“Θα κυρώσουμε μια συμφωνία χωρίς να γνωρίζουμε το κόστος για το δημόσιο;”
Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 13/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Κύρωση της από 3.2.2020 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς-Έργο Ι και της από 3.2.2020 Τροποποιητικής Σύμβασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς-Έργο VI μεταξύ του Ιδρύματος “Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος” και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αφορά την κύρωση δύο συμβάσεων με το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
– Η πρώτη αποτελεί την από 3/2/2020 σύμβαση δωρεάς και αφορά την ίδρυση του «Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».
– Δημιουργείται το Γενικό Νοσοκομείο, ενώ ήδη υφίσταται το Νοσοκομείο Κομοτηνής χωρίς να υπάρχει καμία επαρκής αιτιολογία.
– Το δημόσιο θα επιβαρυνθεί με το κόστος της διασύνδεσης του νοσοκομείου με το οδικό δίκτυο. Δεν προκύπτει όμως πουθενά το ύψος της επιβάρυνσης.
– Ζητείται η ίδρυση “Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου” για τη λειτουργία του εν λόγω νοσοκομείου. Επιχειρείται δηλαδή να εισέλθει και ο ιδιωτικός παράγοντας.
– Καθίσταται υποχρεωτική η ιδιωτική ασφάλιση και εδώ αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο αφού δεν είναι η ακολουθούμενη πάγια τακτική από το δημόσιο.
– Η δεύτερη σύμβαση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο συνιστά τροποποίηση της από 3/6/2019 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος».
– Μετά από σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης δεν θα δρομολογηθεί το σκέλος που αφορά τις μονάδες παραγωγής ραδιοφαρμάκων. Έτσι εξαιρείται το μέρος που αφορούσε τα ραδιοφάρμακα και προσαρμόζεται ανάλογα ο προϋπολογισμός του έργου.
– Θα κυρώσουμε τη συμφωνία χωρίς να γνωρίζουμε πόσα χρήματα τελικά απαιτούνται από την πλευρά του δημοσίου, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί; Είμαστε σίγουροι πως τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν, αφού η οποιαδήποτε καθυστέρηση δημιουργεί επιπλέον κόστος, ακόμη και τον κίνδυνο ακύρωσης του έργου;
– Όλα αυτά είναι τελείως πρόχειρα, όπως όλα τα προηγούμενα νομοσχέδια που μας έχει φέρει η κυβέρνηση το τελευταίο χρονικό διάστημα.
– Σχετικά τώρα με τη δεύτερη σύμβαση του σχεδίου νόμου που αφορά στην τροποποίηση της σύμβασης που κυρώθηκε τον Νοέμβριο του 2019 με το ν. 4638. Η κύρωση αυτή έγινε από τη Νέα Δημοκρατία. Οπότε αναρωτιόμαστε τι άλλαξε ξαφνικά μέσα σε τρεις μήνες, ώστε να αποφασίσει πως δεν χρειάζεται η δημιουργία παράγωγης ραδιοφαρμάκων. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική απάντηση στο γιατί δεν χρειαζόμαστε τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων.