Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 09/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 09/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις». Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το νομοσχέδιο φαίνεται πως ικανοποιεί ορισμένες από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, όσον αφορά κυρίως τα πρότυπα σχολεία ως μέρος της κεντρικής έννοιας της αριστείας, που θέλει να μονοπωλήσει προφανώς για τους ψηφοφόρους της.

– Τα φροντιστήρια είναι μια μεγάλη πληγή της Ελλάδας τουλάχιστον για τους ασθενέστερους εισοδηματικά. Ουσιαστικά πρόκειται για μια επιπλέον φορολόγηση των Ελλήνων, όπως στην υγεία, ενώ πληρώνουμε γενικότερα χρήματα για χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες.

– Με βάση τώρα τον γνωστό διαγωνισμό PISA όπου υστερούμε σημαντικά στην κατανόηση κειμένου και στα μαθηματικά, δηλαδή στα βασικά πεδία του μέλλοντος, στην κριτική σκέψη και στις θετικές επιστήμες, με τα οποία δεν ασχολείται ουσιαστικά καθόλου του νομοσχέδιο.

– Σχετικά με τον τρόπος εκλογής πανεπιστημιακών αρχών: Ενώ καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρχουν στα πανεπιστήμια κομματικές παρατάξεις, δημιουργούμε παρατάξεις τώρα στους πρυτάνεις.

– Σχετικά με τα ξενόγλωσσα τμήματα στα πανεπιστήμια: Εδώ δίνεται η εντύπωση της λειτουργίας παράλληλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, χωρίς όμως να έχει επιτραπεί η δρομολόγησή τους με την αλλαγή του Συντάγματος.

– Μας προβληματίζει η μετατροπή των σχολείων του εξωτερικού σε δίγλωσσα σύμφωνα με το άρθρο 32, με ιδιαίτερη αναφορά στη Γερμανία, η οποία είναι η πολυπληθέστερη χώρα υποδοχής σήμερα, κυρίως όμως ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί, καθώς επίσης σχετικά με το αν θα διατηρήσει τον ελληνικό χαρακτήρα.

– Αντιμετώπιση εκφοβισμού, bullying στο άρθρο 39: Πρόκειται για ένα πολύ αόριστο και γενικόλογο άρθρο. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό, ενώ μέχρι στιγμής δυστυχώς αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη προχειρότητα.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΕ ΤΖΑΜΙ
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 09/06/2020