Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 21/01/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και άλλες διατάξεις».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Η Ελλάδα έχει ποσοστό 44,3% σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στους νέους ηλικίας από είκοσι έως τριάντα πέντε ετών, οπότε βρίσκεται πάνω από τον μέσον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια στιγμή όμως, έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας όσον αφορά τους νέους πτυχιούχους.
– Για τη φυγή των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό, δεν φταίει μονάχα η βαθιά ύφεση που προκάλεσε στην πατρίδα μας η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, αλλά επιπλέον η χαμηλή προστιθέμενη αξία στην οικονομία μας.
– Οι απόφοιτοι σχολών επιχειρηματικών σπουδών και πληροφορικής είναι λιγότεροι σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, οι δύο στους τρεις υποαπασχολούνται, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγικότητα της Ελλάδας σε όλους σχεδόν τους κλάδους, με εξαίρεση τη μεταποίηση. Πώς θα ανταγωνιστούμε έτσι τις άλλες χώρες;
– Οι νέοι πτυχιούχοι δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα μόνο για να βρουν θέσεις εργασίας, αλλά επιπλέον αναζητούν ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση και προοπτικές για το μέλλον τους. Στη βάση, τους διώχνει το «σύστημα των δικών μας παιδιών».
– Η δαπάνη για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ίση με το 0,7% του ΑΕΠ μας, όταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη βρίσκεται στο 1,2% του ΑΕΠ, ενώ στη Τουρκία υπερβαίνει το 1,5%.
– Συνολικά το ακαδημαϊκό προσωπικό υπολογίζεται στα 19.000 άτομα στην Ελλάδα, οπότε υπάρχει έλλειψη 20.000 ατόμων συγκριτικά με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που οφείλεται κυρίως στις περικοπές των μνημονίων.
– Γίνεται καλύτερη χρήση των ερευνητικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, αφού εκπονούνται 7.248 δημοσιεύσεις ανά 1 εκατομμύριο ευρώ, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στη Γερμανία είναι μόλις 1.261 δημοσιεύσεις ανά 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι μια τεράστια διαφορά υπέρ της Ελλάδας η οποία τεκμηριώνει τις μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να πετύχουν θαύματα, εάν δεν υπήρχε το κομματικό πελατειακό κράτος.