Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 14/10/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14/10/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 «σχετικά με την τροποποίηση της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση», προσαρμογή στον Κανονισμό 2018/1999/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης και της Δράσης για το Κλίμα και στον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό 2019/826/ΕΕ της Επιτροπής, της 4ης Μαρτίου 2019, «για την τροποποίηση των Παραρτημάτων VIII και IX της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το περιεχόμενο των περιεκτικών αξιολογήσεων του δυναμικού αποδοτικής θέρμανσης και ψύξης» και συναφείς ρυθμίσεις για την ενεργειακή απόδοση στον κτιριακό τομέα, καθώς και την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Θα ξεκινήσουμε από την υποκριτική περιβαλλοντική ευαισθησία που διαπιστώνουμε σε όλα τα ανάλογα νομοσχέδια της Κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας όσον αφορά το διοξείδιο του άνθρακα τις τεράστιες ποσότητες που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ισοδύναμες με πολλά εργοστάσια λιγνίτη. Ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα κάηκαν εκ των οποίων πάνω από 500.000 στην Εύβοια, ενώ η Κυβέρνηση βιάστηκε να στείλει ανεμογεννήτριες, όπως τεκμηριώθηκε από τις άδειες που παραχώρησε η ΡΑΕ στους Γερμανούς εν αγνοία δήθεν του Υπουργού.

– Η ζημία δε για το περιβάλλον δεν ήταν μόνο οι παραπάνω, αλλά επίσης το γεγονός ότι το 1,3 εκατομμύρια στρέμματα απορροφούσαν το 5% των λιγνιτικών εκπομπών σύμφωνα με μελέτη μας, ενώ το κακό τρίτωσε με τις πλημμύρες που ολοκλήρωσαν την καταστροφή στο νησί. Όλα αυτά λόγω της κάκιστης διαχείρισης των πυρκαγιών από την Κυβέρνηση, ενώ το ότι ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα αναδασωθούν όλα τα καμένα τεκμηριώνει ακόμη μία φορά την περιβαλλοντική υποκρισία.

– Το σημερινό νομοσχέδιο πρόκειται για μία ακόμη κακογραμμένη μεταφορά ευρωπαϊκής Οδηγίας στο εθνικό μας δίκαιο, ενώ μας προξενούν εντύπωση οι προβλέψεις για βαθύτερη διείσδυση των ΑΠΕ όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν τεράστιο κίνδυνο ενεργειακής ένδειας εξαρτώμενοι σχεδόν απόλυτα από τις διεθνείς εξελίξεις. Στην ουσία είμαστε έρμαιο των διεθνών εξελίξεων, σε μία εποχή που είναι προφανές ότι η ενεργειακή καταιγίδα που έχει ξεσπάσει θα έχει πολύ σοβαρά επακόλουθα.

– Ακόμη πιο προφανής όμως είναι η εγκληματική πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά την ενέργεια, όπως το ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε εισαγωγική χονδρεμπορική εταιρεία από παραγωγική.

– Υπάρχουν διάφορες ασύνδετες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που τροποποιούν προηγούμενες διατάξεις, κάτι που τεκμηριώνει την απίστευτη προχειρότητα της νομοθέτησης.

– Στο πέμπτο μέρος, που αφορά τα λιγνιτικά της ΔΕΗ, θεσμοθετείται η συνέχιση της λειτουργίας τους, με την υποχρέωση της πώλησης μέρους της παραγωγής τους με ελληνικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, με ΕΣΜΕ, και με χρονοδιάγραμμα απόσυρσής τους. Εδώ όμως τοποθετείται όριο στα ΕΣΜΕ, οπότε στην παραγωγή για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2022 μόλις στις 1387 γιγαβατώρες συνολικά. Εδώ εμείς εκφράσαμε την απορία μας σχετικά με τη λογική της ρύθμισης. Είναι παράλογη βέβαια.

– Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, η εγκατεστημένη ισχύς των λιγνιτικών μονάδων ήταν 3,9 γιγαβάτ το 2019, όπου ήδη είχαν αποσυρθεί κάποιες μονάδες. Η παραγωγή τους το 2019 ήταν 10,3 γιγαβατώρες, ενώ ακόμη και αυτή η ποσότητα ήταν σχεδόν κατά 50% χαμηλότερη από το 2018, όπου παράχθηκαν 15,2 γιγαβατώρες. Επομένως, με την παρούσα ρύθμιση εκμεταλλευόμαστε κάτω από το 50% των δυνατοτήτων μας, πολύ κάτω, χωρίς καν να συνυπολογιστεί η νέα σύγχρονη «Πτολεμαΐδα 5», η οποία -αν είναι δυνατόν- σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου με τις τιμές σήμερα στη στρατόσφαιρα.

– Δεν είναι ξεκάθαρο πως έτσι η Κυβέρνηση καταστρέφει την Ελλάδα; Δεν είναι γνωστό σε όλους πως σήμερα το κόστος των λιγνιτικών μονάδων είναι χαμηλότερο από αυτό του φυσικού αερίου παρά την κατακόρυφη άνοδο των ρητρών ρύπων;

– Οι ρήτρες του λιγνίτη πάντως θα μπορούσαν να μειωθούν δραστικά, αρκεί να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες, αυτές που έχουμε εδώ στην Ελλάδα.

– Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ και η κερδοσκοπία, αλλά το κόστος του ρεύματος για την οικονομία.

– Η Ευρώπη έχει τοποθετήσει ως στόχο της τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το σταμάτημα της καύσης άνθρακα κάτι που ακούγεται καλό αρχικά. Όμως εάν η έλλειψή του όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας δεν μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως από τις ανανεώσιμες πηγές τότε καλώς η κακώς θα οδηγήσει σε ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο του φυσικού αερίου κάτι που ήδη συμβαίνει.

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια 14/10/2021
Επόμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 14/10/21