Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια (Δευτερολογία) 30/06/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, στην δευτερολογία του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30/06/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».

Απάντηση Υπουργού: 05:00

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Δεν απαντήθηκαν από τον Υπουργό αρκετές ερωτήσεις μας, όπως το εάν θα αδειοδοτηθούν ως μικροτράπεζες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εάν προγραμματίζετε Β2Β πλατφόρμες, εάν η εισφορά του 0,6% του ν.128/75 αποδίδεται πράγματι στο δημόσιο, πού και πώς εγγράφεται στον προϋπολογισμό και διάφορα άλλα.

– Στο άρθρο 20 είναι εύλογη η διαφήμιση και η εμπορική προώθηση, αλλά ποιος θα την ελέγχει, αφού δεν παρεμβάλλεται κάποια δημόσια υπηρεσία, όπως η προστασία του καταναλωτή;

– Στο άρθρο 21 είναι θετικό το ότι αναφέρεται πως στο πλαίσιο των εισπράξεων πρέπει να συμφωνεί με τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών. Είναι όμως υποχρεωτική η συμμόρφωση και ποιες είναι οι ποινές για τις παραβάσεις;

– Στο άρθρο 22, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για επενδύσεις, όπως και η αναπτυξιακή τράπεζα, για τίποτα άλλο.

– Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό, ενώ οι τράπεζες δεν τις χρηματοδοτούν ή τοποθετούν πολλά εμπόδια για να το αποφύγουν.

– Οι δανειολήπτες κατά την ακρόαση των φορέων, απαίτησαν να είναι χαμηλό το επιτόκιο, καθώς επίσης το συνολικό κόστος των μικρών χρηματοδοτήσεων, μαζί με το κόστος των συμβουλών, να μην υπερβαίνει δηλαδή το 40% του κεφαλαίου.

– Επίσης να μην υπάρχει σύνδεση με τον «ΤΕΙΡΕΣΙΑ», στον βαθμό που θα αποκλείει τις δανειοδοτήσεις.

– Να υπάρχουν κριτήρια για τον έλεγχο της πιστοληπτικής ικανότητας των οφειλετών.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 30/06/2020
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος 30-06-2020