Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 24/07/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/07/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις».

Δευτερολογία: 15:08

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Πρόκειται ξανά για ένα συνονθύλευμα με διάφορες διατάξεις, χωρίς κεντρική ιδέα για κάτι τόσο σημαντικό όπως είναι ο πρωτογενής μας τομέας.

– Πρέπει επιτέλους να αλλάξει το οικονομικό μας μοντέλο και να σταματήσει η «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού, ενός επικίνδυνου προκυκλικού τομέα, που καταρρέει πάντοτε και πρώτος όταν ξεσπούν οι διεθνείς οικονομικές κρίσεις.

– Είναι απαραίτητη η αύξηση της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων από τις τουριστικές μας επιχειρήσεις, με την παροχή κινήτρων.

– Το 2020 δεν θα αυξηθεί μόνο το εμπορικό μας έλλειμμα από την πτώση των εξαγωγών, αλλά επιπλέον το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μας, λόγω της κατάρρευσης των τουριστικών μας εσόδων και φυσικά του εμπορικού ελλείμματος.

– Ως συνήθως λοιπόν, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα, αντί να τα προβλέπουμε και να τα προλαβαίνουμε πριν εμφανιστούν.

– Το πρόβλημα των ιχθυοκαλλιεργειών δεν είναι η διευκόλυνση της δημιουργίας τους, αλλά η Τουρκία, η οποία ψαρεύει στα δικά μας θαλάσσια ύδατα, παράγει με χαμηλότερο κόστος και εξάγει αδασμολόγητα ακόμη και στην Ελλάδα.

– Σχετικά ανάλογες καταστάσεις βιώνει και η κτηνοτροφία μας. Μία από τις λύσεις πάντως που θα έπρεπε να υιοθετηθεί αμέσως είναι το να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης των προϊόντων μας.

– Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό από την αρχή, αφού υπάρχουν επιτυχημένες χώρες με αντίστοιχα επιτυχημένα συστήματα τις οποίες πρέπει απλά να αντιγράψουμε.

– Είναι απαράδεκτη η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, αφού στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστιες άλλες αναξιοποίητες περιοχές.

– Οφείλει να διευκολυνθεί η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες της μονάδας, με επιδότηση φυσικά για την εγκατάσταση τους.

– Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών είναι πλέον απαραίτητη στον πρωτογενή τομέα.

– Στο μέλλον ο γεωργός θα είναι ο διπλωματούχος επιστήμονας, ενώ ο υπάλληλος γραφείου ένας χαμηλόμισθους διεκπεραιωτής.

– Το πληρέστερο στην Ελλάδα παράδειγμα προς μίμηση είναι το Ισραήλ.

– Το Ισραήλ έχοντας μετατρέψει τα προβλήματά του σε ευκαιρίες, ενώ εμείς οι Έλληνες τις ευκαιρίες σε προβλήματα, κατόρθωσε να κατακτήσει μια κορυφαία θέση στην τεχνολογία διαχείρισης υδάτινων πόρων και αφαλάτωσης.

– Έχει κατανοήσει το Ισραήλ πως το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή προϊόντων εντάσεως και τεχνολογίας και όχι μόνο στη βασική πρωτογενή παραγωγή, ενώ οι αγρότες του είναι κατά κάποιον τρόπο επιστήμονες οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τους παραδοσιακούς στην Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επόμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 24/07/2020