Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 19/11/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 19/11/2020, των σχεδίων νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

1. «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα της Γεωργίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κουβέιτ».

2. «Κύρωση της Σύμβασης Παροχής Αποζημιούμενων Συμβουλευτικών Υπηρεσιών – Στρατηγικός Σχεδιασμός και Δράση για τη Γεωργία και τον Μετασχηματισμό της Υπαίθρου (SPARTA) μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διεθνούς Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Στη Σύμβαση με το Κουβέιτ αναφέραμε ήδη στην Επιτροπή πως θα την καταψηφίσουμε, όπως αυτή με το Κατάρ και με το Αζερμπαϊτζάν που απέσυρε ευτυχώς η Κυβέρνηση, λόγω της συνεργασίας του με την Τουρκία. Έχοντας παραθέσει στοιχεία όπως το ότι το Κουβέιτ ζήτησε τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης από τη γειτονική χώρα που δεν έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ ούτε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

– Το Κουβέιτ διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, το οποίο διαχειρίζεται 592 δισεκατομμύρια δολάρια χωρισμένα σε δύο μέρη στο Kuwait General Reserve Fund και στο Kuwait Futures Generations Fund.

– Η σύμβαση είναι γενικόλογη, ενώ προβλέπει τη συνεργασία για τη λήψη χρηματοδότησης από διεθνείς οργανισμούς, τους οποίους όμως δεν συγκεκριμενοποιεί.

– Το Κουβέιτ δεν έχει να μας προσφέρει τίποτα στη γεωργία, εκτός εάν δεσμευόταν για χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα ή για κοινή έρευνα.

– Συνεχίζοντας, σχετικά με τη σύμβαση με τη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, θυγατρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναρωτηθήκαμε τι περιλαμβάνει η μελέτη κόστους 950 χιλιάδων δολαρίων ρωτώντας εάν θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την κάλυψη των επί τόπου εργασιών, για παράδειγμα, των σεμιναρίων από το Υπουργείο, χωρίς να πάρουμε απάντηση.

– Αναφερθήκαμε επίσης στα πρόσφατα πιθανά έξοδα που δεν έχουν προϋπολογιστεί με τις εξής παρατηρήσεις και ερωτήματα μας, που δεν απαντήθηκαν.

– Περαιτέρω, ερευνώντας ανάλογες μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της θυγατρικής της διαπιστώσαμε πως αφορούν τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες όπως της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ δεν βρήκαμε καμία για κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απολύτως καμία.

– Γιατί θα πρέπει να αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα μια τέτοια μελέτη, αφού δεν είδαμε ποτέ κάποιο θετικό αποτέλεσμα από τους ειδικούς των διεθνών οργανισμών, μετά από δέκα χρόνια μνημονίων που μας οδηγούν σταθερά από το κακό στο χειρότερο και σήμερα στο χείριστο, πόσο μάλλον αφού υπάρχουν Έλληνες να εκπονήσουν κάτι ανάλογο, με τόσους ειδικούς επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας.

– Και ναι μεν χρειάζεται μια στρατηγική μελέτη -είναι απολύτως απαραίτητη-, αλλά μπορεί αυτή να εκπονηθεί από το Υπουργείο σε συνεργασία με άλλους φορείς και ειδικά με Έλληνες επιστήμονες. Εξακόσιες χιλιάδες παιδιά μας έχουν φύγει στο εξωτερικό. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιστρέψουν. Και εδώ μας δίνεται πραγματικά η ευκαιρία.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 19/11/2020
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 19/11/2020