Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026
Αρχική Βουλή Ομιλίες Βουλευτών Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/07/2021

Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 29/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 29/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Εκσυγχρονισμός του Ελληνικού Κτηματολογίου, νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Το σημερινό σχέδιο νόμου αποτελεί μια ακόμη μνημονιακή υποχρέωση, αν και είναι σωστό να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το Κτηματολόγιο που ξεκίνησε ήδη την περίοδο 1995-1999, ενώ θεωρείται πως θα κοστίσει συνολικά από τότε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.

– Το καλοκαίρι του 2010 δε προκηρύχθηκε από το ΥΠΕΚΑ προφανώς συμβολικά η κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, προφανώς όχι από ενδιαφέρον για τη χώρα, αλλά λόγω της εντολής που δόθηκε από το ΔΝΤ.

– Φαίνεται πως ναι μεν οι δανειστές έχουν αρχείο των παγίων τουλάχιστον του κράτους, αλλά το δημόσιο όχι.

– Όπως έχουμε τονίσει στις συζητήσεις του Απολογισμού και Ισολογισμού του Κράτους, δεν καταγράφονται τα πάγια του δημοσίου και δεν υπάρχει αρχείο παγίων, ενώ το έχει επιβεβαιώσει και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Δεν συνιστά, αλήθεια, αυτό προτεραιότητα; Για αυτά δεν ισχύει το «όλα στο φως», που είπε προηγουμένως ο Υπουργός;

– Όσον αφορά δε η μέση λογιστική αξία των εκάστοτε είκοσι τριών ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να είναι 322 ευρώ και η συνολική 36.659; Πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο, 322 ευρώ για ένα ακίνητο; Αυτά δεν αποτελούν προτεραιότητα;

– Δεν είναι ληστεία και ποινικό αδίκημα η μεταβίβαση χωρίς αποτίμηση των παγίων του δημοσίου στο υπερταμείο των ξένων και ειδικά στην ΕΤΑ σε μια ξένη οντότητα; Φαίνεται πάντως πως οι δανειστές, αφού πήραν ό,τι είχε και δεν είχε το κράτος, ενδιαφέρονται πλέον για την ακίνητη περιουσία των ιδιωτών, κάτι που με το παρόν σύστημα χωρίς την ψηφιοποίησή της είναι πολύ δύσκολο.

– Πώς θα κάνουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μεταβιβάσεις με ένα κουμπί από κάποια off shore χωρίς να έχουν ψηφιοποιηθεί τα σπίτια των Ελλήνων; Δύσκολο είναι, πολύ δύσκολο. Οπότε για αυτό το απαιτούν, ενώ η Κυβέρνησή μας το παρουσιάζει σα δική της επιτυχία.

– Όσον αφορά δε τη σύνδεση του TAXIS με το Κτηματολόγιο, είναι αυτονόητος ο λόγος. Είναι η συνέχιση της ληστείας των Ελλήνων, για την οποία άλλωστε ψηφίστηκε ο νέος πτωχευτικός νόμος-έκτρωμα. Προφανώς η τρόικα με τα μνημόνια της, οι θεσμοί αργότερα και η ενισχυμένη εποπτεία σήμερα με τις αξιολογήσεις της, με αλλαγές ονομάτων, δηλαδή, για να μην καταλαβαίνουν οι πολίτες πως τίποτα δεν έχει αλλάξει -τα μνημόνια συνεχίζονται- δεν ενδιαφέρονται για τη σωστή οργάνωση του δημοσίου, αλλά για τη λεηλασία της Ελλάδας και των Ελλήνων.

– Ειδικά στις διατάξεις που αφορούν την προώθηση κεραιών 5G και την κατά παρέκκλιση δόμηση και τις αμοιβές της ΕΕΠ για έγκριση στα άρθρα 42 έως 45, ποιο θα είναι το πραγματικό οικονομικό όφελος; Δεν υπάρχει κάποια κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιαδήποτε άλλη αναφορά. Ποτέ δεν καταθέτει εδώ σωστές κοστολογήσεις. Αλήθεια, λαμβάνονται υπ’ όψιν όσον αφορά το 5G, θέματα υγείας ή οπτικής ρύπανσης από αυτήν την κατά παρέκκλιση ανέγερση κεραιών; Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για ισχυρισμούς γραφικών, αφού το θέμα απασχολεί την Ελβετία και πολλές άλλες δυτικές χώρες.

– Δεν είναι δυνατόν να προωθεί ο Υπουργός την τοποθέτηση των επικουρικών συντάξεων σε επενδυτικά προϊόντα, που ασφαλώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Δεν έχουμε κανένα σωστό χρηματιστήριο για τέτοιου είδους προϊόντα. Οπότε θα επιλεγεί η επένδυση σε ξένα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η εκροή χρημάτων στο εξωτερικό, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική ρευστότητα της χώρας μας.

– Πώς είναι δυνατόν να εγγυάται το Δημόσιο για τυχόν επενδυτικές ζημίες των συντάξεων; Όλοι εμείς δεν είμαστε το Δημόσιο με τους φόρους που πληρώνουμε; Πώς έχει το θράσος ο Υπουργός των ειδικών αποστολών εκκαθάρισης και ξεπουλήματος της χώρας να εγγυάται αποδόσεις «τύπου Μάντοφ» από 43% έως 68%; Δεν ξέρει τι έχει συμβεί με τον κ. Μάντοφ;

– Σε σχέση τώρα με την αύξηση 2% του βασικού μισθού που ανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, ανερυθρίαστα ως συνήθως, πρόκειται προφανώς για εμπαιγμό των εργαζομένων.

– Σημαντικό θέμα είναι, επίσης, το νερό όπου αντί η Κυβέρνηση να κατασκευάζει φράγματα γνωρίζοντας την έλλειψή του στις αγροτικές καλλιέργειες, που συνεχώς κλιμακώνεται, τη λειψυδρία δηλαδή, προωθεί το ξεπούλημα των εταιρειών ύδρευσης σημειώνοντας πως, όπου δρομολογήθηκε, η τιμή του νερού εκτοξεύθηκε στα ύψη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

– Το νερό αποτελεί τη μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή του μέλλοντος, ενώ ήδη διεξάγονται πόλεμοι για την κατοχή του.

– Αυτή η Κυβέρνηση δεν είναι απλά ανεπαρκής, αλλά επικίνδυνη, αφού επιταχύνει ήδη την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελλάδας, με τελικό αποτέλεσμα να μετατρέψει όλους τους Έλληνες σε φθηνούς εξαθλιωμένους σκλάβους χρέους της Γερμανίας.

-Δεν θα διστάσει δε καθόλου να παραδώσει ακόμη και εθνική κυριαρχία στους Τούρκους, για να μπορεί να συνεχίσει να δανείζεται.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Καθυστερήσεις των δρομολογίων προς τη νήσο Λήμνο
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων 29/07/2021