Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 28/01/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28/01/2021,του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Κύρωση α) της από 11.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την επωνυμία «Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση (John S. Latsis Public Benefit Foundation)» και του N.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”» και β) της από 9.12.2020 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, της 4ης YΠΕ. Μακεδονίας και Θράκης, του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», της κυρίας Άννας Μαρίας Λουίζας Ιωάννη Λάτση και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Δεν συμφωνούμε και είμαστε αντίθετοι με την άμεση ή έμμεση υποχρέωση εμβολιασμού. Είμαστε εντελώς αντίθετοι με την άμεση ή έμμεση υποχρέωση εμβολιασμού.

– Το πόσο καιρό θα κρύβει η Κυβέρνηση την καταστροφή που έχει προκαλέσει στην οικονομία μας πίσω από τον covid είναι κάτι που μας δημιουργεί μεγάλες απορίες.

– Το σημερινό νομοσχέδιο ακολουθεί, όπως όλα σχεδόν, τις γνωστές πρακτικές της Κυβέρνησης. Γύρω από ένα εμβληματικό θέμα –σήμερα τη δωρεά της οικογένειας Λάτση, που καλύπτεται από ένα άρθρο- προστίθεται ένα συνονθύλευμα από τροπολογίες.

– Πρόκειται για τη συνέχιση της αποσπασματικής νομοθέτησης μέτρων όσον αφορά τον covid19.

– Όσον αφορά το εμβόλιο, το γεγονός ότι η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε την αγορά εξακοσίων εκατομμυρίων εμβολίων για λογαριασμό της γερμανικής BIONTECH θα έπρεπε να μας λέει πολλά για το θέμα.

– Οι Γερμανοί μας οφείλουν πάνω από τριακόσια δισεκατομμύρια ευρώ επανορθώσεις και αποζημιώσεις που αρνούνται να μας δώσουν και όχι οι κάποιοι ναζί.

– Έχουν κατατεθεί τον τελευταίο καιρό νομοσχέδια με δωρεές των Ιδρυμάτων Νιάρχος και Ωνάση, οι οποίες, ακολουθούν κάποιες κοινές κατευθυντήριες γραμμές. Εν πρώτοις προσφέρονται από ιδρύματα που έχουν ως έδρα τους το Λιχτενστάιν, το φορολογικό καθεστώς του οποίου μπορεί να μη χαρακτηρίζει επίσημα το κρατίδιο ως φορολογικό παράδεισο, αλλά είναι αδιαφανές.

– Oι δωρεές αυτές διενεργούνται με την υπογραφή αρκετά λεπτομερών και δεσμευτικών συμβάσεων, μέσω των οποίων το κράτος αναλαμβάνει δεσμεύσεις για την τήρηση της καλής λειτουργίας της δωρεάς, παρέχει φοροαπαλλαγές και δίνει το δικαίωμα στον ευεργέτη να χρησιμοποιεί διαφημιστικά το όνομά του.

– Τα κεφάλαια των δωρεών των 38 εκατομμυρίων ευρώ που διαχειρίζεται η κοινωφελής εταιρεία ΜΑΤΙ ΞΑΝΑ, η οποία συστήθηκε για αυτόν τον σκοπό, δεν θα φτάσουν για να καλύψουν τις ζημίες, όπως είχαμε αναφέρει στο σχετικό νομοσχέδιο μετά από δικούς μας υπολογισμούς. Επομένως θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, οπότε οφείλει να το λάβει υπ’ όψιν της η Κυβέρνηση.

– Ο λόγος δε που αναφέρουμε τις δαπάνες για τα νοσοκομεία είναι το ότι τα σημερινά 4 εκατομμύρια ευρώ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, ενώ χωρίς να υποτιμάμε τις δωρεές, προφανώς θα μπορούσε να τα καλύψει το Δημόσιο χωρίς την ανάγκη τόσων δεσμεύσεων που αναλαμβάνει.

– Κάπου υπάρχει μια επιχειρηματική συναλλαγή, όπως έχουμε διαπιστώσει και σε άλλες δωρεές των ιδρυμάτων «Νιάρχος» και «Ωνάσης» μεταξύ άλλων με τις αναρτήσεις των ονομάτων τους. Είναι κάτι που μαζί με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Δημόσιο δεν πρέπει καθόλου να υποτιμάται. Οι διαφημίσεις ονομάτων, η προβολή δηλαδή, κοστίζουν τεράστια, πολύ μεγάλα ποσά, στο εξωτερικό και είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Ένα επιπλέον πρόβλημα εδώ είναι πως το Δημόσιο δεν έχει κανένα δικαίωμα ανάμειξης στην εκτέλεση του έργου, οπότε δεν μπορεί να επιβάλει, για παράδειγμα, τη χρηματοδότηση εξοπλισμού παραγομένου στην Ελλάδα από ελληνικές επιχειρήσεις για να στηρίξει την εγχώρια οικονομία

– Όπως διαφημίζουμε το εμβόλιο ή το «Μένουμε Σπίτι», δαπανώντας τεράστια ποσά, θα μπορούσαμε να το κάνουμε για τα ελληνικά προϊόντα, με αυτά που παράγουμε εμείς και που δημιουργούν θέσεις εργασίας, ΑΕΠ και κέρδη στη χώρα μας

– Χωρίς οικονομική ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εθνική ανεξαρτησία.

– Εμείς πιστεύουμε σε μια ελεύθερη, υπερήφανη, αξιοπρεπή και ανεξάρτητη Ελλάδα που δεν θα σκύβει το κεφάλι στους Γερμανούς.

– Είμαστε υπέρ του έθνους-κράτους και εναντίον της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης που μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων μεταξύ πολλών άλλων, μετατρέποντας σκόπιμα τις κοινωνίες σε πολυπολιτισμικές για να είναι εύκολα ελεγχόμενες.

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια 28/01/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΥΛΑΚΙΟ ΕΒΡΟΥ