Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 24/09/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 24/09/2020, σχεδίων νόμων του Υπουργείου Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής:
1) Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την Εμπορική Ναυτιλία » και
2) «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τις Θαλάσσιες Μεταφορές». και του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
3)«Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Αλβανίας για συνεργασία στον τομέα της γεωργίας».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Υπερψηφίσαμε τη συμφωνία με τη Ρωσία, επειδή θεωρούμε πως είναι θετική για την Ελλάδα, ελπίζοντας να αρθεί το καθεστώς των κυρώσεων, έτσι ώστε να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων μας και καλύτερες εμπορικές σχέσεις, ενώ θα είναι επιπλέον προς όφελός μας γεωπολιτικά.

– Ψηφίσαμε επίσης «υπέρ» στη συμφωνία με το Ισραήλ, ευχόμενοι να έχει γίνει κατανοητό το ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας μας και γεωπολιτικά, το οποίο δυστυχώς δεν εκμεταλλευόμαστε όσο πρέπει.

– Είναι σταθερή και πάγια η θέση μας για συνεργασία με το Ισραήλ. Υποδείξαμε βέβαια στη συμφωνία κάποιες προβληματικές διατάξεις που πρέπει να διορθωθούν, αλλά η συνεργασία με το Ισραήλ σε όλους τους τομείς κρίνεται πως είναι προς όφελος της χώρας μας.

– Σχετικά με τη συμφωνία που αφορά την Αλβανία, είπαμε πως είναι καλύτερα να ασχοληθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουμε στον πρωτογενή τομέα, παρά με τέτοια ανούσια θέματα.

– Τονίσαμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόγραμμα ένταξης της Αλβανίας αναφέρει τα προβλήματα υστέρησης του αγροτικού της τομέα.

– Τεκμηριώσαμε στην αρμόδια Επιτροπή πως η Συμφωνία εξυπηρετεί σχεδόν εξολοκλήρου την Αλβανία και καθόλου την Ελλάδα, αφού η χώρα θέλει αφενός μεν να ωφεληθεί από τη δική μας τεχνογνωσία, αφετέρου να έχει πρόσβαση στα προγράμματα και στη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Ελλάδας.

– Το οργανωμένο έγκλημα στην Αλβανία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη διακίνηση ναρκωτικών με σημαντική εγχώρια παραγωγή κάνναβης, ενώ συνεργάζεται σε αυτούς τους τομείς με την Τουρκία ανταλλάσσοντας κάνναβη με ηρωίνη, όπως επίσης σε άλλες παράνομες δραστηριότητες, από το εμπόριο όπλων ως τη μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών στην Ευρώπη.

– Είναι γνωστό πως η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα αποτελεί υψηλή προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης, ενώ ο αγροτικός τομέας της υποφέρει από σημαντικές δομικές αδυναμίες τις οποίες αναλύσαμε μία προς μία στην Επιτροπή.

– Ο βασικός λόγος, όμως, που καταψηφίσαμε τη συμφωνία, είναι πρώτον, το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, δεύτερον -και σημαντικότερο- της παραβίασης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας από τις αλβανικές αρχές και τρίτον της επιχειρούμενης ζεύξης της Αλβανίας στο άρμα της τουρκικής αμυντικής πολιτικής που επιδιώκει την στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: “Ασφαλτόστρωση του επαρχιακού δρόμου Ροδιάς – Γόννοι”
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 24/09/2020