Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/02/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: «Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α΄ 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία (ΕΕ) 2016/801 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11ης Μαΐου 2016 σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την έρευνα, τις σπουδές, την πρακτική άσκηση, την εθελοντική υπηρεσία, τις ανταλλαγές μαθητών ή τα εκπαιδευτικά προγράμματα και την απασχόληση των εσωτερικών άμισθων βοηθών (au pair)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Θα συμβουλεύαμε τον Υπουργό Οικονομικών να σταματήσει να κυβερνάει στηριζόμενος και επικαλούμενος συνεχώς την αποτυχημένη διαπραγμάτευση ΣΥΡΙΖΑ, για να δικαιολογεί τις λανθασμένες του ενέργειες.

– Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Κουμουτσάκο ο οποίος επίσης ενοχοποιεί το ΣΥΡΙΖΑ για τα σημερινά του λάθη.

– Ανάπτυξη θα έχουμε βέβαια εάν συνεχίσει να ξεπουλάει η Ελλάδα τα πάντα σε εξευτελιστικές τιμές και μάλιστα με επιπλέον παχυλή προίκα, όπως τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

– Ο κ. Χατζηδάκης μήπως θα έπρεπε να έχει ερευνήσει τι συμβαίνει με τα απόβλητα της «Αλουμίνιον της Ελλάδας», όπου αναφέραμε το θέμα της κόκκινης λάσπης, καθώς επίσης και με την Eldorado στις Σκουριές, που δεν πληρώνει φόρους στην Ελλάδα αλλά στην Ολλανδία;

– Οι παρατηρήσεις μας στο νομοσχέδιο έχουν σχέση με την αμφίβολη αναγκαιότητά του, καθώς επίσης με τους κινδύνους που εγκυμονεί, εάν δεν υιοθετηθούν κάποια αριθμητικά όρια στην εφαρμογή του.

– Εάν δεν υιοθετηθούν κριτήρια ικανοτήτων και περιορισμένος αριθμός ξένων φοιτητών, μπορεί να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

– Στο θέμα της εθελοντικής εργασίας στην Ελλάδα δεν έχουν καταγραφεί οι ΜΚΟ, ενώ είμαστε επιφυλακτικοί, σχετικά με το τι θα συμβεί με τη νέα τροπολογία της κυβέρνησης.

– Αυτό που μας προβληματίζει σε αυτές τις οργανώσεις, εκτός από το θέμα της απασχόλησης, είναι το ποιόν τους, καθώς επίσης η επίβλεψή τους.

– Απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή όσον αφορά την αντιμετώπισή του, επειδή μπορεί να επηρεάσει τις συνθήκες εργασίας για τον ευρύτερο πληθυσμό, αφού πολλοί από αυτούς δεν έχουν επαφή με τις επίσημες υπηρεσίες και τους κανονισμούς του κράτους ή τα συνδικάτα.

– Ένα νομοσχέδιο όπως είναι το σημερινό, το οποίο προάγει την κοινωφελή εργασία σε άτομα από τρίτες χώρες και ειδικά σε σχέση με το μεταναστευτικό, πρέπει να αντιμετωπιστεί με πάρα πολύ προσοχή.

– Δεν συμπεριλήφθηκε ο τομέας au pair, αν και υπήρχε στην Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αριθμό 801 του 2016.

– Παρά το ότι τώρα δεν επιτρέπεται ο θεσμός και δεν συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, υπάρχει ζήτηση, ενώ πολλές πλούσιες ελληνικές οικογένειες έχουν κουβερνάντες για την ανατροφή των παιδιών τους.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/02/2020
Επόμενο άρθροΘέμα: “Κονδύλια που λαμβάνει και χρήματα που δαπανά ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης για τα ΑμεΑ”