Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 27/09/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 27/09/2021, της επίκαιρης επερώτησης που κατέθεσαν πενήντα έξι Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Άμεση ανάγκη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των αυξήσεων των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και την ενέργεια. Να σταματήσει η μετακυλήσει των αυξήσεων στον τελικό καταναλωτή».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Πρώτη φορά βλέπουμε μια χώρα να βυθίζεται στα ελλείμματα, στα χρέη και στην ακρίβεια με την Κυβέρνησή της να αναφέρεται σε επιτυχίες και να θριαμβολογεί. Θυμίζει κυριολεκτικά τον τιτανικό λίγο πριν τη σύγκρουση με το παγόβουνο, όπου στην πρώτη θέση ο πλοίαρχος και οι αξιωματικοί διασκέδαζαν πίνοντας σαμπάνια. Όσο για την αξιοπιστία που ισχυρίστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πως έχει αποκτήσει η Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο ότι οι δανειστές είναι σίγουροι πως αυτή η Κυβέρνηση θα απορρυθμίσει και θα ξεπουλήσει τα πάντα, ότι δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, δίνοντας επιπλέον ό,τι της ζητηθεί.

– Η ανευθυνότητα πάντως της απολιγνιτοποίησης κάτι που δεν κάνει η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με χαμηλότερο κόστος ενέργειας από την Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση θέλει να πετάξει από το παράθυρο πάνω από 230 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι πλέον ξεκάθαρη.

– Η Αξιωματική Αντιπολίτευση εισηγείται στήριξη των τιμών με επιδοτήσεις χωρίς όμως να αναφέρει πόσο θα κοστίσουν και ενώ γνωρίζει το τεράστιο χρέος της χώρας μας, καθώς επίσης τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της από την επιβολή των άχρηστων «lockdowns» και τις σπατάλες της Κυβέρνησης με δανεικά.

– Ο Πρωθυπουργός με τη σειρά του είπε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης πως η άνοδος των τιμών είναι ένα εισαγόμενο πρόβλημα κάτι που όμως είναι μεν λογικό, αλλά μόνο επειδή εισάγουμε τα πάντα τελευταία ακόμη και την ηλεκτρική ενέργεια. Συνεχίζοντας έχει κάποια οικονομική λογική να δίνονται μόλις 183 εκατομμύρια ευρώ στον πρωτογενή τομέα που δήθεν θέλει πια να στηρίξει η Κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τα στοιχεία στο μεσοπρόθεσμο για την πανδημία, δηλαδή από τα 41,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόλις 183 εκατομμύρια ή το 0,43%; Δεν είναι ντροπή να εμπαίζονται έτσι οι αγρότες μας; Νομίζει η Κυβέρνηση ότι φτάνει η μείωση του ΦΠΑ που ούτως ή άλλως συμψηφίζεται;

– Εμείς είχαμε αναφερθεί στις προβλεπόμενες ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και στη σημασία του πρωτογενούς μας τομέα από την πρώτη ημέρα που εισήλθαμε στη Βουλή.

– Είχαμε αναφερθεί στην τροφική ανεπάρκεια της χώρας μας, στην επισιτιστική κρίση που διαγραφόταν ξεκάθαρα στο μέλλον, στη σημασία της ενεργειακής επάρκειας, στους κινδύνους της ενεργειακής εξάρτησης, στις απειλές κερδοσκοπίας και μπλακάουτ με το χρηματιστήριο ενέργειας κ.ο.κ., χωρίς όμως να δώσει η Κυβέρνηση την παραμικρή σημασία. Γιατί; Επειδή ακολουθεί δουλικά τις εντολές των δανειστών και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να μπορεί να δανείζεται για να νέμεται την εξουσία, επειδή δεν την ενδιαφέρουν οι Έλληνες και οι επόμενες γενιές, αλλά οι επόμενες εκλογές.

– Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα που αναφέρεται στην ερώτηση η αγροτική μας παραγωγή μειώνεται δυστυχώς συνεχώς, από 10,9 δισεκατομμύρια το 2018 στα 10,9 δισεκατομμύρια το 2018, από 12 δισεκατομμύρια το 2005

– Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν στην κτηνοτροφία όπου ενώ το 1980 όπου εισήρθαμε στην ΕΟΚ η αυτάρκεια μας σε χοιρινό ήταν στο 85% και σε μοσχαρίσιο στο 66%, σήμερα έχει μειωθεί, έχει καταρρεύσει στο 30% και 15% αντίστοιχα, εισάγοντας ακόμη και ψάρια από την Τουρκία όπου πολλά από αυτά ψαρεύονται στις δικές μας θάλασσες στο Αιγαίο.

– Δυστυχώς αντί να χρησιμοποιηθεί η πανδημία ως ευκαιρία για τη στήριξη της πρωτογενούς μας παραγωγής, ειδικά αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει άδεια για ειδικές επιχειρήσεις έως 125.000 ευρώ ανά φάρμα, η Κυβέρνηση δεν έκανε απολύτως τίποτα, ενώ το παραπάνω πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρεται ξεκάθαρα στην κάλυψη λειτουργικών εξόδων και διευρύνεται έως τη μεταποίηση τροφίμων,

– Το να επιβιώνει μια χώρα με δανεικά από εκλογές σε εκλογές εξυπηρετώντας τα ξένα συμφέροντα και δίνοντας ως αντάλλαγμα ό,τι της ζητήσουν από το ξεπούλημα των πάντων έως εθνική κυριαρχία ασφαλώς δεν είναι λύση, αφού οδηγεί στη λεηλασία και στην πλήρη υποδούλωση μας, κυριολεκτικά στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της χώρας μας τόσο όσον αφορά τη δημόσια περιουσία, όσο και την ιδιωτική.

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 27/09/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ