Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της από 24.12.2019 Π.Ν.Π. “Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την αύξηση του ποσού του κοινωνικού μερίσματος για το έτος 2019, την παράταση ισχύος του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών και την παράταση της προθεσμίας κατάργησης υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων” (Α΄212) και άλλες διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Σχετικά με τη ΛΑΡΚΟ, ξεκίνησε η ίδια στρατηγική της απαξίωσης, όπως πρόσφατα με τη ΔΕΗ από τον κ. Χατζηδάκη.
– Ως συνήθως, οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στο τι χρωστάει η εταιρεία και όχι σε τι κατέχει.
– Θα πρέπει να τασσόμαστε εναντίον της πολιτικής των φιλοδωρημάτων, όπως είναι τα κοινωνικά μερίσματα, που θα ψηφιστούν με το νομοσχέδιο. Θα πρέπει αντίθετα η κυβερνήσεις να επικεντρώνονται στο να παράγει η χώρα μας πλούτο και να δημιουργεί αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας.
– Η Ελλάδα είναι πια η μοναδική χώρα στον πλανήτη που έχει εξωτερικό δημόσιο χρέος, σχεδόν στο 170% του ΑΕΠ της.
– Οι πλειστηριασμοί πάντως, αποτελούν δέσμευση των μνημονίων που δήθεν τελείωσαν, ενώ στο τέλος του δράματος θα έχουν χαθεί πάνω από διακόσιες πενήντα χιλιάδες ελληνικά σπίτια.
– Όποιος προσφεύγει θα απαλλάσσεται μεν των οφειλών του, αλλά με τον πλήρη εκπλειστηριασμό της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, γεγονός που αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η ιδιωτική περιουσία της χώρας έχει ήδη παραδοθεί στους διεθνείς κερδοσκόπους.
– Προβλέπεται πως η Ελλάδα θα βιώσει μια θηριώδη πολιτική και οικονομική κρίση, όταν δεκάδες ελληνικές οικογένειες θα αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα στέγασης.
– Η φτώχεια όμως ποτέ δεν μοιράζεται δίκαια, ενώ παράγει ακόμη περισσότερη φτώχεια.
– Σχετικά με την ΕΑΒ, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, όπως επίσης των άλλων αμυντικών βιομηχανιών και ειδικά της ΕΛΒΟ.
– Σχετικά με το άρθρο 5 που αφορά τη χρεοκοπία των τραπεζών, αναρωτηθήκαμε εάν πρόκειται για μία φωτογραφική διάταξη σε σχέση με την αποχώρηση της PRAXIA που εξαγοράστηκε από την VIVA του Ομίλου Λάτση, επειδή με βάση δημοσιεύματα εξετάζεται προηγουμένως η χρεοκοπία της.
– Μέχρι στιγμής, έχουμε διασώσει τις τράπεζες τρεις φορές με περίπου 44 δισεκατομμύρια ευρώ που προστέθηκαν στο δημόσιο χρέος. Μία τέταρτη φορά τις ενισχύσαμε με αναβαλλόμενους φόρους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
– Γιατί να διασώζουμε τις τράπεζες ξανά και ξανά; Γιατί δεν τις αφήσαμε έστω να κλείσουν, ιδρύοντας καινούργιες στη θέση τους, όπως η Ισλανδία το 2008, αφού έτσι κι αλλιώς χάσαμε τόσα πολλά χρήματα; Και θα συνεχίσουμε να χάνουμε.