Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 30/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η Ελληνική Λύση καταψήφισε το σχέδιο νόμου για τους εξής λόγους:

(α) Ο Υφυπουργός δεν τοποθέτησε ανώτατο όριο στο επιτόκιο δανεισμού.

(β) Πρόκειται για τη νομιμοποίηση της τοκογλυφίας, κάτι που θα οδηγήσει σε δεκάδες αυτοκτονίες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ινδία, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

(γ) Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται ο δανεισμός των παράνομων μεταναστών, όταν έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και πριν ακόμη εγκριθεί.

(δ) Η δυνατότητα που δίνεται σ’ αυτές τις μικρο-τράπεζες να δανείζουν με μηδενικό επιτόκιο, αλλά να χρεώνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες με το άρθρο 16 παραπέμπει στην ισλαμική τραπεζική.

(ε) Η μόχλευση χωρίς όρια είναι άλλος ένας λόγος που καταψηφίσαμε.

(δ) Εκφράσαμε τις αντιρρήσεις μας για την εποπτεία τους από την Τράπεζα της Ελλάδος, όταν σε άλλες ευνομούμενες χώρες ο έλεγχος διενεργείται από μία κρατική υπηρεσία ή από καμία, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ανήκει στο δημόσιο.

– Στο άρθρο 17 θα μπορούν τα ιδρύματα να ζητούν εγγυήσεις; Το θέμα είναι πότε και από ποιους θα την απαιτούν. Για ορισμένους θα είναι ελαστικά και για άλλους όχι;

Προηγούμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ολομέλεια 30/06/2020
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια (Δευτερολογία) 30/06/2020