Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 30/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Θα πρέπει να δούμε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανασυγκρότησης σε συνδυασμό με αυτά του επομένου ΕΣΠΑ, κατά δεύτερο λόγο με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφού και εκεί περιλαμβάνονται επενδυτικές δράσεις.

– Οφείλουμε να δούμε όλα αυτά τα κεφάλαια μαζί, αφού διαφορετικά δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Αντίθετα, θα ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα και θα χρεωθούμε ακόμη πιο πολύ, ενώ θα ωφεληθούν μόνο οι γνωστοί επιτήδειοι, η εγχώρια κρατικοδίαιτη ελίτ και ειδικά οι εθνικοί εργολάβοι που έχουν επεκτείνει πλέον τις δραστηριότητές τους στα ενεργειακά «πράσινα» έργα.

– Η έναρξη ισχύος ορίζεται από την υπογραφή της Σύμβασης και μετά την ειδοποίηση της Κομισιόν ότι έχουν συμπληρωθεί οι νομικές διαδικασίες του κράτους-μέλους, οπότε, πως αυτός είναι προφανώς ο λόγος της επείγουσας διαδικασίας πριν το κλείσιμο της Βουλής. Ενδεχομένως, βέβαια, επιπλέον καλύτερα, επειδή έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση χρήματα σε κάποιους, όπως για παράδειγμα στην TERNA για τον σκανδαλώδη E65.

– Φαίνεται, λοιπόν, πως η ιστορία επαναλαμβάνεται με κριτήριο το ότι από τα 20,4 δισεκατομμύρια ευρώ του ΕΣΠΑ 2007-2013 οδηγήθηκαν στις κατασκευές τα 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από αυτά τα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ στους τρεις μεγάλους εθνικούς εργολάβους εκείνης της εποχής.

– Εκφράσαμε την απορία μας σχετικά με το γιατί κατατέθηκαν προς συζήτηση οι Συμβάσεις, εάν πράγματι δεν μπορούμε να αλλάξουμε απολύτως τίποτα, παρά το ότι έχουν αρκετά προβλήματα, πολλά από τα οποία παραθέσαμε και έμειναν αναπάντητα.

– Μπορεί να μας διαβεβαιώσει ο Υφυπουργός πως αυτές οι Συμβάσεις παρουσιάστηκαν έτσι ακριβώς στη Γερμανία, με συνοπτικές διαδικασίες δηλαδή, καθώς επίσης με τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την καταβολή των ποσών και με άγνωστο επιτόκιο;

-Ενδιαφέρον είχε πάντως η απάντηση του Υφυπουργού στα ερωτήματα του κ. Καστανίδη, σύμφωνα με τον οποίο το Συμβούλιο ανέφερε πως το πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται στο σύστημα της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας και των Θεσμών, στο Μνημόνιο νούμερο 4 δηλαδή και στην τρόικα με τη νέα τους ονομασία.

– Θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε εάν είναι υποχρεωτική η ψήφιση και των δύο Συμβάσεων μαζί άμεσα ή έμμεσα, της πρώτης των επιδοτήσεων και της δεύτερης των δανείων, ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα, εάν μπορεί δηλαδή η Ελλάδα να πάρει μόνο τις επιδοτήσεις και όχι τα δάνεια, θυμίζοντάς του, θυμίζοντας στον κ. Σκυλακάκη, πως ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να μην κάνει χρήση των δανείων. Δεν ισχύει πλέον αυτή η δήλωση;

– Η επόμενη ερώτησή μας αφορά το άρθρο 10 της Δανειακής Σύμβασης, στο οποίο αναγράφεται πως τα χρέη από την παρούσα μπορούν να εξασφαλιστούν με κάθε βάρος επί των περιουσιακών στοιχείων ή εσόδων της χώρας μας, δηλαδή πως απαιτούνται εγγυήσεις και δεσμεύσεις. Ισχύει; Εάν ναι, τότε ποιες εγγυήσεις θα δοθούν και τι δεσμεύσεις θα αναλάβουμε;

– Είναι δυνατό να πιστέψει κανείς, ότι μια Κυβέρνηση που σπατάλησε 41 δισεκατομμύρια ευρώ με δανεικά για καταναλωτικούς κυρίως σκοπούς, που αύξησε τα ελλείμματα του προϋπολογισμού πάνω από 30 δισεκατομμύρια σε δύο μόλις χρόνια, που εκτόξευσε στα ύψη τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ξανά, που αύξησε ανάλογα το δημόσιο και το «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, μπορεί να πετύχει τέτοια θαύματα; Προφανώς όχι, εκτός αν επιδοτείται αδρά από την Κυβέρνηση, όπως ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με δανεικά βέβαια χρήματα που θα πληρώσουμε όλοι εμείς.

– Ο δεύτερος λόγος της κατεπείγουσας διαδικασίας μάς έγινε κατανοητός όταν διαπιστώσαμε πόσα προβλήματα εμπεριέχουν οι συμβάσεις, ιδιαίτερα η δανειακή, δηλαδή το ότι Κυβέρνηση και τρόικα προσπαθούν να αποφύγουν τη συζήτηση, όπως συνέβη με τα μνημόνια, επειδή τοποθετούνται απαράδεκτοι όροι.

– Ένα μέρος των επιδοτήσεων θα επιστραφεί πίσω, αφού πρόκειται για χρήματα που θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα τα επιστρέψει, μετά το 2027 μέσω της αύξησης των εισφορών των κρατών-μελών.

– Όσον αφορά, τη δανειακή σύμβαση, είμαστε κάθετα εναντίον, ελπίζοντας να καταλαβαίνουν οι Έλληνες πως δεν έχει καμία διαφορά από τα γνωστά τους αποικιοκρατικά μνημόνια, ενώ σε τελική ανάλυση θα αυξήσει το δημόσιο χρέος.

– Μία ερώτηση η οποία δεν απαντήθηκε είναι αν η Κυβέρνηση αναλαμβάνει δεσμεύσεις όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της σύμβασης, τις επιδοτήσεις.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Δηλώσεις από το Καρλόβασι Σάμου 30/07/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΣΚΑΦΗ