Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 15/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 15/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «α) Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία διατάξεων των Οδηγιών (ΕΕ) 2017/2455, (ΕΕ) 2019/1995 και (ΕΕ) 2018/1910 όσον αφορά υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεως και σχετικές ρυθμίσεις – β) Τροποποιήσεις του ν. 4649/2019 «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» (Α΄206), βάσει της C(2021) 2545/09.04.2021 (2021/N) εγκριτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παράταση του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» – γ) Διατάξεις για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας – Τροποποιήσεις του ν. 4738/2020 και λοιπές διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Κατ’ αρχήν θεωρούμε σωστό να επισημάνουμε τις μεγάλες προσπάθειες του κ. Ζαββού, τον οποίο θεωρούμε πολύ αξιόλογο, όσον αφορά τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών μέσω της μείωσης των «κόκκινων» δανείων τους, αν και έχουμε το ξεπούλημά τους στα κερδοσκοπικά κεφάλαια σε εξευτελιστικές τιμές.

– Όπως έχουμε διαπιστώσει, όμως, όλοι μας, οι τράπεζες δεν εκτιμούν καθόλου όσα κάνει, συνεχίζοντας να μη δανείζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αδιαφορώντας στην ουσία για τη δική τους τραπεζική κερδοφορία. Γιατί το κάνουν; Απλούστατα, έχουν μάθει να κερδίζουν χωρίς ρίσκο και με ασφάλεια χρήματα μέσω των Ελλήνων φορολογουμένων, οι οποίοι παρά το ότι τους έχουν κοστίσει τεράστια ποσά άνω των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο, τις διασώζουν ξανά και ξανά, όπως πρόσφατα τις Τράπεζες ΑΤΤΙΚΗΣ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

– Θέλουμε, να επισημάνουμε το ότι ο Πρωθυπουργός αντί να συμμετέχει στην εξαιρετικά σημαντική συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο, επέλεξε να στηρίξει τον Ε65 του εθνικού εργολάβου με τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης αφού δεν είχε εγκριθεί αρχικά από την Κομισιόν. Μιλάμε για ένα έργο που ανατέθηκε χωρίς διαγωνισμό, σαν να υπάρχει μόνο η ΤΕΡΝΑ στην Ελλάδα –αλήθεια, η Επιτροπή Ανταγωνισμού τι κάνει;- και χωρίς να δοθεί καμία έκπτωση, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρωτοτυπία και ύποπτη φυσικά.

– Στην Επιτροπή αναφέραμε πως το παρόν νομοσχέδιο είναι ένα ακόμη που υπαγορεύεται από την Τρόικα, όπως φαίνεται από τη δέκατη αξιολόγηση, συνεχίζοντας και τροποποιώντας τις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση.

– Δεν υπάρχει πάντως πιο γρήγορη τροπολογία ενός ψηφισμένου νόμου, όπως το παρόν του νέου Πτωχευτικού Νόμου-έκτρωμα που μόλις άρχισε να εφαρμόζεται, μέσω του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες θα χάσουν τα σπίτια τους, αφού σύντομα οι πλειστηριασμοί θα φτάσουν σε εξαψήφιο νούμερο.

– Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προετοιμάζει δικαιολογίες για να καλύψει τις συνεχιζόμενες σπατάλες και αποτυχίες της, ενοχοποιώντας, όπως φαίνεται, τους μη εμβολιασμένους –όπως προηγουμένως την πανδημία- παρά το ότι η αποτυχία οφείλεται στην απίστευτη κακοδιαχείρισή της.

– Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βέβαια, πως εκτός από το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας, υπάρχει και το μη βιώσιμο «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, όπου αφ’ ενός μεν με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αφ’ ετέρου με τους πλειστηριασμούς της ιδιωτικής, η Ελλάδα θα αλλάξει τελικά ιδιοκτησιακό καθεστώς.

– Με δεδομένο δε το ότι αναμένονται νέα «κόκκινα» δάνεια λόγω των «lockdown» που οι τράπεζες υπολογίζουν στα 5 έως 6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας στα 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ όπως διαπιστώσαμε κατά την τελευταία ακρόαση των φορέων, το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Οπότε, μάλλον θα υπάρξει ένα ακόμη ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ, το τρίτο.

– Είναι εντελώς απαράδεκτο να μην παρουσιάζεται καμία κοστολόγηση συνεπειών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Γιατί, αλήθεια; Δεν πρόλαβε; Δεν μπορεί ή δεν του επιτρέπεται; Το μόνο που έχει σημασία είναι να εφαρμοστούν οι εντολές της Τρόικα; Δεν χρειάζεται να διαπιστώσουμε πόσο θα επιβαρυνθεί το ήδη μη βιώσιμο δημόσιο χρέος μας; Αυτό που προέχει είναι να δρομολογηθούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέτρα χωρίς καμία ουσιαστική συζήτηση;

– Τα «κόκκινα» δάνεια δεν μειώνονται, αφού μεταφέρονται σε «fund», σε κερδοσκοπικά κεφάλαια, ενώ το Δημόσιο παρέχει εγγυήσεις χωρίς να λαμβάνει καν έναντι δικαιώματα επί των παγίων των τραπεζών.

– Όσον αφορά την επιτυχία των Σχεδίων ΗΡΑΚΛΗΣ έτσι ώστε να μην εκπέσουν οι εγγυήσεις και να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος μας με έως και 24 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαρτάται απόλυτα από τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, όχι απλώς του ρυθμού ανάπτυξης.

– Δυστυχώς πάντως στις περισσότερες ερωτήσεις μας δεν απάντησε ο Υφυπουργός, οπότε λογικά προτείναμε να νομοθετεί η Κυβέρνηση απλά με προεδρικά διατάγματα και με ΠΝΠ, αφού έτσι κι αλλιώς δεν λαμβάνει υπόψιν ούτε καν τις εποικοδομητικές παρατηρήσεις της Αντιπολίτευσης.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ