Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 02/02/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η βασική μας αντίρρηση, αφορά τον οδηγό αξιολόγησης. Εδώ θα θέλαμε να ξέρουμε τουλάχιστον πότε θα κατατεθεί. Λογικά θα έπρεπε να υπάρχει μέσα στο νομοσχέδιο, γιατί δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο χωρίς να υπάρχει ο οδηγός αξιολόγησης. Ξέρετε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικός. Το πότε θα αποφασιστεί είναι ένα θέμα που είναι πολύ σημαντικό για το νομοσχέδιο.
– Γενικότερα είχαμε πει ότι με βάση το νομοσχέδιο θα εγκριθούν κάποια σχέδια για να εισπραχθούν χρήματα, που δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν από επιτροπές που μπορούν να αλλάξουν και με κριτήρια που θα θέσει όποτε θελήσει ο Υπουργός.
– Εδώ υπάρχει και το πρόβλημα των τραπεζών, οι οποίες θα πρέπει να συμμετέχουν όσον αφορά τον αναπτυξιακό, και ξέρουμε ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Σας έθεσε συγκεκριμένο ερώτημα ο Βουλευτής σας, και εκεί δεν ακούσαμε καμία απάντηση.
– Μετά έχουμε άλλο ένα ερώτημα, ρώτησα προηγουμένως τον Υπουργό, προσπάθησα, αλλά δεν το βρήκα. Ρώτησα αν θα στηριχθούν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας με την υπαγωγή τους στην καινοτομία στον σημερινό αναπτυξιακό νόμο.
– Γενικότερα τώρα, σε αυτά που είπε ο Υπουργός κ. Γεωργιάδης για την οικονομία πραγματικά ανησυχήσαμε, γιατί φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει ούτε πού βρίσκεται η Ελλάδα ούτε πού οδηγείται με όλα αυτά που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
– Μετά αναφέρθηκε στην ανάπτυξη. Ξέχασε βέβαια ότι είχαμε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, προτού υπάρξει ακόμη πανδημία. Προφανώς ξέχασε ότι είχαμε ύφεση 9% το 2020. Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη.
– Προφανώς επίσης ξέχασε το ότι δαπανήθηκαν 43,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να επιτευχθεί αυτού του είδους η ανάκαμψη, η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα είναι 9%, γεγονός που σημαίνει ότι απλά θα φτάσουμε στο ίδιο ΑΕΠ, όπως είχαμε το 2019.
– Δεν έχει πει ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 26% στο 206% του ΑΕΠ, μια τεράστια αύξηση του δημοσίου χρέος. Δεν έχει πει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 10% το 2020 και ενδεχομένως θα είναι άνω του 7% τουλάχιστον το 2021, ότι είχαμε έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εξαιρετικά σημαντικό στο 6,7% του ΑΕΠ και λόγω ακριβώς του συνεχούς ελλείμματος στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών το εξωτερικό μας χρέος έχει φτάσει από τα 400 δισεκατομμύρια στα τέλη του 2018 στα 540 δισεκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο του 2021 και αυξάνεται συνεχώς. 140 δισεκατομμύρια εξωτερικό χρέος μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα είναι πάρα πολύ σημαντικό.
– Δεν αναφέρθηκε στην ενέργεια, που είμαστε στην πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε τη μεγαλύτερη τιμή ενέργειας από ό,τι υπάρχει παντού. Προφανώς χωρίς να έχουμε ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη, όσα νομοσχέδια κι αν καταθέσει.
– Δεν αναφέρεται καθόλου κανείς καθόλου σε τράπεζες. Οι άνθρωποι υποφέρουν από τις τράπεζες. Οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στον αναπτυξιακό νόμο εάν δεν πάρουν δάνεια. Και μέσα σε όλα αυτά έχει ψηφιστεί το ακαταδίωκτο των τραπεζών.
– Το θέμα είναι βέβαια από πού προέρχονται αυτές οι άμεσες ξένες επενδύσεις. Προέρχονται από το ξεπούλημα, όπως από τη FRAPORT, όπως από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τα 45 εκατομμύρια και με ένα δώρο 750 εκατομμύρια. Τα 45 εκατομμύρια εισπράχθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο χαμηλό τίμημα, ενώ δόθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 750 εκατομμύρια ευρώ, 50 εκατομμύρια για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια.