μόνοι τους -με αυτοπαραπομπή, όπως το χαρακτηρίζει- θα επιβαρύνονται με κόστος. Επομένως, η σωστή ονομασία του σχεδίου νόμου δεν είναι «Γιατρός για όλους» αλλά «Θυρωρός για όλους». Πόσο μάλλον, όταν ο σκοπός του δεν είναι σε καμία περίπτωση η υγεία των πολιτών, αλλά ο ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της δαπάνης και των νοσοκομείων.

– Με τον τρόπο αυτό, αντί να αναζητά η Κυβέρνηση λύσεις για το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδας, δηλαδή το δημογραφικό , το επιδεινώνει σε μεγάλο βαθμό -κάτι που ελπίζουμε να κατανοούν οι Έλληνες και να της δώσουν τον λογαριασμό στις εκλογές.

– Εκτός τώρα από τα ερωτηματικά σχετικά με την ύπαρξη γιατρών και μονάδων, όσον αφορά την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θεωρούμε, κυριολεκτικά, λαϊκισμό την αναφορά στο ότι ο ασθενής θα επιλέγει τοn γιατρό του. Είναι λαϊκισμός το ότι ο ασθενής θα επιλέγει τον γιατρό του, αφού το σωστό θα ήταν πως θα επιλέγει έναν γιατρό από αυτούς που θα υπάρχουν, όχι τον γιατρό του!

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Απορροφητικότητα των πόρων του “ΕΣΠΑ 2021-2027” και ανάκαμψη/ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Επόμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Διαρκής επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων 10/05/2022